VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Gastro výuka v Ostravě? Mladí kuchtíci jdou s dobou

Kuřecí prsa s broskví, koprovka, rajská… Co se vlastně učí dnešní studenti v učebním oboru kuchař? Po brožurce Receptury teplých pokrmů sahají vyučující ve výuce zřídka, jen při výkladu normování a kalkulace pokrmů. A co moderní technologie, fastfoody, sushi?  

12.2.2018
SDÍLEJ:

Školy se snaží ve výuce držet tempo s trendy moderní gastronomie. Ilustrační foto. 16. ročník soutěže mladých kuchařů v Havířově.Foto: Deník / Běčák Libor

„Žáci oboru Kuchař v moderní gastronomii ukončeného maturitní zkouškou i žáci učebního oboru Kuchař, číšník se učí připravovat převážně klasická tradiční jídla, kdy se opírají o nové trendy v gastronomii, za použití nejmodernějšího vybavení v odborných učebnách (thermomix, sous-vide, anti-gril mrazící deska, udící pistole, aromatizér). Od prvního ročníku postupují od technik krájení přes polévky, omáčky, přílohy až k přípravám masa (steaky, drůbež, ryby) podle metodiky Kulinářského umění,“ uvedla pro Deník Anna Slaninová, vyučující odborných gastronomických předmětů na AHOL, Střední škole gastronomie, turismu a lázeňství.

Její slova potvrzuje Zdeněk Remeš ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce: „Stále se vyučuje, jak připravit hovězí guláš nebo koprovou omáčku tradičními způsoby, ale zároveň žáky učíme, jak tyto tradiční pokrmy připravit moderně, zdravěji a jaké jsou nejaktuálnější trendy. Koneckonců česká kuchyně je na omáčkách lidově řečeno postavená a neodmyslitelně k ní patří.“

Také na Aholu se studenti ve výuce při přípravě opírají o Kulinářské umění, kdy vychází ze základních omáček, jako je velouté, bešamel, holandská, tomatová a demi-glace a následně z těchto po dochucení (přidání koření a bylinek) vznikají další variace (stejně je tomu i u polévek, příloh).

Hospodští: Sehnat číšníka či servírku? Skoro nemožné - více se dočtete už v dnešním tištěném vydání Deníku.

„S netradičními potravinami či postupy se žáci setkávají převážně na workshopech pod vedením známých šéfkuchařů, které bývají různě tematicky zaměřené (molekulární kuchyně, francouzská kuchyně, ryby a plody moře),“ uvedla Anna Slaninová z Aholu. Podle Zdeňka Remeše ze Střední školy společného stravování současná moderní kuchyně je vlastně splynutím mnoha kuchyní světa. Vzdálenosti už nejsou takový problém, suroviny, které bylo dříve nemyslitelné sehnat, jsou dnes v regálech supermarketů. „Vyučujeme například italskou, francouzskou, španělskou kuchyni a kuchyně asijské, především čínskou a japonskou. Jedná se o velmi obsáhlé téma,“ uvedl.

„Během studia mají naší studenti možnost zúčastnit se odborné stáže v zahraničí v rámci programu Erasmus+, naše škola je držitelem certifikátu Mobility v odborném vzdělávání a přípravě,“ doplnila zástupkyně ředitelky SŠSS Markéta Kulhánková.

Moderních trendů je dnes mnoho. Ahol také zareagoval na rostoucí poptávku celosvětových řetězců rychlého občerstvení po kvalitních zaměstnancích.

„V novém školním roce 2018/2019 otevře Ahol zcela nový učební obor Fastfoodová gastronomie, který připraví absolventy na práci v řetězcích rychlého občerstvení typu Subway, McDonald, KFC apod. Bude se jednat o tříletý učební obor ukončený závěrečnou zkouškou a získáním výučního listu,“ prozradila na závěr Anna Slaninová.

