Zachráncem české sportovní dvojice uvězněné kvůli čínské nákaze v letovisku zvaném „Africké Švýcarsko“ se svým způsobem stal trenér marocké atletické akademie jménem Abdo. „Zařídil nám hodně komplikovaný odvoz z Ifranu do Marrakeshe, odkud polská ambasáda vypravovala repatriační let do Varšavy,“ líčila Pastorová. 

Fotbalisté Karviné remizovali v přípravě s ostravským Baníkem.
Příprava před restartem ligy. Remíza s Karvinou

Pětinásobná česká maratonská mistryně zůstávala v Africe poté, co se s trenérem nestihli vrátit kvůli koronaviru do Evropy. Zažila tamní nouzový stav, tedy spíše „domácí vězení, a kvůli vycházení na běžecké tréninky ji dokonce na chvilku zadrželi policisté. „Poté jsem už moc nenaběhala. Hlídkují všude a stejně by mě zastavili,“ komentovala to.

Pokyny k návratu dostali Pastorová se Seitlem v čase ramadánu (muslimského postního měsíce), který ještě více ochromil život v marocké společnosti, už tak svázané opatřeními proti koronaviru. „Abdo vyběhal na úřadech povolení k odjezdu na 500 kilometrů vzdálené letiště. Cestou nás stavěli a kontrolovali šestnáctkrát…“ uvedla Pastorová. 

V daném autobusu MHD cestovalo větší množství lidí. Policisté žádají svědky napadení, zejména cestující, aby se neprodleně přihlásili policii.
Muž s nožem v ruce v Ostravě napadl řidiče autobusu, rozbil i ochranné plexisklo

V polském letadle snad měli být i dva další Češi, ale mistryně ani trenér se s nimi nesetkali. Vystupovali každopádně už v Berlíně – stejně jako Ukrajinci či Slováci – protože z německého území měli snadnější dostat se do tuzemska. „Na letišti Tegel nás překvapili: Žádné měření teploty, odchod!“ řekla sportovkyně s tím, že domů zamířili další den.

Na hranicích čekali v autobuse Regiojetu při kontrole přes hodinu, při příjezdu do Prahy-Holešovic je v odděleném prostoru obklopili policisté a nařídili jim rozestupy. „K našem vozidlu odstavenému v Troji nás ale vezli sanitkou a pohromadě s dalšími lidmi,“ podotkla Pastorová. Po návratu do Ostravy kontaktovala lékaře a ten nařídil karanténu. I trenérovi.

Maratonská mistryně ji ovšem trávila stylově: Přímo na stadionu v Martinově, kde nepřišla o možnost trénovat. „Pěkně za plotem na travnatém hřišti se dalo naběhat i třicet kilometrů,“ doplnila. Tento týden oběma navrátilcům z Maroka vyšly testy na COVID-19 jako negativní. Pastorovou čeká zítra první závod – Májový běh na 11 kilometrů v Jilešovicích.

K TÉMATU

Závodníci se dočkali, za speciálních podmínek se poběží okolo Nezmaru 

Moravskoslezský běžecký pohár 2020 přerušený čínskou nákazou pokračuje v neděli dalším závodem, tradičním Májovým během okolo rybníka Nezmaru. Startovat se má kvůli omezujícím opatřením ve dvou vlnách po maximálně osmdesáti účastnících. Jedni poběží z Jilešovic v 10, zbývající ve 12 hodin. Z reakcí běžecké komunity je zřejmé, že se na tuto chvíli všichni docela těšili a podle posledních zpráv je první startovní vlna zaplněna. „Roušky běžci nemusí mít nasazené, ale musí je mít u sebe,“ uvádí za organizátory Jiří Brož s tím, že se závod se obejde tentokrát bez rodinných příslušníků či fanoušků.

43. kolo hokejové extraligy mezi HC Vítkovice Ridera - HC Rytíři Kladno v Ostravě dne 2. února 2020. Na snímku (zleva) Tomáš Kaut z Kladna a Jan Výtisk z Vítkovic.
Obránce Výtisk bude hrát v prvoligových Litoměřicích
Jablečný štrůdl podle Maxijedlíka
Vyzkoušejte: domácí štrůdl podle Maxijedlíka