„V noci na úterý bude postupovat přes naše území k jihu okluzní fronta. Za ní k nám začne v čerstvém severním až severovýchodním proudění pronikat studený vzduch. V průběhu odpoledních a nočních hodin budou srážky na severovýchodě a severu území přecházet v trvalý déšť. Vydatné srážky jsou očekávány zejména v noci na úterý a v úterý dopoledne v Moravskoslezském kraji a na horách na severu. V uvedené oblasti očekáváme v průměru 20 až 40 mm srážek. Nejvydatnější srážky jsou předpokládány pro návětrné svahy Jeseníků a Beskyd, kde budou při čerstvém severním nárazovém větru orograficky zesilovány. Ojediněle může spadnout kolem 60 mm za 24 hodin a až 90 mm za 48 hodin," uvádějí ve varování meteorologové.

V průběhu noci na úterý bude docházet k zesilování větru. Ráno a během dne bude foukat čerstvý severní vítr, který bude v horských a zejména hřebenových polohách na horách na severu dosahovat ojediněle nárazů kolem 30 m/s, to je 110 km/h. Vítr bude ve večerních hodinách slábnout.

V úterý sice déšť poleví, ale na horách už může sněžit.

„V průběhu úterního odpoledne bude déšť přecházet do občasného a jeho intenzita bude slábnout. Ve večerních hodinách začnou srážky na horách od severovýchodu přecházet do deště se sněhem nebo sněžení. Na tocích zasažených vydatnými srážkami lze očekávat vzestupy hladin. Na menších tocích na severu a severovýchodě nelze ojediněle vyloučit krátkodobé dosažení 1. stupně povodňové aktivity," dodali meteorologové.