Vyfotili ho tam dva muži, kteří byli na výletě. O výskytu medvěda informoval i ostravický obecní úřad s tím, aby lidé dbali zvýšené osobní bezpečnosti. Zprávu v obci vyhlásili také rozhlasem. Ochránci přírody zatím neuvedli, zda nejde o stejného medvěda, který nedávno způsobil na Valašsku nebývale vysoké škody na hospodářských zvířatech.

Na fakt, že se pohybují v oblasti výskytu velkých šelem, upozorňují turisty v Beskydech také značky. „Ačkoli třeba vloni nebyly v Beskydech hlášeny žádné vlčí škody, je třeba počítat s trvalou přítomností vlků, medvědů a rysů ve zdejších horách,“ uvedla Dana Bartošová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Ilustrační foto.
Pozor na medvěda, varoval ostravický obecní úřad

Vzácněji se v severní části Moravskoslezských Beskyd a ve Slezských Beskydech objevují vlci, trvale se zde ovšem v současné době podle ekologů z Hnutí DUHA vyskytuje a rozmnožuje pouze rys. Právě v oblasti okolo Ostravice nedávno fotopast zachytila rysici s mládětem. Moravskoslezské Beskydy a Javorníky nabízejí vhodné lokality i pro medvěda, který je ze všech tří druhů velkých šelem nejcitlivější na kvalitu prostředí. V poslední době se každoročně objevují zmínky o tom, že se šelma objevila na různých místech v regionu.

Řemeslníci Antonín Hajda (ve vestě) a Radek Machala (v modrém) z Ratiboře opravují v Oznici odchytovou klec na toulavého medvěda. Asistuje také starosta obce Oznice Martin Gerža (vlevo). Klec byla přivezena ze Slovenska z oblasti Malé Fatry.
Klec na medvěda je připravená, odborníci rozhodnou, kam ji umístit

V loňském roce se medvěd například vyskytl u Hrčavy, předloni o letních prázdninách zahlédl myslivec medvěda mezi Baškou a Janovicemi. Myslivecké sdružení v Bašce tehdy o pohybu medvěda neprodleně informovalo obecní úřad, který následně obecním rozhlasem varoval obyvatele. A například ověřené záznamy z roku 2014 o tom, kde všude se medvědi pohybovali, pocházejí z netypických míst stopy se našly na zahrádce na okraji Třince, v kamenolomu nad obcí Řeka na severním okraji Beskyd, a též v blátě polní cesty v Bašce nedaleko tamní přehrady. V dubnu 2012 byly medvědí stopy nalezeny na úbočí Lysé hory, konkrétně na hraničním hřebeni nedaleko Bílého Kříže. Žádné útoky na člověka však hlášeny nebyly. „Každý rok se účastníme monitoringu medvědů v Malé Fatře, kde jsou každý rok během jednoho víkendu desítky pozorování, a žádné zatím neskončilo nějakým konfliktem. Člověk by ale měl dodržovat určitá pravidla,“ konstatoval nedávno Miroslav Kutal z Hnutí DUHA Olomouc.

Kvůli výskytu šelmy byly v minulých letech na různých místech například i v Ostravici a Starých Hamrech instalována na kontejnerech speciální víka, která chrání proti vniknutí medvědů. Případy medvědů, kteří vybírají popelnice, jsou známy především ze Slovenska. Před několika lety ale podobný případ zažili i lidé v Ostravici u chatové osady Skalka. Po tom, co byl kontejner na odpadky zakryt víkem, se medvěd už na místo činu nevracel.

Z Lysé hory se naskýtají zajímavé výhledy do údolí.
OBRAZEM: Začínají mrazy, Lysá zažila nejstudenější den v sezoně