VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejezte, nepijte ani nežijte blbě aneb „Super jídlo“ za super ceny

Ochutnat jídla vysoké gastronomie za přijatelnou cenu. To je hlavní náplň letos již devátého ročníku Grand Restaurant Festivalu, který se uskuteční v prestižních restauracích Maurerova výběru Grand Restaurat v celé České republice od 15. ledna do 28. února.

14.1.2018
SDÍLEJ:

Uznávaný gourmet Pavel MaurerFoto: Deník / Divíšek Martin

V našem kraji se do akce zapojilo devět restaurací. Letošním mottem je Superfood za super ceny.

„Ochutnáme třeba mořské řasy, dezert z baobabu, habešskou bezlepkovou mouku, reishi houbu nesmrtelnosti, ale také lokální superpotraviny, jako třeba moruši či rakytník,“ říká zakladatel festivalu, foodkritik, gurmán a původně novinář Pavel Maurer.

Restaurace v kraji
Čeladná: Miura hotel; Opava: U Tiskárny; Ostrava: Best Western hotel Vista, Buena Vista; Imperial Hotel Ostrava, La Brasserie; Jan Maria; Mercure Ostrava Center, Janak restaurant & bar; Park Inn by Radisson Hotel Ostrava, Bamboo; Ostravice: Sepetná hotel; Trojanovice: Rekovice restaurace & lesní hotel; Velké Karlovice: Lanterna Spa hotel, Vyhlídka.

A právě rakytníkovou omáčku najdete v menu Janak restaurantu & baru ostravského hotelu Mercure Ostrava Center.

Ochutnat ji můžete spolu s borůvkovým dortíkem, kterému předchází filé z divokého lososa na salátku z bílé a červené quinoy (merlík chilský, v Latinské Americe je využívána jako obilovina) s avokádovou espumou (pěnou) a jako hlavní chod váleček z mangoldu a krůtího masa, batátové pyré, černá čočka a ananasovo-chilli redukce.

„K menu jsem vybral víno z rodinného vinařství Sedlák, například tramín červený, pozdní sběr, k dezertu pak víno z Pálavy,“ upřesnil banketový koordinátor hotelu Mercure Ondřej Jančár.

A proč právě superfood? „Stále více lidí chce žít zdravě, starat se o svoji duši i tělo, exprimentovat,“ říká Pavel Maurer.

Co se týká samotných restaurací, některé se do výběru hlásí samy. Jiné, které se kupříkladu zúčastnily minulých ročníků, letos chybí. „Důvodem bývá skutečnost, že se to těmto podnikům nevyplatí, nebo také personální záležitosti. Gastronomické podnikání se napříč celou republikou potýká se zoufalým nedostatkem dobrých kuchařů,“ vysvětluje Pavel Maurer.

Ten na sebe prozradil, že sám moc rád vaří, ale výhradně jídla, která nedají moc práce, které stačí připravit do hodiny. „U vaření relaxuji. Pustím si rádio, otevřu si láhev vína nebo pivo a pomalu vařím,“ říká gurmán.

Z jídel, která se v našem kraji letos nabízejí, jej nejvíce zaujala kachní prsa s angreštovou omáčkou.

„Miluji angrešt, je to typicky česká, ale zanedbávaná superpotravina. V supermarketu ji nenajdete. Mám také velkou slabost pro hotel Miura v Čeladné, kde vaří podle mého mínění jeden z nejlepších kuchařů v celé republice, Michal Göth, a jeho pohankový lívanec s povidly, tvarohem a ovocem bude určitě moc dobrý,“ dodal na závěr Pavel Maurer.

K TÉMATU

Jak zakoupit degustační menu?
Na www.grandrestaurantfestival.cz si můžete vybrat degustační základní, dvouchodové nebo tříchodové menu za ceny od 250 do 600 korun.

