„Žáci oboru Kuchař v moderní gastronomii ukončeného maturitní zkouškou i žáci učebního oboru Kuchař, číšník se učí připravovat převážně klasická tradiční jídla, kdy se opírají o nové trendy v gastronomii, za použití nejmodernějšího vybavení v odborných učebnách (thermomix, sous-vide, anti-gril mrazící deska, udící pistole, aromatizér). Od prvního ročníku postupují od technik krájení přes polévky, omáčky, přílohy až k přípravám masa (steaky, drůbež, ryby) podle metodiky Kulinářského umění,“ uvedla pro Deník Anna Slaninová, vyučující odborných gastronomických předmětů na AHOL, Střední škole gastronomie, turismu a lázeňství.

Její slova potvrzuje Zdeněk Remeš ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce: „Stále se vyučuje, jak připravit hovězí guláš nebo koprovou omáčku tradičními způsoby, ale zároveň žáky učíme, jak tyto tradiční pokrmy připravit moderně, zdravěji a jaké jsou nejaktuálnější trendy. Koneckonců česká kuchyně je na omáčkách lidově řečeno postavená a neodmyslitelně k ní patří.“

Stánek Deníku na Olympijském festivalu v Ostravě.
Olympijský festival v Ostravě: Někdo sportoval, další fandil, bavili se všichni

Také na Aholu se studenti ve výuce při přípravě opírají o Kulinářské umění, kdy vychází ze základních omáček, jako je velouté, bešamel, holandská, tomatová a demi-glace a následně z těchto po dochucení (přidání koření a bylinek) vznikají další variace (stejně je tomu i u polévek, příloh).

Hospodští: Sehnat číšníka či servírku? Skoro nemožné - více se dočtete už v dnešním tištěném vydání Deníku.

„S netradičními potravinami či postupy se žáci setkávají převážně na workshopech pod vedením známých šéfkuchařů, které bývají různě tematicky zaměřené (molekulární kuchyně, francouzská kuchyně, ryby a plody moře),“ uvedla Anna Slaninová z Aholu. Podle Zdeňka Remeše ze Střední školy společného stravování současná moderní kuchyně je vlastně splynutím mnoha kuchyní světa. Vzdálenosti už nejsou takový problém, suroviny, které bylo dříve nemyslitelné sehnat, jsou dnes v regálech supermarketů. „Vyučujeme například italskou, francouzskou, španělskou kuchyni a kuchyně asijské, především čínskou a japonskou. Jedná se o velmi obsáhlé téma,“ uvedl.

„Během studia mají naší studenti možnost zúčastnit se odborné stáže v zahraničí v rámci programu Erasmus+, naše škola je držitelem certifikátu Mobility v odborném vzdělávání a přípravě,“ doplnila zástupkyně ředitelky SŠSS Markéta Kulhánková.

Příprava Korejské vesničky na Masarykově náměstí v Ostravě, která zde bude fungovat po dobu olympiády a Olympijského festivalu Ostrava 2018.
Korejská vesnička v centru - pojítko mezi Ostravou a Pchjongčchangem

Moderních trendů je dnes mnoho. Ahol také zareagoval na rostoucí poptávku celosvětových řetězců rychlého občerstvení po kvalitních zaměstnancích.

„V novém školním roce 2018/2019 otevře Ahol zcela nový učební obor Fastfoodová gastronomie, který připraví absolventy na práci v řetězcích rychlého občerstvení typu Subway, McDonald, KFC apod. Bude se jednat o tříletý učební obor ukončený závěrečnou zkouškou a získáním výučního listu,“ prozradila na závěr Anna Slaninová.