„Řidič byl z místa po provedení nezbytných úkonů převezen na protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění. Za trestné činy maření úředního rozhodnutí a vykázání a ohrožení pod vlivem návykové látky mu nyní hrozí až tříletý pobyt za mřížemi,“ upřesnila policejní mluvčí Lenka Sikorová.

Zdaleka nejde v posledních týdnech o jediný případ namol opilého řidiče na Frýdecko-Místecku. Dva případy se udály minulý týden o státních svátcích. Dvaatřicetiletá žena těsně po půlnoci řídila ve směru do Staříče auto po vedlejší silnici, která vede souběžně s dálnicí, v dechu jí pak policisté naměřili téměř tři promile alkoholu. To může znamenat například litr vína a navrch několik panáků tvrdého alkoholu.

Ilustrační foto
Hasiči měli v noci na sobotu kvůli bouřce napilno

Notně posilněn alkoholem byl ve středu odpoledne i osmapadesátiletý muž, který jel v Třinci po Dukelské ulici. „Hlídka obvodního oddělení policie Třinec provedla u muže dechovou zkoušku, jejímž výsledkem bylo 2,65 promile alkoholu v dechu. Řidiči byla další jízda zakázána, současně mu byl také zadržen řidičský průkaz,“ konstatovala Lenka Sikorová.

Jízda podnapilých řidičů často končí nehodou. Například v Palkovicích v první červencový den devětačtyřicetiletý řidič jaguaru s 1,2 promile smetl vše, co mu stálo v cestě narazil do oplocení rodinného domu, do popelnice, okrasných dřevin a následně do přívěsného vozíku.

S prvními prázdninovými dny se na cestách začal objevovat zvýšený počet policistů, kteří dohlíželi na bezpečnost a plynulost silničního provozu. Během tří dnů bylo zkontrolováno téměř dva tisíce vozidel. I přes avizované dopravněbezpečnostní akce probíhající napříč celou republikou se našlo třináct řidičů, kteří v Moravskoslezském kraji usedli za volanty pod vlivem alkoholu či drog. Policejní akce zaměřené na nezodpovědné řidiče tak mají pokračovat.

Ilustrační foto
Muže v železárnách zavalilo uhlí, vyvázl se zraněními

Řidič, který řídí vozidlo pod vlivem alkoholu, se vždy dopouští protiprávního jednání. Pokud mu policisté naměří hodnotu menší než jedno promile, tak se dopouští přestupku. Za ten lze uložit pokutu do výše 50 tisíc korun a zákaz činnosti až na dobu dvou let. Pokud je u řidiče zjištěna hodnota nad jedno promile, dopouští se trestného činu, a za ten může být potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti.

Ilustrační foto.
Za volantem vozidla bez platné STK seděl řidič pod vlivem