Do Grand Restaurant Festivalu se po tříleté přestávce zapojí také Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích v Beskydech, což skýtá příležitost spojit degustaci se zimními radovánkami ve zdejším Resortu Valachy lyžováním ve Ski areálu Razula, jehož hlavní sjezdovka Razula je hned na protějším kopci, nebo s relaxací ve Wellness Horalu.

Zážitková restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna, která bývá otevřena jen ve večerních hodinách, se u příležitosti festivalu zcela mimořádně otevře také přes poledne.

Otevřená kuchyň a příroda: v Maurerově výběru vyhrála olomoucká Entrée

Pevné usídlení špičkové gastronomie v českých a moravských regionech potvrdil XXII. ročník ankety Maurerův výběr Grand Restaurant. Mezi desítkou restaurací, kterým hodnotitelé dali nejvyšší známky za jídlo, obsluhu a interiér, se umístily čtyři mimopražské podniky.

Na metu nejvyšší dosáhl nováček, olomoucká restaurace Entrée. Jejím logem je Inspirováno přírodou, takže tu nenajdeme ryze české, francouzské nebo asijské menu, nýbrž kulinářské kreace související s vodou, zahradou či ohněm doplněné různými ingrediencemi.

Na druhém stupínku skončila jedna ze tří restaurací s michelinskou hvězdou v České republice, Radisson Blu Alcron hotel v čele s šéfkuchařem Romanem Paulusem. Třetí příčku obsadila Terasa U Zlaté studně, za jejíž přitažlivostí stojí nejen unikátní výhled na Prahu, ale především Pavel Sapík. Do první desítky se poprvé dostal Miura Hotel z Čeladné.

Zakladatel ankety Pavel Maurer připomíná, že uživatelé průvodce se mohou orientovat podle různých kritérií. „Naše hodnocení reflektují zvlášť jídlo, obsluhu, interiér a dokonce máme speciální kolonku TOP 10 podle jmenovitých expertů a také oblíbený žebříček TOP 10 nejlacinějších z TOP 100,“ říká Maurer. V letošním ročníku amatérští porotci i profesionální gurmáni navštívili 974 restaurací, z nichž 218 získalo při hodnocení potřebný počet hlasů. Projedli téměř 5,7 milionu korun a průměrně utratili 720 korun - více zde.

Žebříček Top 10 absolutně*

1. Entrée (Olomouc)

2. Radisson Blu Alcron hotel, Alcron (Praha)

3. Terasa U Zlaté studně (Praha)

4. Radisson Blu Alcron hotel, La Rotonde (Praha)

5. Miura hotel (Čeladná)

6. Pavillon (Brno)

7. Four Seasons hotel, CottoCrudo (Praha)

8. Chateau Mcely, Piano Nobile (Mcely)

9. Bellevue (Praha)

10. Grand Cru (Praha)

*Žebříček TOP 10 publikuje deset nejlepších restaurací podle jednotlivých kategorií: jídlo, obsluha, interiér. Z těchto kategorií pak vzniká absolutní vítěz tak, že je sečtena 2x známka za jídlo, 1x za obsluhu a 1x za interiér a to vyděleno čtyřmi.

