„Dva roky jsme vyvíjeli beton, než jsme dali první dílko do výroby. Z obyčejného betonu by to nešlo, hlavně kvůli vlastnostem. Náš beton je stoprocentně přírodní, včetně přísad, navíc odlehčený. Touto cestou se ubíráme,“ prozradil Marek Bilko, který společně s manželkou založil firmu Créer.

Jejich příběh začal vlastně náhodně. Rozpadl se jim dřez a uvažovali, čím jej nahradit. „Já jsem pracoval ve stavebnictví, takže beton se vysloveně nabízel – protože vydrží. Vybetonovali jsme jej a dodnes drží. To jsme ještě neměli vychytané povrchové úpravy, takže je ošetřen pryskyřicí, což je také relativně nesmrtelný materiál,“ vysvětlil Bilko.

Povrchová úprava betonu je samostatnou kapitolou. Tady manželé také zabojovali. Nyní používají špičkové hloubkové impregnace, které dlouhodobě ochrání povrch před skvrnami po potravinách, olejích, vínu, nebo čistících prostředcích a samozřejmě jsou vhodné pro styk s potravinami. Ovšem ani další cesta nebyla jednoduchá. Manželé vyrobili betonové umyvadlo, ale zápolili s materiálem. Objevovaly se trhliny a nevzhledné skvrny. „Udělali jsme jich asi osmdesát, avšak než jsme našli ten správný materiál, tak tato umyvadla skončila v základech,“ usmál se Bilko s tím, že betonový materiál neustále vylepšují a zdokonalují.

„Nejvíce vyrábíme umyvadla, kuchyňské desky, doplňky, obklady. Záleží, co si klient přeje a pak mu to vyrobíme na míru. Zákazníky máme hlavně z Prahy a jejího okolí, dále z Polska a Slovenska,“ řekla Jana Bilková. Manželé se svými výrobky expandují do zahraničí, čeká je výstava v Paříži a zakázky neustále přibývají. Díky svému zaměření hodně spolupracují s architekty a designery.

Manželé Bilkovi a exbubeník  skupiny Black Sabbath Vinny Appice.Zdroj: Archiv manželů Bilkových

Ovšem betonové výrobky manželů Bilkových také pomáhají. „Pro UNICEF jsme ve spolupráci s Pasáží Českého Designu vyrobili betonovou panenku, která se na podzim vydražila za 50 tisíc korun. Betonová dýmka v dražbě pro Elenku v Jablunkově vynesla 12 tisíc korun,“ vypočetla Bilková. Betonové dýmky jsou zajímavou kapitolou.

„Pokud je beton vlhký a vystaví se žáru, praská. Náš beton vydrží. Při testech jsme betonovou dýmku opakovaně prudce ochlazovali ze 600 stupňů Celsia do studené lázně bez jakéhokoli poškození. Vyrobili jsme první plně funkční betonovou dýmku s filtrem na světě. Dýmka je žáruvzdorná, neprohoří, navíc beton neovlivňuje chuť tabáku,“ řekl Bilko. A pro úplnost, jednu z betonových dýmek od manželů Bilkových dostal i exbubeník skupiny Black Sabbath Vinny Appice. Opravdovou raritou mezi výrobky manželů je gramofon jehož betonové tělo výborně tlumí vibrace. Jedná se o zatím jediný vyráběný betonový gramofon vůbec a je to Hi-Endový kousek pro opravdové audiofily. Ke gramofonu pak betonové reprosoustavy Shan Concrete, které jsou odlity z jednoho kusu betonu.

Ke zrání betonu používají vinný sklep, kde je ideální vlhkost a stabilní teplota, jelikož podmínky, při kterých beton zraje, zásadně ovlivňují jeho vlastnosti. K ruce jsou manželům při práci jejich dvě děti, pokud mají čas – a zakázek přibývá. Co manželům dělá vrásky na čele, je nedostatek místa pro práci. „Nestíháme. Potřebujeme zaměstnance a větší prostor. Chceme postavit dílnu a showroom v Jablunkově. Zastupitelé nám na posledním zasedání schválili prodej městského pozemku, takže se těšíme na stavbu nových prostor. U nás v Milíkově to máme malé, sami se zde sotva vlezeme. Navíc v Jablunkově jsme žili a máme k němu vztah. Pokud vše vyjde, tak i sídlo firmy bude v tomto městě,“ uzavřel Bilko.

FM City Fest má za sebou úvodní ročník.
OBRAZEM: FM City Fest má za sebou první ročník, roztančil Frýdek-Místek