Druhé poslední místo za sebou. To je výsledek kraje v žebříčku, který zpracovala agentura Datank. Řada lidí s ním nesouhlasí. „Moravskoslezský kraj si určitě poslední místo nezaslouží, protože to vypadá, že se nikdo nesnaží něco zlepšit, a to určitě není pravda," uvedla například Hanka Horáková z Frenštátu pod Radhoštěm.

Jakou známkou
(jako ve škole)
byste ohodnotili život v Moravskoslezském kraji vy?

Hlasovat můžete v anketě pod článkem.

Podobně to vidí i Ondřej Sekera z Ostravy. „ Myslím si, že tady není vůbec tak špatně, jak z průzkumu vyplývá. Máme krásnou přírodu, která jinde není. Přál bych si, aby se na náš kraj začalo pohlížet trochu jinak. Problém je, že lidé odtud utíkají, asi trošku naivně jdou za něčím lepším. Máme dvě velké vysoké školy, ale studenty, kteří je vystudují, už si neumíme udržet, pak se těžko něco zlepšuje."

Podle projektu Místo pro život, který zkoumal osm oblastí o celkovém počtu 54 kritérií, je náš kraj na poslední příčce například kvůli nedostatku práce, velké produkci odpadů nebo nedostačující kultuře či vybavenosti knihoven. Špatně si ale nevede například v oblasti vzdělání. O vysoké školy není v kraji nouze. Mladí lidé tak nemusí za vzděláním dojíždět. Stejně dobře si kraj vede v zaměstnanosti mladých lidí region se umístil na druhé pozici.

Podle mluvčí projektu Heleny Pirnerové měl průzkum tři pilíře. „Patřila mezi ně objektivní kritéria získaná z nezávislých zdrojů, průzkum prováděný mezi 1400 obyvateli všech regionů, stovkou lidí z každého kraje, a názory kolegia 18 odborníků," uvedla mluvčí s tím, že ani jeden odborník nepochází z Moravskoslezského kraje.

Související článek najdete zde: Nejlepší místo pro život v ČR je Praha, láká na kariéru i vzdělání

Více informací k projektu Místo pro život najdete zde.

ANKETA DENÍKU

Deník se ptal obyvatel Moravskoslezského kraje, jak jsou spokojeni s pěti oblastmi, které průzkum Místo pro život hodnotil.

Zajímali jsme se, jak jsou spokojeni:

* s rozvojem infrastruktury (otázka č. 1),
* zda se cítí bezpečně (2),
* jak vnímají stav životního prostředí (3),
* jak hodnotí podmínky pro práci v kraji (4)
* zda jsou tu podle nich dobré podmínky pro trávení volného času nebo pro turismus (5).

Oldřich Dušek, 68 let, Opava

1. Myslím si, že po této stránce je to na Opavsku v naprosté pohodě. Se stavem infrastruktury jsem spokojený.

2. Osobně večer moc ven nechodím, ale co se dozvídám, je to dost rizikové. K optimálnímu stavu to má asi daleko.

3. V tomto ohledu je to dobré. V Opavě máme tři sběrné dvory, vznikly kontejnery na staré oblečení a přibylo kontejnerů na plast, papír a sklo. Chce to, aby lidé nezakládali černé skládky. Celkově by se ovšem mohlo třídit více.

4. Podle mého jde téměř o celorepublikový problém. Práce se neshání lehce. Náš kraj doplácí na to, že mizí těžký průmysl, který se nedaří nahradit.

5. S obojím jsem nadmíru spokojen. Na Opavsku máme spoustu cyklostezek a také mám za to, že město dělá spoustu kulturních akcí. Osobně dlouhou dobu navštěvuji knihovnu v opavských Kateřinkách, která funguje perfektně. Hodně akcí navštívím právě tady. Různá čtení a podobně.

Ondřej Sekera, 36 let, Ostrava

1. Autem jezdím spíše mimo republiku, v Ostravě preferuji kolo. Myslím si, že co se týká této oblasti dopravy, je to tady v žalostném stavu, když to porovnám se zbytkem republiky.

2. Bydlím v části Ostrava-Jih a tam je to momentálně, v souvislosti s ubytovnami, s bezpečností dost komplikované. Já se cítím bezpečně, ale mám dvě malé děti, a ty bych ani náhodou jen tak nenechal jít samotné ven.

3. Je tady velký problém s tím, čím lidé topí. Ke špatnému ovzduší také přispívá hustá automobilová doprava v centru města a velké firmy, jako třeba Mittal. V této oblasti se ale náš region podle mě hodně zlepšil a vidím, že se nadále zlepšuje.

4. Co se týká práce, stěžovat si nemohu. Mám se dobře. Bohužel se tady potýkáme s velkou nezaměstnaností, ale problém vidím i v tom, že spousta lidí, například prodavači a barmani, je zaměstnaných načerno, protože je to pro ně výhodnější. To je asi ten hlavní problém, který by se měl řešit.

5. Co se týká trávení volného času a turismu, je na tom Ostrava podle mého názoru velmi dobře. Za posledních deset let se to velmi zlepšilo. Nemůžeme očekávat, že na tom budeme jako Praha, ale lidé tady jezdí. Já hodně sportuji a pro sportovce jsou tady podmínky dobré.

Petr Ondruška, 52 let, Krnov

1. Současný stav mi vyhovuje, protože samotná infrastruktura rozvoj nezajistí. Znám regiony s dálnicemi i vysokou nezaměstnaností. Jsem řidič, kterému úzké silnice ani kamiony nevadí.

2. Často se ve veřejném prostoru pohybuji autem, takže úzkost necítím ani v blízkosti slumů. Nikdo mi přes hubu nedal a branku nezamykám. Horší je, že na silnici přímo pod naším oknem už byly dva smrťáky.

3. Jezdím pracovně po celém kraji a vnímám ho snad kromě industriálního Ostravska jako krásné území. Jen se obávám, jak dlouho to ještě vydrží.

4. Jsou katastrofální. Stát sleduje pouze to, kolik vzniklo pracovních míst, už ho ale nezajímá, že jsou špatně honorované a lidé pracují s nechutí. Práce tu bývá spíš o holé existenci než o smysluplné seberealizaci.

5. Nemám rád masovou turistiku, pro kterou jsou Jeseníky pouhá sjezdovka. Když jezdím na kole, nepotřebuji k tomu speciální obleček ani cyklostezku. Na rozdíl od turistů, kteří všechno potřebují nachystat pod nos, vyhledávám spíš místa, kde nikoho nepotkám. Naštěstí je jich tu stále dost.

Nikol Garbová-Mališová, 27 let, Frýdek-Místek

1. Silnice v kraji určitě nejsou v dobrém stavu. Ve Frýdku-Místku by potřebovala opravit třeba třída T. G. Masaryka, problémy jsou na ostravské dálnici.

2. Co se týká bezpečnosti v kraji, není to úplně ideální. Všechno to záleží na lidech. Cítím se tady bezpečně asi jako kdekoli jinde.

3. Myslím si, že problémem je obzvlášť na Ostravsku a Třinecku. Špatné ovzduší je občas kvůli tamním podnikům i na Frýdecko-Místecku.

4. Je hodně složité najít v kraji práci, lidé se bojí o zaměstnání, protože ví, že za nimi stojí stovky dalších uchazečů. Osobně ale momentálně problémy s prací nemám.

5. Oceňuji turismus, Beskydy jsou super, v kraji je spousta zajímavých míst. Byla jsem třeba v Ostravě v Gongu, je to tam skvělé.

Hanka Horáková, 25 let, Frenštát pod Radhoštěm

1. Záleží na jednotlivých místech. Pozemní komunikace jsou někdy sjízdné a jindy ne. Doteď se dodělávají kanalizace malých obcí, jde to pomalu, ale jistě.

2. Myslím si, že bezpečnost je místo, kde se šetří. Policii neuvidíme jinak než v autě, a to i večer, zákony jsou postavené tak, že než někoho mohou zavřít, tak musí mít už „nasbíráno" a další případy. S bezpečností tedy nejsem spokojena.

3. Toto téma je u nás stále podceňováno. Mělo by se mu věnovat více prostoru, protože pěkného prostředí je vždycky málo. A chráněných a vzácných míst v MSK docela dost ubývá.

4. Nechci házet všechny do jednoho pytle, ale nabídka práce je velice malá, obzvlášť v MSK. Co se týká konkrétních podmínek v práci, tak ty záleží na jednotlivých subjektech, ale dnes se lidé setkávají s jednáním typu: Nelíbí se ti? Tak jdi, máme na tvé místo deset dalších. A to je tak všude.

5. Myslím, že je zde dost míst, kde se dá využít různých aktivit. Od pouštění draka nebo chození do různých kroužků až po výšlap na nějaký kopeček. Pro každého se něco najde, stačí jen hledat.

Petr Balcárek, 28 let, Karviná

1. Podle mě je na takovém průměru. Nemám k tomu co říci.

2. Naopak bych dokázal povídat hodně dlouho o bezpečnosti, která je tady takměř nulová, už díky našim menšinám, které jsou, chudinky, tak utlačovány…

3. Práce tu je málo, krade se, loupí se, lidi jezdí jak prasata…

5. Ani těmi volnočasovými aktivitami nejsem unesen, sice už je to lepší, než bylo, ale stále velmi zaostáváme.

*Anketu včetně fotografí najdete v sobotním tištěném vydání Deníku 9. listopadu 2013. Vychází s pravidelnou samostatnou přílohou Moje rodina.