Autor: Hana Porebská

14.1.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Ostatní stavební technici 22 000 Kč Montéři suchých staveb Sádrokartonáři - malíři/natěrači. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: z: 15.6.2017 a: 21.9.2018 Požadavky: praxe v oboru min. 2 roky, ŘP sk. B, samostatnost a spolehlivost, Nástup možný ihned., Kontakt: p. Ladislav Rýpar 603 823 351. Pracoviště: Pela cz, a.s., K Nemocnici, č.p. 2133, 741 01 Nový Jičín 1. Informace: Ladislav Rýpar, +420 603 823 351. Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 20 000 Kč Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Skladníci/ řidiči sk.B. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: z: 29.8.2018 a: 21.9.2018, Požadavky: Vzdělání v oboru instalatér - topenář, Kontakt: tel.: 605 779 797, e-mail: schmidt@pelacz.cz, kontaktní osoba: p. Petr Schmidt nebo osobně po- pá od 7.00 - 15.00. Pracoviště: Pela cz, a.s., K Nemocnici, č.p. 2133, 741 01 Nový Jičín 1. Informace: Petr Schmidt, +420 605 779 797. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 25 000 Kč Prodavači v prodejnách Zástupce vedoucího. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Z:21.2.2018.A:21.9.2018. Místo výkonu práce Fulnek. Zaměstnanecké výhody: Stravenky, 5 týdnů dovolené, benefitní cafeterie, příspěvek na důchodové připojištění, Multisport karta. Práce o víkendech.. Pracoviště: Penny market s.r.o. - fulnek, U Sýpky, č.p. 280, 742 45 Fulnek 1. Informace: Ludvík Varmuža, +420 727 984 489. Výroba - Výroba Seřizovači 18 000 Kč Seřizovači a obsluha číslicově řízených strojů Obsluha CNC - Ohraňovacího lisu. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 36000 kč. Volných pracovních míst: 15. Poznámka: z: 2.3.2018 a: 4.9.2018 Pracovní místo vhodné i pro zaměstnaneckou kartu., Požadavky: znalost čtení výkresové dokumentace podmínkou, zkušenosti s obsluhou CNC ohraňovacího lisů (seřízení, drobná údržba), manuální zručnost, časová flexibilita, spolehlivost, ochota pracovat ve směnném provozu., Průměrná mzda po zaučení 36 000,-Kč, Nabízíme: náborový příspěvek až do výše 10.000,- Kč, příspěvek na životní pojištění po roce zaměstnání 1.500,- Kč, dotované stravování, 25 dní dovolené, zvýhodněné ceny dodávky elektřiny a zemního plynu, zvýhodněné podmínky mobilního operátora, bezplatné právní a finanční poradenství, odměna při významném pracovním výročí a životním jubileu., Kontakt: Bc. Tereza Birošíková, 556 768 687, 603 309 636, email: birosikova@ncline.cz. Pracoviště: Nc line a.s. - pracoviště suchdol nad odrou, Komenského, č.p. 233, 742 01 Suchdol nad Odrou. Informace: Tereza Birošíková, +420 603 309 636.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Koncert pod kaštanem v Sedlnicích zahájila zpěvačka Joyce Hurley s Joe After Triem.
10

VIDEO: V Sedlnicích pod kaštany znělo americké blues

Lysá hora. Ilustrační foto.
26

Technik a správce z vysílače na Lysé hoře: Ve volnu klidně na hory!

Miss Babča z Ostravy vrstevnicím vzkazuje: Nezahrabávejte se u obrazovek!

FOTOGALERIE/ Rok po operaci srdce získala Marie Šubrtová titul Miss Babča 2018. Přítomnost známého sexuologa Radima Uzla po svém boku ocenila při vyhlašování vítězů. „Když zaznělo mé jméno, pomyslela jsem si, že budu potřebovat lékaře. On je sice z jiného oboru, ale i tak mne to uklidňovalo…“ popsala chvíli, kdy se v zábřežském KD Akord stala seniorskou královnou krásy.

Sněmovní komise k OKD vyslechla europoslance Evžena Tošenovského

Sněmovní vyšetřovací komise k privatizaci těžební společnosti OKD si dnes předvolala europoslance a bývalého hejtmana Moravskoslezského kraje Evžena Tošenovského (ODS).

Smrtící drogy na Ostravsku distribuoval i školák. Vzhledem k věku nebude stíhán

Počet obviněných se zvýšil na jedenáct. Vyšetřování dále pokračuje

Vlakové neštěstí ve Studénce: soud v Ostravě zřejmě zrušil zprošťující verdikt

Tragédie ve Studénce ze srpna 2008 se pravděpodobně vrací k novému projednání.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT