Mnoho lidí ve spánku zaregistrovalo ránu, zvuk třesoucích se předmětů a především záchvěv. 

Například lidé na Karvinsku, kde jsou na podobné záchvěvy zvyklí, přikládali otřes jednomu z dalších projevů devastační těžby černého uhlí na některé z místních šachet. Propady poddolované horniny se projevují právě takovými záchvěvy. 

Vše o důlních otřesech čtěte v tématu ZDE

Nedělní silný záchvěv však nezpůsobil důlní otřes, ale klasické zemětřesení. Zaznamenaly ho všechny seismologické stanice nejen v regionu, ale po celé republice. V této lokalitě je zemětřesení považováno za velmi vzácné. 

Odborníkům můžete pomoci vyplněním makroseismického dotazníku

Epicentrum na Hlučínsku

Středomořské evropské seismologické centrum uvedlo, že otřesy měly magnitudu 3,6. (Pozn. red.: Velikost zemětřesení je vyjádřena veličinou magnitudo. To se určuje například ze seismometricky zjišťovaných maximálních výchylek pohybu půdy při zemětřesení. Existuje několik magnitudových stupnic, mezi kterými se převádí pomocí empirických vzorců. Jednu z nich vytvořil Charles Francis Richter. Je to pak tzv. velikost zemětřesení podle Richterovy stupnice).

Epicentrum zemětřesení mělo být podle dostupných informací u Hlučína, v lokalitě mezi obcemi Šilheřovice, Markvartovice a Bolatice, a to v hloubce zhruba deset kilometrů pod zemí. Pohyb země zachytila i stanice České regionální seismické sítě v Ostravě-Krásném Poli, ale i všechny další v okolí. 

Škody na majetku ani zranění hlášena nejsou, lidé ovšem o nedělním ranním zemětřesení píší stovky příspěvků na facebook.

Lidé v diskusích na internetu popisují, že je otřes vyděsil a jak krátký záchvěv roztřásl věci v domácnostech. Popisují také, že některé předměty padaly z polic, včetně polic samotných. Na otřes reagovala také domácí zvířata, zejména psi.  

"Vzbudila jsem se strachy. Celý dům se zatřásl. Bála jsem se, že někde něco vybuchlo. Zkontrolovala jsem celou domácnost, jestli není nějaká škoda," řekla Lada Steinová z Hlučína. 

Miroslava Buhlová z Bohuslavic pocity popsala takto: "Bylo to hodně zvláštní. Nejdříve jsem si myslela, že jsem se otřepala chladem. Venku ale začali štěkat psi. Až ráno jsem se dozvěděla, co to vlastně způsobilo."

Šárka Tomášková ve svém příspěvku uvedla: „Bydlíme v Polance. Přítel obcházel barák, jestli něco neuvidí.

Další žena napsala: „Jo, cítila jsem to a prošla jsem celý barák. Myslela jsem, že nám střecha spadla. Docela mě to vyplašilo“!!! Hana Kratochvílová z Ostravy-Zábřehu uvedla, že v místech, kde bydlí, ucítila slabší otřes: „Zatřásla se semnou postel. Od té doby jsem vzhůru.

Otřes země ucítili i v Ostravě-Radvanicích. Iveta Míčková na facebooku napsala, že to vypadalo, jako by do jejich baráku narazilo auto.

Monika Rejtová bydlí v centru Ostravy a zemětřesení zaznamenala rovněž. „Bylo to před čtvrtou hodinou ráno. Otřásal se celý dům, cinkaly z kuchyně skleničky a talíře. Měla jsem srdce až v krku,“ popsala svůj zážitek žena.

Vyjádření odborníka k zemětřesení
Jana Pazdírková, Ústav fyziky Země, Masarykova univerzita Brno
Oblast severní Moravy a Slezska monitorujeme už déle než 20 let. Koncem letošního roku vydáme i aktuální mapu týkající se seismické aktivity v této oblasti. Nedělní ranní otřes byl mimořádný. Žádný další silnější jev jsme v této oblasti v poslední době nezaznamenali. Slabší zemětřesení bývají občas na Opavsku, v okolí Karlovy Studánky či na Šumpersku. Tentokrát zemětřesení vycházelo z hloubky deset až dvanáct kilometrů pod Šilheřovicemi. Takže se dá předpokládat, že i když se v této oblasti dříve uhlí těžilo, s důlní činností toto zemětřesení souvislost nemá. Tomu nasvědčuje právě hloubka, odkud zemětřesení vycházelo. Poslední silnější zemětřesení bylo na severní Moravě zaznamenáno v roce 2012. To mělo ohnisko v Jeseníkách, ale to bylo výrazně slabší než zemětřesení z neděle 10. prosince 2017. Co se týká otázky na případné zvýšení seismické aktivity na severní Moravě a ve Slezsku, tak si nemyslím, že by se měla projevit. Na území republiky se čas od času podobné jevy objeví, ale spíše v západních Čechách. Je ale pravda, občasný výskyt zaznamenáváme i na severní Moravě a ve Slezsku. 

Kvůli otřesům vyjeli hasiči

Několik výjezdů měli kvůli otřesům země i moravskoslezští hasiči. Ti ráno obdrželi 20 telefonátů.

„Lidé si stěžovali na otřesy. Vyjížděli jsme do Ostravy-Pustkovce, Hlučína, i do fifejdské nemocnice. Ozvali se i lidé z Ostravy-Výškovic. Měli jsme zhruba deset výjezdů, žádné zásahy ale naši hasiči na místě neprováděli,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák. 

"V tuto chvíli na strategické úrovni (bez zásahu jednotek PO) monitorujeme situaci se starosty "postižených" obcí, především se starosty ORP Kravaře. Zatím se neprojevily žádné následné škody," dodal Kozák. 

Po celém Ostravsku je rozmístěno několik desítek seismologických stanic, které nepřetržitě zaznamenávají záchvěvy zemského povrchu. Nejvíce jich je v oblasti činných černouhelných dolů na Karvinsku, ale další jsou i v jiných lokalitách, včetně Beskyd. Na snímku je stanice ve Vyšních Lhotách pod beskydskou horou Prašivá. 

Seismologická stanice ve Vyšních Lhotách pod beskydskou horou Prašivá. Zdroj: Deník/Libor Běčák

Zemětřesení zaznamenané v noci na neděli 10. 12. 2017 na Ostravsku.
Lidi vzbudil silný otřes. Zemětřesení mělo epicentrum kousek od Ostravy