Doba elektrická má stále širší zásah. V ulicích měst jsou stále častěji vidět lidé, pohybující se na elektrokoloběžkách. Pokud jezdí po komunikaci či stezce učené pro cyklisty, je vše v pořádku. Pokud se však proplétají mezi chodci na chodníku, je to špatně.

Podle policistů totiž pro uživatele elektrokol a elektrokoloběžek platí stejná pravidla, jako pro klasické cyklisty. Do 18 let je povinná ochranná přilba, i dospělým ji však policisté kvůli bezpečnosti doporučují.

Pamětní deska připomíná bombardování Ostravy
V Ostravě odhalili pamětní desku obětem bombardování města

„Koloběžka je v silničním provozu totéž co jízdní kolo. Z tohoto důvodu smí její uživatel jezdit po vyhrazeném jízdním pruhu pro jízdní kola a stezce pro cyklisty. Na chodník koloběžky rozhodně nesmí,“ potvrdila karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Podle zkušeností ostravských policistů zatím s uživateli elektrokoloběžek problémy nejsou. A to i přesto, že jich v ulicích pohybuje stále více. „Naštěstí jsme zatím neřešili příliš mnoho případů týkajících se rychlosti, spíše řešíme obecně cyklisty, kteří dělají stejné přešlapy jako u normálních jízdních kol,“ prozradil Michael Beneš z úseku prevence Městské policie Ostrava.

Žena (na snímku z jednání u Krajského soudu v Ostravě) nakonec do vězení nemusí.
Žena unikla žaláři, soud jí dal poslední šanci

Nejčastěji řeší strážníci přestupky v místech, kde je více cyklostezek. A jsou podobné jako u běžných cyklistů. „Nejčastěji řešíme chybějící osvětlení, ale to je jen jedna z mnoha drobností,“ řekl Michael Beneš a dodal, že vážnější nehody těchto dopravních prostředků zatím v Ostravě řešit nemuseli. „Lidé jsou poměrně opatrní,“ doplnil Beneš.

Ilustrační foto.Zdroj: Deník / Klára Cvrčková

Pokud jde o výkon, jsou pro elektrokola a elektrokoloběžky stanovena stejná pravidla a omezení: maximální rychlost 25 kilometrů za hodinu. „Nicméně i u této rychlosti v případě pohybu po chodníku existuje značné ohrožení chodců kolem a také samotného jezdce,“ varují odborníci na bezpečnost silničního provozu. Nepozorný jezdec na elektrokoloběžce je tak pro dopravu velkou komplikací.

Sankce pro porušování jízdních pravidel pro elektrokola a elektrokoloběžky se neliší od sankcí, které může dostat běžný cyklista. Za jejich porušení může konkrétní člověk dostat pokutu až dva tisíce korun.

Desetiletá Drahuše v roce 1943, tehdy ještě Javorková.
Při náletu přišla o dva bratry, rodina o dům