V polovině června byla široká veřejnost prostřednictvím médií informována o tom, že komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání šestatřicetiletého muže z Opavska pro spáchání přečinu porušování domovní svobody, přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci.

"Tehdy bylo uveřejněno, že se obviněný muž se 9. června odpoledne při stěhování z pronajatého bytu v jednom z panelových domů na ulici Zeyerové v Opavě-Kateřinkách vloupal do uzamčeného pokoje 64letého místního muže a odcizil mu televizi v hodnotě přes 3 tisíce korun," připomíná policejní mluvčí René Černohorský. 

Byl to boj! Vyčerpaného pejska Artura vytáhli v Havířově z kanalizace až hasiči.
Byl to boj! Trpícího pejska Artura vytáhli v Havířově z kanalizace až hasiči

Šestatřicetiletý muž dále v noční době z 9. na 10. června vytrhl a vylomil kolíky ohradníku výběhu pro koně v Kravařích, v části Nový Dvůr. Za pomocí zápalek se tam pokusil založit požár zdejší siláže, což se mu nepodařilo. "Úmyslně však zapálil v nezajištěné budově přilehlého seníku uskladněné balíky slámy a sena, přičemž došlo ke shoření celého objektu včetně střechy a poškozené místní soukromé společnosti vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 230 tisíc korun," uvádí dále mluvčí policie a dodává, že dotyčný také v odpoledních hodinách 21. dubna úmyslně zapálil rákosový porost o ploše přibližně čtyř hektarů v místě zvaném Černá louka na katastru obce Brumovice.

Zásah u požáru hospodářské budovy na okraji Kravař, 10. června 2020.
FOTO: V Kravařích hořela stodola se senem a slámou, škoda je čtvrt milionu

"Na základě další intenzivní vyšetřovací činnosti bylo opavskými kriminalisty prokázáno, že shora uvedený 36letý muž okolo druhé hodiny ranní 20. června po rozpletení pletivového plotu vstoupil na pozemek se seníkem poblíž obce Vlaštovičky, kdy za pomocí sirek zapálil naskladněnou slámu," řekl dále René Černohorský. Požár ve Vlaštovičkách se tehdy rozšířil na střechu a na konstrukci seníku a poškozenému zemědělskému družstvu vznikla škoda ve výši přes milion tři sta tisíc korun.

"Výše uvedená i možná další obdobná trestná činnost obviněného muže je nadále ve vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů. Jak bylo zjištěno, tak své protiprávní jednání páchal většinou pod vlivem alkoholických nápojů, přičemž se v opavské Psychiatrické nemocnici následně podrobil lékařskému vyšetření a je zde v současné době hospitalizován k dalším znaleckým zkoumáním a k posouzení jeho příčetnosti či nepříčetnosti a k jeho svéprávnosti, zda si vůbec uvědomoval a uvědomuje následky svého chování a počínání," dodal policejní mluvčí. 

Ilustrační foto.
Rodina z Orlové je uvězněna na chatě na Chrudimsku, přivezla tam koronavirus