Taková je ve stručnosti obžaloba, kterou ve čtvrtek u Krajského soudu v Ostravě přednesl státní zástupce David Bartoš. Obžalovaným je dvaadvacetiletý mladík z Karvinska.

PLÁČ

K události došlo v dopoledních hodinách 22. prosince předloňského roku v ubytovně na Karvinsku. Krátce předtím odešla družka obžalovaného na nákup. Muž se měl starat o jejich tehdy čtyřměsíčního syna. Žalobce tvrdí, že když dítě začalo plakat, ztratil nervy. „Pláč vedl k navození negativních emocí, hněvu,“ uvedl Bartoš s tím, že otec synovi ponořil hlavu do vody, poté s ním silně zatřásl.

Muž tuto verzi odmítl. „Nesouhlasím s obžalobou státního zástupce,“ prohlásil ve čtvrtek u soudu. Vše prý byla souhra nešťastných okolností. Syna údajně zalehl ve spánku.

VE SPÁNKU?

„Když družka odešla na nákup, zůstal jsem se synem v bytě sám. Byl jsem unavený. Vrátil jsem se z práce. Lehli jsme si vedle sebe, tváře jsme měli proti sobě. Přikryl jsem ho i sebe peřinou a obejmul ho. Ve spánku jsem ho zřejmě zalehl,“ vypověděl obžalovaný.

Když se probral, zjistil, že dítě nedýchá. „Podíval jsem se na syna. Byl modrý a nedýchal. Měl zavřené oči. Snažil jsem se ho oživit. Dával jsem mu umělé dýchání a masíroval mu hrudník. Pokaždé, když jsem mu vdechl vzduch do hrudníku, jen zachroptěl. Trochu jsem s ním zatřásl. Pak jsem s ním běžel na vrátnici a přivolal záchrannou službu,“ dodal muž.

Hlavní líčení v pátek pokračuje výslechy svědků. Zda padne rozsudek, není jasné. V případě uznání viny hrozí obžalovanému pět až dvanáct let.

Krajský soud v Ostravě. Ilustrační foto.
Trestanec křivě obvinil dozorce z nafackování