VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Gastro výuka v Ostravě? Mladí kuchtíci jdou s dobou

Kuřecí prsa s broskví, koprovka, rajská… Co se vlastně učí dnešní studenti v učebním oboru kuchař? Po brožurce Receptury teplých pokrmů sahají vyučující ve výuce zřídka, jen při výkladu normování a kalkulace pokrmů. A co moderní technologie, fastfoody, sushi?  

12.2.2018
SDÍLEJ:

Školy se snaží ve výuce držet tempo s trendy moderní gastronomie. Ilustrační foto. 16. ročník soutěže mladých kuchařů v Havířově.Foto: Deník / Běčák Libor

„Žáci oboru Kuchař v moderní gastronomii ukončeného maturitní zkouškou i žáci učebního oboru Kuchař, číšník se učí připravovat převážně klasická tradiční jídla, kdy se opírají o nové trendy v gastronomii, za použití nejmodernějšího vybavení v odborných učebnách (thermomix, sous-vide, anti-gril mrazící deska, udící pistole, aromatizér). Od prvního ročníku postupují od technik krájení přes polévky, omáčky, přílohy až k přípravám masa (steaky, drůbež, ryby) podle metodiky Kulinářského umění,“ uvedla pro Deník Anna Slaninová, vyučující odborných gastronomických předmětů na AHOL, Střední škole gastronomie, turismu a lázeňství.

Její slova potvrzuje Zdeněk Remeš ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce: „Stále se vyučuje, jak připravit hovězí guláš nebo koprovou omáčku tradičními způsoby, ale zároveň žáky učíme, jak tyto tradiční pokrmy připravit moderně, zdravěji a jaké jsou nejaktuálnější trendy. Koneckonců česká kuchyně je na omáčkách lidově řečeno postavená a neodmyslitelně k ní patří.“

Také na Aholu se studenti ve výuce při přípravě opírají o Kulinářské umění, kdy vychází ze základních omáček, jako je velouté, bešamel, holandská, tomatová a demi-glace a následně z těchto po dochucení (přidání koření a bylinek) vznikají další variace (stejně je tomu i u polévek, příloh).

Hospodští: Sehnat číšníka či servírku? Skoro nemožné - více se dočtete už v dnešním tištěném vydání Deníku.

„S netradičními potravinami či postupy se žáci setkávají převážně na workshopech pod vedením známých šéfkuchařů, které bývají různě tematicky zaměřené (molekulární kuchyně, francouzská kuchyně, ryby a plody moře),“ uvedla Anna Slaninová z Aholu. Podle Zdeňka Remeše ze Střední školy společného stravování současná moderní kuchyně je vlastně splynutím mnoha kuchyní světa. Vzdálenosti už nejsou takový problém, suroviny, které bylo dříve nemyslitelné sehnat, jsou dnes v regálech supermarketů. „Vyučujeme například italskou, francouzskou, španělskou kuchyni a kuchyně asijské, především čínskou a japonskou. Jedná se o velmi obsáhlé téma,“ uvedl.

„Během studia mají naší studenti možnost zúčastnit se odborné stáže v zahraničí v rámci programu Erasmus+, naše škola je držitelem certifikátu Mobility v odborném vzdělávání a přípravě,“ doplnila zástupkyně ředitelky SŠSS Markéta Kulhánková.

Moderních trendů je dnes mnoho. Ahol také zareagoval na rostoucí poptávku celosvětových řetězců rychlého občerstvení po kvalitních zaměstnancích.

„V novém školním roce 2018/2019 otevře Ahol zcela nový učební obor Fastfoodová gastronomie, který připraví absolventy na práci v řetězcích rychlého občerstvení typu Subway, McDonald, KFC apod. Bude se jednat o tříletý učební obor ukončený závěrečnou zkouškou a získáním výučního listu,“ prozradila na závěr Anna Slaninová.

