Podle Radka Zdražila, který žije v kozlovické části Měrkovice, socha vznikla na základě podnětu vedení zdejší základní školy a obce Kozlovice.

Sousoší řezbáře Radka Zdražila v Kozlovicích.Zdroj: Deník / Tomáš Machálek„Na počátku nebyla žádná konkrétní představa, snad jen to, že by se to mělo tematicky týkat školy a mělo by to korespondovat se současností, tedy moderně. Nechtěl jsem jít do nějakých abstrakcí, ze kterých by na první šup nebylo zřejmé, oč vlastně jde,“ prozradil Deníku řezbář, který tedy sáhl do osvědčeného – a to do postavy J. A. Komenského ztvárněného tak, jak jej známe nebo je zpodobňován.

K něm Zdražil přidal žáka, studenta. Potud by vše bylo jasné.

„Je tu zřetelná analogie ke škole, ale teď dát tomu ten příběh, který by vlastně dnes oslovil všechny. Ať již v tom pozitivním, nebo negativním pohledu, ale oslovil. J .A. Komenský má předat své znalosti a zkušenosti mladé generaci, tehdy snad prostřednictvím knihy. Dnes se nabízí elektronika. Tablety, notebooky, počítače jsou při výuce již samozřejmostí, proč toho tedy nevyužít?“ prozradil Zdražil.

A tady vzniklo to snoubení minulosti s dneškem.

„Věřím, že J. A. Komenský by byl dnes na vysoké úrovni v užívání elektroniky pro výukové účely,“ dodal ještě řezbář.

Sousoší má na výšku 2,4 metru a v průměru jeden metr. Je z jednoho kusu topolového kmene.

„Bohužel dle původního záměru nevyšel odstín, který měl být světlý. Vybrán byl odstín v ořechu. Nevím zda je chyba u výrobce nebo tak zapůsobilo topolové dřevo. Asi bych se přiklonil k souhře obojího. Každopádně se odstín bude ještě řešit, ale to až na jaře,“ předeslal Zdražil, jehož tvorbu mohou zájemci obdivovat nejen na internetových stránkách www.radekzdrazil.cz, ale i na výstavě, která bude probíhat od 9. října do 2. listopadu ve výstavní síni Kulturního domu ve Frenštátě pod Radhoštěm.