Přípravu rozpočtu zásadně ovlivnila pandemie koronaviru a související propad ekonomiky a výrazný pokles příjmů z daní i nové daňové zákony. Stejně jako v minulosti kraj předpokládá, že nakonec bude hospodařit se zhruba 33 miliardami korun.

"V době sestavování rozpočtu ještě není rozhodnuto o většině státních dotací do rozpočtu kraje, a není proto možné je do schvalovaného rozpočtu zařadit," připomněl náměstek hejtmana Jaroslav Kania (ANO).

Snímek ze srážky tramvají v Ostravě.
Srážka tramvají v Ostravě. Policie hledá svědky

Proti letošníku kraj čeká propad příjmů o 16 procent. Snížení způsobily hlavně předpokládané nižší příjmy ze sdílených daní, a to o 1,070 miliardy korun a nižší plánovaný objem příjmů z dotací na akce spolufinancované z evropských finančních zdrojů. Výdajová stránka rozpočtu je proti rozpočtu schválenému na letošní rok nižší o devět procent.

Na běžné výdaje kraj vyhradil 7,002 miliardy korun. Největší část půjde na provoz krajských příspěvkových organizací a dopravní obslužnost.

"Kvůli koronaviru musíme optimalizovat provozní výdaje kraje. Proto budou například výdaje na provoz příspěvkových organizací nižší o 12 procent oproti roku 2020," uvedl Kania.

Covid centrum ve Fakultní nemocnici Ostrava. Ilustrační foto.
Bezplatné antigenní testování odstartovalo. Ve FNO zvládnou až 500 zájemců denně

Přestože očekávané příjmy klesají, nechce kraj zastavovat investice a zároveň chce podpořit ekonomiku ČR. "Kapitálové výdaje by měly přesáhnout 2,861 miliardy korun. Tvoří je výdaje na akce spolufinancované z Evropské unie, ale díky novému úvěru můžeme pokračovat i s investicemi z vlastních zdrojů," uvedl Kania.

Kraj chystá modernizaci a rekonstrukci několika silnic, v rozpočtu má vyčleněné i peníze na projektovou a inženýrskou přípravu rekonstrukce vzletové a přistávací dráhy Letiště Leoše Janáčka Ostrava. Bude dokončeno a zpřístupněno nové Muzeum automobilů TATRA v Kopřivnici na Novojičínsku nebo pokračovat příprava novostavby Moravskoslezské vědecké knihovny.

Už jste potkali běžkaře s jednou lyží? Říká se tomu koloběžka, když se jedna noha veze, a druhá se odráží.
Běžkování s jednou lyží se říká koloběžka. V Jeseníkách docela frčí

Kraj připravuje i rekonstrukci a výstavbu Domova Březiny, ve školství počítá třeba s výstavbou dílen pro praktické vyučování pro Střední odbornou školu ve Frýdku-Místku, ve zdravotnictví má vyhrazené prostředky například na další úpravy ve Slezské nemocnici v Opavě. Téměř ve všech odvětvích kraj vyhlásí dotační programy. Bude na ně vyčleněno 647 milionů korun.

Kvůli nižším příjmům z daní počítá Moravskoslezský kraj s tím, že příští rok ve větší míře využije úvěrové zdroje. Zastupitelé dnes schválili úvěrovou smlouvu s Českou spořitelnou. V letech 2021 až 2024 umožní čerpat tři miliardy korun, a to výhradně na investice. Úvěr bude kraj splácet v letech 2026 až 2035 ročními splátkami 300 milionů korun.