VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejezte, nepijte ani nežijte blbě aneb „Super jídlo“ za super ceny

Ochutnat jídla vysoké gastronomie za přijatelnou cenu. To je hlavní náplň letos již devátého ročníku Grand Restaurant Festivalu, který se uskuteční v prestižních restauracích Maurerova výběru Grand Restaurat v celé České republice od 15. ledna do 28. února.

14.1.2018
SDÍLEJ:

Uznávaný gourmet Pavel MaurerFoto: Deník / Divíšek Martin

V našem kraji se do akce zapojilo devět restaurací. Letošním mottem je Superfood za super ceny.

„Ochutnáme třeba mořské řasy, dezert z baobabu, habešskou bezlepkovou mouku, reishi houbu nesmrtelnosti, ale také lokální superpotraviny, jako třeba moruši či rakytník,“ říká zakladatel festivalu, foodkritik, gurmán a původně novinář Pavel Maurer.

Restaurace v kraji
Čeladná: Miura hotel; Opava: U Tiskárny; Ostrava: Best Western hotel Vista, Buena Vista; Imperial Hotel Ostrava, La Brasserie; Jan Maria; Mercure Ostrava Center, Janak restaurant & bar; Park Inn by Radisson Hotel Ostrava, Bamboo; Ostravice: Sepetná hotel; Trojanovice: Rekovice restaurace & lesní hotel; Velké Karlovice: Lanterna Spa hotel, Vyhlídka.

A právě rakytníkovou omáčku najdete v menu Janak restaurantu & baru ostravského hotelu Mercure Ostrava Center.

Ochutnat ji můžete spolu s borůvkovým dortíkem, kterému předchází filé z divokého lososa na salátku z bílé a červené quinoy (merlík chilský, v Latinské Americe je využívána jako obilovina) s avokádovou espumou (pěnou) a jako hlavní chod váleček z mangoldu a krůtího masa, batátové pyré, černá čočka a ananasovo-chilli redukce.

„K menu jsem vybral víno z rodinného vinařství Sedlák, například tramín červený, pozdní sběr, k dezertu pak víno z Pálavy,“ upřesnil banketový koordinátor hotelu Mercure Ondřej Jančár.

A proč právě superfood? „Stále více lidí chce žít zdravě, starat se o svoji duši i tělo, exprimentovat,“ říká Pavel Maurer.

Co se týká samotných restaurací, některé se do výběru hlásí samy. Jiné, které se kupříkladu zúčastnily minulých ročníků, letos chybí. „Důvodem bývá skutečnost, že se to těmto podnikům nevyplatí, nebo také personální záležitosti. Gastronomické podnikání se napříč celou republikou potýká se zoufalým nedostatkem dobrých kuchařů,“ vysvětluje Pavel Maurer.

Ten na sebe prozradil, že sám moc rád vaří, ale výhradně jídla, která nedají moc práce, které stačí připravit do hodiny. „U vaření relaxuji. Pustím si rádio, otevřu si láhev vína nebo pivo a pomalu vařím,“ říká gurmán.

Z jídel, která se v našem kraji letos nabízejí, jej nejvíce zaujala kachní prsa s angreštovou omáčkou.

„Miluji angrešt, je to typicky česká, ale zanedbávaná superpotravina. V supermarketu ji nenajdete. Mám také velkou slabost pro hotel Miura v Čeladné, kde vaří podle mého mínění jeden z nejlepších kuchařů v celé republice, Michal Göth, a jeho pohankový lívanec s povidly, tvarohem a ovocem bude určitě moc dobrý,“ dodal na závěr Pavel Maurer.

K TÉMATU

Jak zakoupit degustační menu?
Na www.grandrestaurantfestival.cz si můžete vybrat degustační základní, dvouchodové nebo tříchodové menu za ceny od 250 do 600 korun.

Do Grand Restaurant Festivalu se po tříleté přestávce zapojí také Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích v Beskydech, což skýtá příležitost spojit degustaci se zimními radovánkami ve zdejším Resortu Valachy lyžováním ve Ski areálu Razula, jehož hlavní sjezdovka Razula je hned na protějším kopci, nebo s relaxací ve Wellness Horalu.

Zážitková restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna, která bývá otevřena jen ve večerních hodinách, se u příležitosti festivalu zcela mimořádně otevře také přes poledne.

Otevřená kuchyň a příroda: v Maurerově výběru vyhrála olomoucká Entrée

Pevné usídlení špičkové gastronomie v českých a moravských regionech potvrdil XXII. ročník ankety Maurerův výběr Grand Restaurant. Mezi desítkou restaurací, kterým hodnotitelé dali nejvyšší známky za jídlo, obsluhu a interiér, se umístily čtyři mimopražské podniky.

Na metu nejvyšší dosáhl nováček, olomoucká restaurace Entrée. Jejím logem je Inspirováno přírodou, takže tu nenajdeme ryze české, francouzské nebo asijské menu, nýbrž kulinářské kreace související s vodou, zahradou či ohněm doplněné různými ingrediencemi.

Na druhém stupínku skončila jedna ze tří restaurací s michelinskou hvězdou v České republice, Radisson Blu Alcron hotel v čele s šéfkuchařem Romanem Paulusem. Třetí příčku obsadila Terasa U Zlaté studně, za jejíž přitažlivostí stojí nejen unikátní výhled na Prahu, ale především Pavel Sapík. Do první desítky se poprvé dostal Miura Hotel z Čeladné.

Zakladatel ankety Pavel Maurer připomíná, že uživatelé průvodce se mohou orientovat podle různých kritérií. „Naše hodnocení reflektují zvlášť jídlo, obsluhu, interiér a dokonce máme speciální kolonku TOP 10 podle jmenovitých expertů a také oblíbený žebříček TOP 10 nejlacinějších z TOP 100,“ říká Maurer. V letošním ročníku amatérští porotci i profesionální gurmáni navštívili 974 restaurací, z nichž 218 získalo při hodnocení potřebný počet hlasů. Projedli téměř 5,7 milionu korun a průměrně utratili 720 korun - více zde.

Žebříček Top 10 absolutně*

1. Entrée (Olomouc)

2. Radisson Blu Alcron hotel, Alcron (Praha)

3. Terasa U Zlaté studně (Praha)

4. Radisson Blu Alcron hotel, La Rotonde (Praha)

5. Miura hotel (Čeladná)

6. Pavillon (Brno)

7. Four Seasons hotel, CottoCrudo (Praha)

8. Chateau Mcely, Piano Nobile (Mcely)

9. Bellevue (Praha)

10. Grand Cru (Praha)

*Žebříček TOP 10 publikuje deset nejlepších restaurací podle jednotlivých kategorií: jídlo, obsluha, interiér. Z těchto kategorií pak vzniká absolutní vítěz tak, že je sečtena 2x známka za jídlo, 1x za obsluhu a 1x za interiér a to vyděleno čtyřmi.

Autor: Hana Porebská

14.1.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební klempíři 13 500 Kč

Stavební klempíři Stavební klempíři. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Z:16.1.2018.A:19.6.2018. Místo výkonu práce celá ČR, převážně však Moravskoslezský kraj. , Místo vhodné i pro zaměstnaneckou kartu., , Osobní kontakt: Každou středu na adrese Poštovní 591, Studénka od 8:30 do 9:00 hodin. , Požadujeme: Zkušenosti v oboru a při stavbách střech. Práce ve výškách.. Pracoviště: Michal dresler, Poštovní, č.p. 573, 742 13 Studénka 3. Informace: Michal Dresler, +420 603 711 746.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 16 000 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Skladníci. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Z:19.3.2018.A:19.6.2018. Místo výkonu práce Bílovec. Preferujeme uchazeče s platným průkazem na VZV a praxí ve skladu, nutný řidičský průkaz. Zaměstnanecké výhody: Stravenky po tříměsíční zkušební době, firemní stravování, příspěvek na sport, občerstvení na pracovišti, pravidelné firemní akce. Zaměstnavatel preferuje e-mailový kontakt.. Pracoviště: Imcopharma a.s., Budovatelská, č.p. 1178, 743 01 Bílovec 1. Informace: Jana Minarčíková, +420 556 778 411.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 19 000 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Skladník, obsluha sil. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Z:17.4.2018.A:21.6.20108 Místo výkonu práce Bílovec. Společnost ZD Bílovec agro a.s. hledá z důvodu rozšíření výroby nového kolegu na pozici OBSLUHA SIL, SKLADNÍK. Náplň práce: Obsluha velkokapacitních sil, vyskladňování a naskladňování obilí, údržba sil. Požadujeme: řidičský průkaz T, uživatelská znalost PC, výhodou - svářečský průkaz, profesní průkaz, řízení VZV. Zaměstnanecké výhody: Stravenky, roční odměny, firmení akce, práce s moderní skladovací a zemědělskou technikou. V případě Vašeho zájmu o nabízené pracovní místo nám zašlete svůj životopis na jana.brezna@renofarmy.cz.. Pracoviště: Zd bílovec agro a.s., Sokolovská, č.p. 1086, 743 01 Bílovec 1. Informace: Jana Březná, +420 778 471 701.

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 16 000 Kč

Pomocní dělníci ve výrobě Pomocný dělník/ce v práškové lakovně. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: Z:20.2.2018.A:21.6.2018. Místo výkonu práce Velké Albrechtice. , Pracovní náplň: Navěšování výrobků na pojízdnou dráhu vjíždějící do kabiny práškové lakovny, práškování a svěšování povrchově upravených výrobků z dráhy, kontrola kvality, uložení hotových výrobků na sklad, balení hotových výrobků určených k expedici. V případě dobré pracovní morálky a kvalitně odváděné práci možnost prodloužení smlouvy na dobu neurčitou. Vyučení není nutné, šikovné zaučíme. Zaměstnanecké výhody: Stravenky. Telefonický kontakt od 6:00 do 14:30 hodin. Osobní kontakt na výše uvedené adrese od 6:00 do 8:00 hodin a od 13:00 do 14:30 hodin.. Pracoviště: Lucco a.s., 742 91 Velké Albrechtice. Informace: Marta Jedličková, +420 556 455 140,556 455 131.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Veleúspěšná výprava závišických judistů. Zleva: Filip Hanzelka, Adam Kahánek, Jakub Bartoň, Daniel Žárský a David Hyvnar.

Ostrava zažila závišický uragán

Ilustrační foto.

Nově vlakem z Bohumína až k polskému Baltu

Bouřky zaměstnaly hasiče, padaly hlavně stromy

Bouřky, které ve čtvrtek večer a v noci zasáhly Moravskoslezský kraj, zaměstnaly desítky hasičů. Ti si na svá konta připsali bezmála osmdesát výjezdu, zejména ke spadlým stromům.

Bagr v kině a marihuanové stanové městečko ve vile: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 21. června 2018.

Rekonstrukce radnice je v plném proudu

Čilý stavební ruch panuje v těchto dnech v samotném centru Frenštátu pod Radhoštěm.

Kráska z Íránu, Maroka nebo jihu Evropy? Vyberte nejhezčí fanynku skupiny B

Fotbalové mistrovství světa v Rusku neprovázejí jen nádherné útočné akce a góly, ale i krásné ženy na tribunách či ve fanzónách. Do konce června vám budeme nabízet nejsympatičtější fanynky týmů z každé skupiny. Můžete hlasovat pro vaši favoritku, vítězky pak postoupí do finále, v němž se „utkají“ o pomyslný titul Miss šampionátu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT