O výsledcích pozorování zmíněného druhu informoval facebookový profil Kozmických ptačích luk, což je mokřadní lokalita na Hlučínsku, o níž se stará společnost Semix Pluso z Otic u Opavy.

Lyskonoha v Hlučíně sledovala podniková ekoložka firmy Marie Slabejová. Podle ní se jedná o skutečný unikát. Do Slezska dolétl až ze severské tundry. Zdržuje se totiž v Arktidě a Islandu. Zimovišti jsou pak pro něj především severní břehy Afriky. „Do vnitrozemí zalétá jen velmi zřídka. Na našem území byl pozorován méně než dvacetkrát. Na první pohled vypadá nenápadně. Člověk by si ho mohl splést s rackem chechtavým,“ komentovala Marie Slabejová.

Hovořila ovšem o jedinci, který se nacházel v takzvaném prostém šatu. Když se ale lyskonoh ploskozobý, latinským názvem phalaropus fulicarius, „převleče“ do šatu svatebního, nápadně se zbarví v červených a hnědých odstínech. Samice dokonce ještě výrazněji než samci.

Záchranná služba. Ilustrační snímek.
Pacientům v ohrožení života budou nově pomáhat i vyškolení zachránci

„Na štěrkovně byl sám. Velkou výhodou je, že byl zvyklý na člověka. Nebál se. Fotila a natáčela jsem ho ze vzdálenosti zhruba jednoho metru,“ komentovala podniková ekoložka Semixu Pluso a vzápětí ještě doplnila: „Podle zbarvení peří šlo už o dospělého jedince. Každopádně se v Hlučíně zdržel jen pár dní. Pak odletěl pryč.“

Kozmické ptačí louky se nacházejí přibližně kilometr od Hlučínského jezera. Také na dvaapadesát hektarů rozlehlé ploše se rozprostírá mokřad, kde se zdržuje spousta zajímavých ptačích druhů. Z posledních pozorovaných v této lokalitě stojí za zmínku například tenkozobec opačný.

Ilustrační foto.
Díky oblibě zimního pórku zahrádky vykrádají i v zimě