Nejohroženějšími skupinami dehydratací jsou podle lékařů děti a senioři. Pokud to však lze, vyvarovat se vycházení ven, zejména na slunce, by ale měl každý z nás. Především mezi 11. a 16. hodinou.

„Zvýšené opatrnosti by měli dbát především lidé s onemocněními srdce, ledvin a jater, kteří často berou diuretika, tedy léky na podporu močení, a svými lékaři bývají poučeni, aby nepili příliš tekutin, což je v tomto období potřeba poupravit,“ nabádá primář interny Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) Vladimír Hrabovský.

Lidem doporučuje, aby v tomto období vypili denně 1,5 až 3,5 litru tekutin. „Takový zásadní ukazatel je, aby lidé netrpěli žízní. Zdraví lidé by při teplotách nad třicet stupňů měli vypít 3 až 3,5 litru tekutin, lidé se zdravotními omezeními asi 2 litry,“ radí Hrabovský.

Dalibor Svrčina z centrálního příjmu Městské nemocnice Ostrava (MNO) nabádá také k pobytu v chladnějším prostředí, rozumnému pouštění klimatizace s teplotou mírně chladnější než je venku a šetrné stravě v podobě ovoce, zeleniny a mléčných zakysaných výrobků, které ochlazují.

Předejde se tak kolapsům, které lékaři v těchto týdnech počítají ve velkém. Dehydratované pacienty ve FNO přijímají denně, v MNO pak mají průměr za léto okolo 50 případů. „Hlavně senioři by měli s nákupy vyčkat na večer, nebo vyrazit brzy ráno,“ doporučuje Svrčina.

Co pít?
- nekalorické nápoje (ideálně vodu, doplňkově čaj a minerálky) od 16 do 18 stupňů Celsia (příliš studené nápoje tělo zahřívá a samo tak produkuje teplo)

Co nepít?
- kalorické nápoje (zatěžují organismus a zvyšují potřebu příjmu dalších tekutin)
- kávu a alkohol (podporují močení a nebezpečí dehydratace)

Na snímku mistr plavčík Renáta Pastrňáková, letní koupaliště v Ostravě-Porubě .
Plavčice na Porubáku: Půlka prázdnin u vody!