„Ráno vstanu, vyjdu na terasu, dívám se a vidím medvěda, jak obchází plot. U toho plotu byly v neděli mrtvé ovce a on se pro ně vrátil. Měl jsem strach, že dojde až k domu. Rychle jsem šel pro mobil, ale byl vybitý. Čekal jsem asi pět minut, než se trochu nabije, a volal jsem policii,“ popisuje nepříjemný zážitek Jaromír Machala.

Ovce útok přežily, byl to hrozný pohled

Medvěd své kořisti nenašel, těla mrtvých ovcí chovatel hned uklidil a v pondělí dopoledne je nechal odvézt do kafilerie. „Všechny ovce medvěd nezabil. Některé byly dorvané, ale furt žily. Jednu dokonce protáhl pod plotem a odvlekl ji až k potoku. I ta žila. Byl to hrozný pohled,“ netají Machala.

Medvěd mu navíc poničil dva včelíny. „V jednom plástu byly vidět jeho drápy,“ podotkl.

Podle chovatele i podle ochránců přírody, kteří se na místo hned v neděli dostavili, přilákal medvěda právě med, nikoliv ovce. „Vypadá to, že ovce medvěda vyrušily, tak se pustil i do nich,“ míní chovatel.

Chovatel Jaromír Machala z Horní Jasenky ukazuje na místo, kde se objevil ze soboty na neděli medvěd. Roztrhal mu pět ovcí.
U Vsetína se objevil medvěd. Roztrhal ovce a zničil včelíny na Horní Jasence

„Nemám z toho příjemný pocit“

Škoda, která Jasenčanovi vznikla, je asi třiadvacet tisíc korun.

„Byly to ovce chvíli před porážkou a nemám z nich nic. Maso se využít nedá, maximálně něco uvařím psovi. Většinu jsme ale stejně museli odvézt do kafilerie,“ lomí rukama a netají, že má obavy z toho, co bude dál.

„Obchází mi tu velký masožravý medvěd. A velký je pořádně. Můj pes má asi padesát kilo a řekl bych, že ten medvěd je nejmíň třikrát takový. Nemám z toho příjemný pocit,“ netajil Machala.

Podle Michala Bojdy z ekologické organizace Hnutí Duha, který se monitoringem velkých šelem na pomezí moravských a slovenských Javorníků dlouhodobě zabývá, je skutečnost, že se medvěd pro svou kořist vrátil, normální.

V údolí Vranča v Novém Hrozenkově se ve čtvrtek 13. září 2018 objevil medvěd.
Nezvaný host vylekal Hrozenkov. Stokilový medvěd se objevil u školky

„Každá šelma, když uloví kořist, se k ní následně vrací. Medvěd samozřejmě nevěděl, že ovce už někdo odklidil,“ vysvětlil Bojda. Není bez zajímavosti, že medvěd ovce sice potrhal, žádnou ale nesežral.

„To pravděpodobně proto, že to nestihl. Zřejmě jej něco vyrušilo. Šelmy jsou obecně velmi citlivé na zvuky, které do jejich prostředí nepatří, a jsou velmi obezřetné,“ objasnil Bojda s tím, že pokud by medvěda nic nevyrušilo, sežral by klidně i deset kilo masa. Ochránci chovatelům proto doporučují, aby hospodářská zvířata lépe hlídali, zkontrolovali funkčnost ohrad a případně, pokud je to možné, je zavírali na noc do chléva.

Medvědi hledají potravu zpravidla až do začátku zimy. „Když nastanou dlouhodobější mrazy a je sněhová pokrývka, pak většinou přestávají být aktivní a spí zimním spánkem. To bývá ale většinou až v prosinci. Pokud je zima mírná, jsou aktivní po celou dobu,“ podotkl Bojda.

Soutěž sýrů ve Velkých Karlovicích vyhrál kravský ořechový z Valašského Meziříčí
Soutěž sýrů ve Velkých Karlovicích vyhrál kravský ořechový z Valašského Meziříčí

Po lidech nejde

Zdůraznil, že „vsetínský“ medvěd nejeví známky agresivity vůči lidem. Proto nejsou na místě přehnané obavy. Stejně mluví i Dana Bartošová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, regionálního pracoviště Správa CHKO Beskydy. „Nebylo by dobré začít panikařit. Stačí obezřetnost a respekt ke zvířeti. Při náhodném setkání s ním zachovat klid a rozvahu. Tato šelma nemá člověka za potravu,“ ujistila Bartošová.

I přesto se ale někteří raději procházek do lesů vzdají. „Na hřiby teď asi nepůjdu, na to se mám moc rád. A napadá mě, co třeba krávy, kterých je na Jasence hodně? Na ně si medvěd netroufne?“ zajímal se Vsetíňan Zdeněk Slováček. Podle odborníků je pravděpodobnost takového útoku minimální.

Za ulovení vězení

Nabízí se otázka, zda se pobytem medvěda na Valašsku budou nějakým způsobem zabývat místní myslivci.

Podle předsedy Okresního mysliveckého spolku Vsetín Michala Zubíčka ale myslivcům nepřísluší dělat jakákoliv opatření. „Jedná se o zvlášť chráněného živočicha, takže lov nepřichází v úvahu. Pokud by někdo medvěda zastřelil, hrozilo by mu vězení,“ zdůraznil Zubíček.