Petr Januš je situací znepokojený. Huňáč úřadoval v úterý v usedlosti v Července, kde hospodaří jeho rodiče. „To už je moc. Měli jsme dvanáct koz. Jednu jsme našli roztrhanou jen dvacet metrů od baráku. Další ležela opodál. Čtyři kusy se vrátily a furt nám chybí šest, které jsme nenašli,“ vypočítal rozhořčený Januš.

Že jim nezvaný host vybral ještě k tomu včelín a smlsnul si na medu, nevidí jako největší problém. „Máme strach o děti. Chtěl bych vidět, jak by tu své děti normálně pustili do lesa ochranáři. Ty naše si tu běžně hrály, teď mají přísný zákaz,“ doplnil a s podivem přidal otázku. „Proč s tím nic nedělají? Co se musí stát, aby udělali nějaké opatření? Je jen otázka času, kdy se stane neštěstí.“

Za nejvíce nepochopitelné považuje chování chráněného živočicha. „Projel jsem hory na Slovensku, v Rakousku, v životě jsem neviděl medvěda. Prchají a skrývají se. Medvěd do Beskyd patří, ale ten, který tu úřaduje, je moc kamarádský. Máme tu kolem baráku psy, on se vůbec nebojí. A ochranáři mi řekli, že to moc hrotíme, že se o nic nejedná. To mě dostalo. Ten medvěd by se měl odstřelit,“ řekl rezolutně Januš.

V úterý 9. října 2018 navštívil medvěd místní část Vsetína - Červenku. Z dvanácti koz dvě roztrhal, šest majitelé nenašli.
Medvěd zase zabíjel. Obavy lidí na Valašsku rostou

Zda by se tím problém vyřešil, si ale nebyl jistý. Je přesvědčený, že huňáči jsou tu dva. „To přece není možné, aby byl odpoledne na kopci nad Huslenkama a za dvě hodiny ho viděli na Bystřičce,“ dumal.

Michal Bojda z olomoucké ekologické organizace Hnutí Duha, který se monitoringem velkých šelem na pomezí moravských a slovenských Javorníků dlouhodobě zabývá, si na základě sledování toto nemyslí. „Škody konkrétně ve Vsetínských vrších ukazují na to, že se tu pohybuje jeden medvěd. Pasuje to i do časové souslednosti. Máme fotopasti, které nám poskytují data odpovídající jednomu zvířeti,“ vysvětlil.

Doplnil, že se jedná o zvláštního jedince. „Tento medvěd nedělá dobré jméno ostatním medvědům v kraji. V Beskydech není jediný, ale ostatní žijí skrytým způsobem života,“ upozornil Bojda.

Řešení není jednoznačné. „Odchyt a převoz jinam nemá význam. Vzhledem k tomu, kolik toho nachodil, by se vrátil. Převoz na Slovensko je legislativně nemožný,“ myslí si.

Ochránce netěší, že medvěd se chová takovým způsobem. „Je třeba mu dát najevo, že to co dělá, není správné. Musí získat negativní zkušenost. Máme v záloze připravené gumové projektily na zaplašení,“ vysvětlil Michal Bojda.

Stále populárnější lev Fufi žije ve Zděchově.
Zajímavost z Valašska: Cyklista se srazil se lvem. Majitel ho chce žalovat

Medvěd údajně nejeví známky agresivity. Stále tak platí, že při vstupu do houštin je třeba dát o sobě vědět. Když chlupáče potkáte mimo les, je to podle ochránců většinou v autě, když ho někdo vidí přecházet cestu.

To ale nebyl případ ze středečního rána, kdy místní prodavačka vyfotila šelmu, právě když se promenádovala po silnici uprostřed Velké Lhoty. „Medvěd se tu objevil o tři čtvrtě na devět. Šel nahoru vesnicí po hlavní cestě. V okamžiku, kdy křižuje zastavěnou oblast a pohybuje se v centru vesnice, musíme splnit hlavní povinnost, tedy informovat obyvatele,“ vysvětlila důvod hlášení v místním rozhlase starostka Velké Lhoty Jarmila Melichaříková.

Další kroky ze strany vesnice podnikat nelze. „Hlavně se jedná o bezpečnost obyvatel. Budeme znovu hlásit, dáme informaci i na naše stránky. Uvědomili jsme policii, případný odchyt či jiné korky jsou pouze na CHKO,“ uzavřela starostka.

K TÉMATU

Medvěd hnědý napáchal za posledních čtrnáct dní na území okresu četné škody. Objevil se v Novém Hrozenkově, dvakrát na Horní Jasence, na Bystřičce, v Hutisku a v Července. Roztrhal devět ovcí a dvě kozy. Dále navštívil šest včelínů, z nichž rozbil jen některé.

Ochránci radí chovatelům:Spousty hospodářských zvířat se pasou bez jakéhokoli zabezpečení. Třeba i v lese. Nebo je ohradníkem jen jedno lanko. Když medvěd narazí na volně pobíhající ovce je to problém. Chovatelé si musí stáda zabezpečit aspoň tak, aby zvířata nemohla pobíhat volně po krajině a šelma se k nim nedostala.