VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mohou být zneužity osobní údaje nájemníků?

Bývalý jednatel Městské realitní agentury (MRA) měl umožnit přístup cizí firmy k citlivým osobním údajům zaměstnanců a nájemníků. Případ vyšetřuje Úřad pro ochranu osobních údajů.

30.7.2017
SDÍLEJ:

Městská realitní agentura Havířov. Foto: Deník/Libor Běčák

Oznámení podal šéf odborové organizace MRA Richard Kula. Ten má podezření, že by mohlo dojít ke zneužití osobních údajů nájemníků.

„Jednatel společnosti MRA přivedl do firmy pracovníky brněnské společnosti s tím, že tito mají provést interní audit výpočetní techniky. Bez mého vědomí a v mé nepřítomnosti byli tito vpuštěni do mé kanceláře a do serverovny, kde se snažili dostat se k datům na serverech a ve firemních počítačích. Krom toho provedli scan u dalších asi 10 zaměstnanců. Na příkaz jednatele MRA jsem jim následně předal administrátorská hesla k serverům. Jako zodpovědné osoby za bezpečnost dat jsme s kolegyní nebyli zpraveni o důvodu kontroly, rozsahu kontroly a způsobu manipulace se získanými daty - nic nebylo protokolárně podchyceno. Pracovníci brněnské firmy vytvořili kopie disků v jednotlivých počítačích několika zaměstnanců a především kopie veškerých dat na serverech společnosti. Tyto kopie pak odnesli mimo naší firmu k nějakému dalšímu zpracování,“ uvedl Kula.

Zda ÚOOÚ pochybné nakládání s daty potvrdí, to ukáže až výsledek vyšetřování. Odborář Kula však má obavy, aby do té doby nebyly osobní údaje vynesené z firmy zneužity.

„Vzhledem k obsahu zkopírovaných dat mají nyní přístup k databázím, které obsahují osobní údaje všech zaměstnanců společnosti z databáze mzdového systému v rozsahu: Jméno, příjmení, rodné číslo/datum narození, číslo bankovního účtu, adresa trvalého bydliště, výše mzdy, atd. Dále mají databázi asi 8000 nájemníků bytů vlastněných Statutárním městem Havířov, a to v rozsahu: adresa, datum narození, rodné číslo, výše nájmu, e-mailová adresa, případná výše dluhu vůči Statutárnímu městu Havířov a včetně osobních dat rodinných příslušníků,“ dodal Kula.

MRA je v současné době pod drobnohledem radnice. Město se snaží ve své firmě nastolit pořádek. Proběhla výměna jednatelů a aktuálně se vybírá nový ředitel. O možném úniku dat však zástupci vedení města neví. „Vedení města nemá zatím o úniku osobních údajů z databáze MRA žádné informace,“ odpověděla na dotaz Deníku mluvčí magistrátu Jana Dybová.

Autor: Libor Běčák

30.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Sledování výsledků parlamentních voleb ve štábu ANO, 21. října v Praze. Ivo Vondrák
29

Králem voleb v kraji je Ivo Vondrák. Nemám ambici být ministrem, řekl Deníku

Ilustrační foto
22

To jsou oni! Podívejte se, kdo bude nově hájit zájmy Moravskoslezského kraje

ANO dosáhlo výsledku, na který u nás bývala zvyklá ČSSD

/SLEDOVALI JSME ON-LINE, FOTOGALERIE Z VOLEBNÍCH ŠTÁBŮ/ Spočteno, podtrženo, hotovo. Volby v Moravskoslezském kraji jasně vyhrálo hnutí ANO s hejtmanem Ivo Vondrákem v čele, drtivou porážku naopak utržila ČSSD, kterou v regionu vedl celostátní lídr Lubomír Zaorálek. K urnám přišlo 551 446 lidí, čímž účast dosáhla 55,86 procent.  

AKTUALIZOVÁNO

VOLBY 2017 V KRAJI: Oranžovou v Moravskoslezském kraji vystřídala modrá

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Volební výsledky v Moravskoslezském kraji jsou sečteny, vítěze parlamentních voleb 2017 známe. Hnutí ANO sesadilo z pomyslného trůnu ČSSD.

Skopalová přivezla ze Znojma zlato

První příležitost, jak si otestovat svou výkonnost na začátku nové sezony, měli při nedávné Velké ceně Znojma členové Plaveckého klubu Nový Jičín, kteří se v přípravě musejí potýkat s problémy vinou uzavření novojičínského bazénu.  

Závišické judo znovu ukázalo kvalitu

Česká judistická špička se před časem sešla na mezinárodním turnaji Českého poháru - Brno Cup Open 2017. Úspěšný oddíl ze Závišic reprezentovali zkušení borci Adam Kahánek a Radek Rýpar. Nadějnému dorostenci Filipu Hanzelkovi pak vystavila stopku chřipka.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení