„Mluvili jsme o aktuálních problémech, ale také o perspektivách, kam OKD kráčí, jaké jsou těžkosti a co se dá očekávat do budoucna,“ shrnul ministr ve stručnosti výsledky svého dvouhodinového jednání.
Dobrou zprávou podle něj je, že ekonomická situace OKD je díky rostoucím cenám uhlí a postupující restrukturalizaci velmi dobrá.

„S odboráři jsme probírali spoustu otázek, jednou z nich je nábor nových zaměstnanců, platy agenturních zaměstnanců nebo bezpečnost práce zejména v případě zahraničních zaměstnanců,“ dodal Hüner.
Právě nábor nových zaměstnanců je podle odborového předáka Rostislava Paličky aktuálně ožehavé téma. Problémem jsou podle něj nerovné platové podmínky.

Snímek z jednání ministra průmyslu Tomáše Hünera (druhý zleva) s vedením OKD
Nový ministr průmyslu jednal s vedením OKD

„Pokud chceme nové lidi, je třeba je slušně zaplatit. V dole pracují lidé z dodavatelských firem, kmenových zaměstnanců je málo, ovšem nemají rovné platové podmínky. Toto je třeba vyřešit a narovnat,“ tvrdí odborový předák.

ZAVÍRÁNÍ ŠACHET? ROK 2013 NEMUSÍ PLATIT

Okrajově se debatovalo také o budoucnosti těžby.

„Přesné termíny zavírání dolů ale zatím na pořadu dne nebyly. Vedení OKD i odboráři jsou si vědomi, že diskuse o dalším zavírání jsou předčasné, a takovéto informace by mohly být zejména věřiteli vykládány různě, takže zatím jsme se na to téma nebavili,“ řekl Tomáš Hüner.

Karvinští zastupitelé zvolili v pondělí na mimořádním zasedání nového primátora města. Odstupující Tomáš Hanzel pak krátce shrnul svou dosavadní práci a předal primátorský slavnostní řetěz Janu Wolfovi, který město povede do podzimních voleb.
Nový primátor Jan Wolf chce nejen chránit slušné obyvatele města

Přesto na obou stranách panuje shoda v tom, že pokud to bude možné, bude se těžit i po roce 2023, kdy bylo v dlouhodobém plánu zavření posledních dolů, a sice ČSM.

V řádu týdnů by mohlo padnout rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci o schválení reorganizace, kterou napadli někteří věřitelé. Stane-li se tak, má OKD přejít pod stát.

KRAJ CHCE VYKOUPIT POZEMKY NA BARBOŘE

Ministr průmyslu také mluvil s moravskoslezským hejtmanem Ivo Vondrákem (ANO) o přípravách budování průmyslové zóny Nad Barborou.

Kraj chce vykoupit pozemky po bývalém dole, ale momentálně čeká, jak dopadne soudní spor týkající vlastnictví pozemků. Platnost smlouvy o budoucí smlouvě o koupi pozemků, kterou kraj s Asentalem uzavřel, loni vypršela. Insolvenční správce OKD Lee Louda podal žalobu, kterou vlastnictví pozemků zpochybňuje.

Výstava Ticho má i svůj filozofický podtext, autorkou obrazů i konceptu je Klára Putniorzová.
Ticho, které ale vlastně neexistuje