Autor: Hana Porebská

12.2.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 15 000 Kč

Zedníci, kamnáři, dlaždiči a montéři suchých staveb Zedníci. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Z:16.4.2018.A:21.5.2018. Místo výkonu práce Odry. Není nutno být vyučen v oboru, důležitá je praxe. Řidičský průkaz skupiny B. výhodou ne podmínkou. Samostatnost, zodpovědnost, pracovitost. osobní kontakt na výše uvedené adrese, každý pátek od 9:00 do 10:00 hodin.. Pracoviště: Horák-stavitel s.r.o., Vítovská, č.p. 98, 742 35 Odry. Informace: Dagmar Horáková, +420 603 442 133,556 730 214.

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní 20 000 Kč

Účetní všeobecní Provozní účetní. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: z: 21.5.2018 Přijmeme provozní účetní na plný úvazek do naší provozovny v Hladkých Životicích., Požadujeme: znalost podvojného účetnictví, trestní bezúhonnost, spolehlivost, pečlivost, znalost MS Office. , Pracovní poměr na dobu určitou s možností prodloužení na dobu neurčitou. , Nástup v červenci 2018., Zaměstnanecké výhody: Stravování s příspěvkem zaměstnavatele, sleva na nákup firemních výrobků, výhodné volání pro rodinné příslušníky, zaměstnanecké balíčky, 3 dny dovolené navíc, příspěvek na penzijní připojištění a další, Kontakt: Ing. Ivo Kraus, telefonicky v pracovní dny od 8:00 do 14:00 hodin na č.: 734 282 124; písemně na e-mail: kraus.ivo@reznictvi-hh.cz. Pracoviště: Řeznictví h + h, s. r. o., Hlavní, č.p. 46, 742 47 Hladké Životice. Informace: Ivo Kraus, +420 734 282 124.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 22 000 Kč

Obsluha automatizovaných strojů a zařízení na prvotní zpracování dřeva Stolař - obsluha CNC počítačem řízené velkoformátové pily. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Z:21.2.2018.A:22.5.2018., Místo vhodné i pro zaměstnaneckou kartu., , Práce s laminem. Výhodou - znalost obsluhy CNC strojů. Dobrá pracovní morálka a zodpovědnost. Telefonický kontakt pondělí až čtvrtek od 6:00 do 16:00 hodin. Osobní kontakt středa od 9:00 - 12:00 hodin, na výše uvedené adrese.. Pracoviště: Meganábytek s.r.o., 742 45 Fulnek 1. Informace: Břetislav Hellebrand, +420 731 184 212.

Výroba - Výroba Montážní dělník 95 Kč

Montážní dělníci ostatních výrobků Pracovníci ve výrobě. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 95 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: z: 18.5.2018 Náplň práce: obsluha kovoobráběcích strojů, montážní práce, Požadavky:, manuální zručnost, čtení výkresové dokumentace, svářečský průkaz výhodou, Výhody: 5 týdnů dovolené, motivační příplatek, příspěvek na penzijní připojištění, příspěvek na závodní stravování, Kontakt: životopis zaslat na email: multip@multip.cz. Pracoviště: Multip moravia s.r.o. - pracoviště nový jičín, Palackého, č.p. 1135, 741 01 Nový Jičín 1. Informace: Ing.Martin Benčák, +420 777 771 159.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vizualizace budoucí podoby komunitního centra v Kopřivnici.

Kopřivnice bude mít nové komunitní centrum

Ohořelé trámy ze spáleniště kostela v Gutech už zmizely.
23

Nechci dárek, řekl oslavenec. Peníze nechal poslat na obnovu kostela

Derby v Libhošti zvládl lépe Jistebník

Fotbalisté Jistebníku uspěli v novojičínském derby v I. A třídě, skupině B, především díky prvnímu poločasu, po kterém vedli už 4:1 a stopli čekání na výhru. 

Trojitá zlodějská bezostyšnost a uzamčení Beskyd před uhlobarony: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 21. května 2018.

Valaši si připomněli uzamčení země

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Další symbolické setkání odpůrců těžby uhlí v Beskydech se uskutečnilo na Horečkách v Trojanovicích u zvoničky Strážkyně Beskyd.

Nový Jičín zasypal Ústí pěti góly a dotáhl se na čelo divize!

Takhle by to šlo! Novojičínští fotbalisté mají za sebou nadmíru vydařený týden, když po první jarní porážce v Havířově znovu najeli na vítěznou vlnu a čtyři kola před koncem soutěže mají postup do MSFL ve své moci!

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT