Téměř jarní počasí, které letos v zimě panuje v České republice, způsobilo, že některé druhy ptáků zatím neodletěly na jih do svých zimovišť a zůstávají u nás.

Například husy běločelé a polní, které často zůstávají na rybnících v jižní Moravě, se letos vyskytují i ve východních Čechách či Poodří.

V případě hus jejich chování ale podle meteorologů až tak neobvyklé není. Například loni zůstávalo počátkem ledna podle odhadů na jižní Moravě asi čtyřicet tisíc hus, počátkem ledna 2012 jejich počet ornitologové odhadovali na patnáct tisíc.

„Husy běločelé na naše území přilétávají ze severní Evropy. Když jim počasí přeje a rybníky a další vodní nádrže nezamrzají, zůstávají. V opačném případě se přesouvají dále na jih, do Rakouska, případně do Itálie či dalších zemí s teplejším podnebím," vysvětlil místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Přesnější údaje budou mít ornitologové v polovině ledna, kdy se i v naší republice uskuteční sčítání vodního ptactva.

Labuť v Ostravici

Díky teplému počasí mají ptáci dostatek potravy, a tak u nás zůstávají druhy, které by v případě tuhé zimy už byly daleko na jihu.

„Každý den chodím do práce a pravidelně sleduji z lávky přes Ostravici labuť," přidala svůj postřeh Ostravanka Šárka. Podle ornitologů lze u nás labutě v posledních týdnech zahlédnout. „Je možné, že jde o labutě, které přiletěly z Polska a zatím kvůli počasí zůstávají. Nic je totiž nenutí vydat se dále na jih. Výjimečně lze u nás spatřit i čápy. Ti se někdy snaží přezimovat na našem území a na jih neodlétají. Bude záležet na dalším vývoji počasí, jestli tady zůstanou, nebo je zima a nedostatek potravy přinutí odletět na jih," uvedl dále ornitolog.

Ornitologové se setkávají i s postesky lidí, kteří chtějí ptáčkům přilepšit. Ti ale ke krmítkům nelétají, protože potravy mají dost ve volné přírodě. „Zima ale ještě určitě letos neřekla své poslední slovo. Když přituhne a nasněží, budou ptáčci určitě ke krmítkům létat a ocení, když v nich najdou něco na přilepšenou," dodal Jiří Šafránek.

Kosi i sýkorky mají radost

Nejen ornitologové mohou v posledních dnech při procházkách či na své zahrádce zaslechnout ptačí zpěv či pískání. Když vysvitne sluníčko a venku je tepleji, můžeme slyšet občas zazpívat kosa či sýkorku. Zpívají proto, že mají radost. Neznamená to ale, že by se chystali ke hnízdění," doplnil Jiří Šafránek.

Nejen ptáci, ale i další zvířata podle něj dokážou předvídat změny počasí. Reagují třeba na změnu tlaku vzduchu.

„Že bychom ale podle nich měli dělat dlouhodobé předpovědi počasí, tak to zase není. Většinou totiž reagují na stav, který nastane. Například když napadne hodně sněhu a nemají šanci se dostat k potravě, tak odletí někam na jih," dodal ornitolog.

Teplé počasí