Jak už Deník informoval dříve, společnost Crystalex se rozhodla přesunout veškeré výrobní technologie z Karolinky na Vsetínsku do hlavního závodu v Novém Boru. Ve valašském „městě skla“, jak se dvouapůltisícové Karolince přezdívá, tak po 160 letech sklářská tradice zaniká.

O značku Crystalex však místní lidé zcela nepřijdou.

„V Karolince zůstane desítka zaměstnanců. Část bude zajišťovat chod podnikové prodejny a další se budou starat o areál společnosti,“ potvrdil generální ředitel společnosti Crystalex CZ Tomáš Januš.

Dramaturg festivalu Valašský špalíček Karel Prokeš.
Karel Prokeš: V nenormální normalizaci nám hudba pomáhala přežít

Přesun dvou technologických celků na rafinaci skla z Karolinky započal v dubnu. S jejich uvedením do provozu v Novém Boru se počítá v srpnu letošního roku. Z Valašska se stěhuje automatická linka na vytváření dekorů na skle pomocí leptání – tzv. pantograf a strojové broušení skla.

Zušlechťování skla strojním broušením a leptáním už podle vedení Crystalexu zákazníci nevyhledávají tak, jako v minulosti. Karolinským sklárnám proto ubývalo zakázek.

Ekonomická situace není dobrá

„Z obchodně-ekonomického pohledu nebyla situace v závodu v Karolince příznivá již delší dobu,“ připustil Tomáš Januš s tím, že se společnost přesto snažila provoz udržet. Ale další pokles objednávek během pandemické krize vyústil v rozhodnutí přestěhovat výrobu do mateřského závodu.

„Chápu, že to pro mnoho lidí v Karolince bude těžké, ale musíme se chovat efektivně. Oba závody jsou od sebe vzdáleny bezmála čtyři sta kilometrů a už jen z pohledu logistiky pro nás bylo udržení provozu dlouhodobě velmi složité,“ uvedl Januš hlavní důvody přesunu.

Dodal, že pro obsluhu nových technologií v Novém Boru počítají s vytvořením nových pracovních míst. V současné době v Novém Boru pracuje 650 zaměstnanců.

Naopak v Karolince o práci 55 lidí přijde. Vedení Crystalexu původně počítalo s ještě větším počtem. Některým zaměstnancům se však podařilo brzy najít jinou práci, vedení společnosti jim tak vyšlo vstříc a umožnilo odejít do nového zaměstnání dříve.

Několik dalších bude pro Crystalex CZ pracovat i nadále. Jak už bylo uvedeno, deset bude zajišťovat chod podnikové prodejny skla v Karolince a údržbu tamního areálu.

„Sedm pracovníků, kteří jsou nositeli technologického a designového knowhow, využilo naši nabídku. Buď se přestěhují se do Nového Boru, nebo s námi budou spolupracovat na dálku,“ dodal Pavel Brzák, personální ředitel Crystalexu CZ.

Sklářská společnost pro ně již zařizuje ubytování a další záležitosti související s přesunem na sever Čech.

Areál v Karolince se bude prodávat

Areál sklárny v Karolince hodlá společnost Crystalex nabídnout k prodeji. Bude přitom zohledňovat, kolik by zde nový majitel zaměstnal lidí.

„V současné době už vedení společnosti jedná s regionálním zaměstnavatelem, který by měl do Karolinky přinést stovku pracovních míst,“ naznačil mluvčí Crystalexu Jaroslav Švehla.

Takové řešení by v Karolince uvítali.

„Byli bychom rádi, pokud by se našel podnikatel, který provoz koupí třeba na jinou výrobu a vzniknou pracovní místa. Uvidíme, kam se to bude ubírat,“ řekla nedávno redakci Deníku starostka Karolinky Marie Chovanečková. V obnovení sklářské tradice už ale podle vlastních slov nedoufá.

Crystalex CZ je největší domácí výrobce nápojového skla patří zároveň v tomto oboru i mezi přední světové výrobce. Díky ochranným známkám Bohemia Crystal a Bohemia Glass míří 90 % produkce na export do 80 zemí světa. Loňské tržby přesáhly hranici 1 miliardy korun.