„Je opravdu docela krotký, na terase si pochutnával na kostičce, co tam nechala naše kočka a já se k němu úplně v klidu přiblížila. Nabídla jsem mu dokonce z ruky kousek masa a on si jej vzal, trošku mě přitom klovnul, potvora jedna,“ popsala Lucie Rozehnalová.

Své děti ke krkavci ovšem raději nepouští a nechá je jen pozorovat jej za francouzským oknem.

„Přeci jen mám strach, aby dětem něco neudělal, tak mají zákaz se k němu přibližovat. A i já jsem už kontakt omezila na minimum a už jej ani nekrmím. Dočetla jsem se, že může být, i když to na první pohled nevypadá, docela nebezpečný,“ vysvětlila Rozehnalová.

Zvířecí krematorium. Ilustrační snímek.
První zvířecí krematorium v Ostravě budí emoce. Lidé píší petici

Může útočit na lidi

Že je lepší se krkavci raději vyhnout, potvrzuje i zkušený ornitolog Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku.

„Pokud je krkavec krotký, tak s velkou pravděpodobností pochází z chovu. Majiteli mohl buď uletěl, nebo jej ten nemusel zvládat a sám ho vypustil do přírody. Takový krkavec může být agresivní a může útočit i na lidi a tím vyžadovat krmení,“ sdělil Šafránek s tím, že je třeba mít se před takovým ptákem opravdu na pozoru.

Záchytka v Ostravě.
Covidová omezení na pití v MS kraji rozhodně nemají vliv. Záchytky nestíhají

„Hlavně je nutné chránit děti, klidně jim může v nestřeženém okamžiku vyklovnout oči,“ přidal hororový postřeh Šafránek.

Podle něj by bylo nejlepší v případě, že krkavec bude dál zahradu u Rozehnalů navštěvovat, kontaktovat některou ze záchranných stanic.