Je sobota, deset hodin dopoledne. Venkovní teplota se pohybuje okolo bodu mrazu a po okolí poletují drobné sněhové vločky. Na Masarykově náměstí v Rožnově pod Radhoštěm je však živo. Začal druhý den josefského jarmarku.

Stovky lidí pochodují mezi desítkami stánků s velikonočními ozdobami, dřevěnými výrobky a jídlem. Ve vzduchu voní medovina a trdelníky.

„Pojďte si na klobásky," láká ze stánku s domácími uzeninami prodavačka kolemjdoucího. Ten ochotně nabídky využívá.

Uprostřed volného prostranství je postavené pódium, na kterém k tanci a poslechu vyhrává cimbálová muzika Bača. K vidění je zde také pozůstatek po včerejší soutěži O Nejhezčí Mařenu.

Radost přítomným dělá i místní důchodce Arnošt Kubeša, který ve svém tradičním valašské kroji tančí do rytmu hudby a ochotně se nechává od všech fotit.

U stánků řezníků z Hodonína je najednou rušno. Moderátorka Zuzana Vašková upozorňuje, že začíná ukázka porcování pašíka na háku. „Pokud je tady nějaký zájemce, který by chtěl prasátko koupit, ať se přihlásí. Jakmile bude rozporcované, už nebude možné kusy masa, kvůli příkazům z hygieny, prodat," upozorňuje Vašková.

Žádný zájemce se však neobjevuje, a tak řezník začíná svoji práci.

Zatímco praseti řeže hlavu, jeho kolegyně Lada Bačíková popisuje co právě dělá. „Protože je to jen ukázka, tak pracuje rychleji než je zvykem. Ve skutečnosti by byl daleko pečlivější," říká Lada.

Řezník mezitím pašíkovi postupně odřezává přední nohy a zbavuje je kostí. „Tady máš pro psa," nabízí řezník kousek lopatky jednomu z přítomných dětí.

Po půl hodince je prase naporcované a lidé se rozcházejí zpátky ke stánkům.

„Tohle byl konečně pořádný jarmark, jak má být. Porcování prasete nemělo chybu, škoda, že má hygiena taková nařízení," zhodnotil den Martin Mikša z Rožnova.