Hejtman nejprve na svém tweetovém účtu ve čtvrtek v podvečer oznámil další případy koronaviru v kraji. 

Tweet Ivo Vondráka.Zdroj: archiv

Poté během noci přišla další zpráva. Ivo Vondrák sdělil, že mezi potvrzenými případy je i jedna zdravotní sestra z Frýdku-Místku.

Ivo Vondrák na tweetu.Zdroj: Archiv

Online reportáž

„Ke dni 12.března evidujeme prvního pozitivně testovaného zdravotníka z gynekologicko-porodního oddělení s lehkým průběhem onemocnění - byla zahájena jeho ambulantní léčba a do karantény byli preventivně posláni všichni zdravotníci z rizikového kontaktu. Dle našeho trasování šlo o komunitní nákazu, tedy o onemocnění, které bylo získáno v populaci – zdravotník nikde necestoval, dokonce zrušil na základě pokynu krizového štábu nemocnice svou dovolenou, a to bez kompenzace cestovní kanceláře. Krizový štáb nemocnice se rozhodl z preventivních důvodů omezení šíření nákazy ukončit provoz gynekologicko-porodního oddělení, a to na dobu minimálně 14 dnů, " uvedl ředitel nemocnice Tomáš Stejskal.

Mravenčí a velmi trpělivou práci začal v posledních hodinách odvádět i tým ostravských a novojičínských hygieniků, kteří mjimo další opatření musí zjišťovat všechny možné kontakty na lidi, se kterými se během svého návratu z Itálie mohl potkat rovněž nakažený muž muž z Novojičínska. U něj byl ve středu potvrzen první případ koronaviru v Moravskoslezském kraji. Muž je nyní hospitalizován ve Fakultní nemocnici v Ostravě.  

Koronavirus: Jak se pozná? Kam volat? Co dělat?
Koronavirus

"Vycházíme z kontaktů, které nám na své klienty poskytla cestovní kancelář, se kterou muž cestoval. Na jejich základě dohledáváme obyvatele moravskoslezského kraje, kontakty z jiných krajů postupujeme k „dohledání“ epidemiologům místně příslušných krajských hygienických stanic. Osoby, které přišly do kontaktu s nemocným , epidemiologové oslovují, vysvětlují situaci, ukládají povinnost kontaktovat svého praktického lékaře, který na základě daných informací a dalších okolností rozhodne o dalším potřebném postupu, zejména o uložení karantény," sdělil ve čtvrtek Deníku tiskový mluvčí Krajske hygienické stanice v Ostravě Radim Mudra. 

Ilustrační foto.
Dívka z polského Těšína s koronavirem byla také v kontaktu s českými dětmi

Koronavirus a opatření proti šíření nemoci se v regionu projevují také v mnoha dalších oblastech. Například Letiště Ostrava zveřejnilo ve čtvrtek večer informaci i chystaném pozastavení pasažérských letů. 

Mary Pickfordová
Zákeřný virus nezná hranic. Těchto deset slavných přežilo španělskou chřipku

Oznámení letiště Ostrava.Zdroj: archiv

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník