Co má adventní výzdoba v těchto městech společného a v čem se liší? Kde se letos povedla nejlépe? Kde už to aranžéři přepískli nebo naopak něco nedotáhli? Mají se české Vánoce držet ladovské retro tradice nebo je to výzva rozšoupnout se v duchu moderních high tech vychytávek?

Oceníte opulentní bohatou výzdobu nebo se držíte hesla, že v jednoduchosti je krása?Vánoční strom může mít trochu vypelichané jehličí, jako v Krnově. Nebo může být lehce nakloněný jako v Bruntálu. Nebo rozložitý a dokonale symetrický jako v Rýmařově. Nebo úplně normální jako v Městě Albrechticích nebo v Horním Benešově. Každý z nich má něco do sebe.

Zásah hasičů ve Dvorcích.
Popeláři zapadli ve Dvorcích, vyprošťovali je hasiči

Stejně jako adventní výzdoba v těchto pěti městech, která Deník navštívil. Někde to hýřilo barvami jak na diskotéce. Jinde zůstává trendem předvánoční estetiky důstojná jednoduchost a jednobarevná střídmost.

Někde ještě nestačili odklidit stánky ze zrušených trhů. V Bruntálu kolemjdoucí potěší nabídka trdelníků, punčů nebo plynové ohřívače před restaurací. Na bruntálském náměstí se také můžete rozhodovat mezi krásou řezaných i plastových stromečků.

Někde jsme zastihli na náměstí plno lidí, jinde bylo po setmění centrum města téměř liduprázdné. Většinou se setkáme s nostalgií vyřezávaných dřevěných betlémů, ale už do českého betlémářství pronikají také prvky vytištěné na 3D tiskárně.

Výlet do Dívčího Hradu je nejlépe naplánovat po setmění. Ledový anděl a mrazivý trůn před obecním úřadem neustále mění barvy.
OBRAZEM: Svítící ledové sochy v Dívčím Hradě na Osoblažsku, řidiči i zastavují

Zvoničky stále frčí. Je zajímavé pozorovat svítící dekorace v oknech bytů i celé domy, které svou siluetu zdůrazňují pásem LED žároviček. Samostatnou kapitolou jsou vánoční výklady obchodů s různým poměrem Vánoc a prezentace prodávaného zboží. Také provozovatelé kaváren a restaurací mají spoustu zajímavých nápadů čím v těchto dnech potěšit nostalgicky naladěné kolemjdoucí.

Při procházce nočním Krnovem by někdo mohl namítnout, že výzdoba už připomíná víc Merry Christmas v disneylandu, než české Vánoce. Stačí se ale podívat na zářící oči krnovských dětí, a hned ty světelné figurky hýřící barvami začnou dávat smysl. Každý máme svou představu kýče, ideální krásy, harmonie a módnosti, ale Vánoce jako celek se dělají především pro děti a jejich vkus.

Rejskové se na Pradědu pletou běžkařům do stopy.
Pod Pradědem se rejsci pletou běžkařům do stopy. Shání potravu

Ať už naše subjektivní hodnocení pětice předvánočních měst dopadlo jakkoliv, na jednom se jistě shodneme. Univerzální a nejkrásnější adventní dekorací je načechraný čerstvý sníh. Ten najdeme na náměstí Krnova, Bruntálu, Rýmařova, Horního Benešova i Města Albrechtic.