Soutěž se konala v pondělí odpoledne. Kreativita přitom byla hlavním kritériem.

„Jedná se o spolupráci naší školy a dalších čtyř polských škol, které mají stejný kadeřnický obor. Jde školní kolo soutěže Mladý kreativec, ve kterém museli kadeřníci ztvárnit celou postavu. Letos na téma konce zimy, tedy postavu Morany,“ řekla zástupkyně ředitele pro praktické vyučování Petra Neuwirthová.

Každá škola nominovala 13 soutěžících. Finále se bude konat 16. dubna v Polsku. Z Havířova do něj postoupily dvě studentky.

Postupující kreativci. Zdroj: Petr Gomola

Každý kadeřník si musel celou postavu Moreny sám vymyslet a musel ji ztvárnit i s oděvem, s líčením i účesem. Na přehlídkovém mole, či spíše červeném koberci vedoucím školní chodbou, se pak model prezentoval divákům a porotě.

„Budeme hodnotit nápad, provedení a prezentaci. Práce jsou velmi dobré, je těžké vybrat dvě nejlepší, které pojedou k nám do Świętochłowic bojovat o hlavní cenu,“ řekla členka polské poroty Justina Karczmarczyk.

Jak se ukázalo, největší slabinou kadeřníků je, že svou práci neumí prodat. Prezentace, která spočívala v popisu svého modelu, byla největší slabinou většiny soutěžících. Někteří o své práci dokonce pochybovali a předem ji shazovali, když uznávali, že soupeři jsou lepší. Vhodně stylizovanou prezentací přitom mohli snadno ovlivnit úsudek porotců a získat body navíc.

Zdroj: Youtube

Po pondělním školním kole tak finalisté vědí, na čem musí zapracovat, aby měli mezi polskými konkurenty alespoň nějakou šanci na úspěch.

Dopravní značení na Ostravské ulici v Havířově bylo dáno do souladu se zákonem.
Značky na Ostravské ulici někdo opravil. Nepřiznal se