Autor: Hana Porebská

12.2.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Elektromechanik elektrických zařízení 25 000 Kč Elektromechanici elektrických zařízení (kromě zařízení v dopravních prostředcích) Servisní technik. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Z:10.5.2018.A:18.10.2018. Po dohodě nástup možný ihned. Anglický jazyk aktivně, řidičský průkaz: skupina B, technické uvažování, ochota cestovat, vysoké pracovní nasazení, spolehlivost, komunikativní schopnosti. Praxe v technickém oboru výhodou. Náplň práce: Servisní práce u zákazníka, telefonická technická podpora zákazníkům, vedení evidence ND, testování výrobních zařízení, zpracování návodů dle anglické dokumentace, opravy a instalace zařízení. Zájemci mohou zasílat strukturovaný životopis na uvedenou emailovou adresu.. Pracoviště: Semper corporation, s.r.o., 2. května, č.p. 480, 742 13 Studénka 3. Informace: Monika Lazaridu, +420 737 104 240. Výroba - Výroba Obsluha strojů 12 200 Kč Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků Dělníci v potravinářské výrobě. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 15200 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Z:27.8.2018.A:17.10.2018. Místo výkonu práce Fulnek. Možnost plného pracovního poměru i zkráceného pracovního poměru. Vhodné i pro osoby se zdravotním postižením 2. i 3. stupně invalidity. Požadujeme: Zručnost, preciznost, chuť pracovat, komunikativnost, samostatnost, flexibilitu a schopnost týmové spolupráce.. Pracoviště: Heinz food a.s., 742 45 Fulnek 1. Informace: Renáta Heinz, . Výroba - Výroba Tiskaři 18 000 Kč Pracovníci přípravy tisku Pracovníci přípravy tisku. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 19000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: z: 2.5.2018 a: 17.10.2018 Volné pracovní místo vhodné i pro zaměstnaneckou kartu., , Vykonávání prací v tiskárně, např. nakládání nebo odebírání papíru od tiskového stroje, kontrola tisku za chodu stroje., Vykonávání náročnějších prací v tiskárně např. pomocník u velkoformátových tiskových strojů., Výhody: podnikové stravování, Kontakt: písemně na email: info@kmtisk.cz,. Pracoviště: Kaem tisk s.r.o., Sportovní, č.p. 481, 742 01 Suchdol nad Odrou. Informace: Kontakt:, . Potravinářství - Potravinářství Pekař 16 000 Kč Pekaři Pekaři/pomocníci pekaře. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 16000 kč. Volných pracovních míst: 13. Poznámka: Z:20.10.2017.A:15.10.2018. Místo výkonu práce Lhotka., Místo vhodné i pro zaměstnaneckou kartu., , Osobní kontakt:na výše uvedené adrese, od pondělí do pátku v čase od 8:00 do 10:00 hodin.. Pracoviště: Pekařství illík, spol. s r. o., 743 01 Bílovec 1. Informace: Pavlína Ostřanská, +420 737 238 646.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jednání ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha s hejtmanem Moravskoslezského kraje Ivo Vondrákem a primátorem Ostravy Tomášem Macurou o situaci ve FN Ostrava.
4

Ministr Adam Vojtěch v Ostravě nic nevyřešil

Policisté zajistili bezmála tisíc sáčků s nebezpečnou drogou. Nacházela se v šesti typech balení.
27

Smrtící drogy zřejmě pocházejí z Polska

Opravené prostory oživí vůně kávy, knih i barev

Vernisáž výstavy obrazů Jitky Škarohlídové a Petry Šípkové bude součástí dnešního slavnostního otevření prostor knihkupectví, kavárny a galerie MonAmi v nově zrekonstruované historické budově na Slezském náměstí v Bílovci.

Kdo drží Machytku?

Ostrava - Největší zdravotnické zařízení v regionu s 3300 zaměstnanci a obratem více než pět miliard korun čeká na verdikt ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha doslova jako na smilování.

Tragický rok na silnicích: umírá víc lidí. I kvůli uzavírkám a rekonstrukcím

/INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKA/ Zatímco v posledních třech letech počty obětí dopravních nehod klesaly, letos se trend obrátil: policisté hlásí už o 43 mrtvých víc než loni.

Ředitel ZOO Tábor: Zachraňte medvěda ze Vsetínska, vražda není nutná

Svůj názor na záchranu medvěda ze Vsetínska nám poslal do redakce Deníku také ředitel táborské zoologické zahrady Evžen Korec.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT