VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší ostravské restaurace chystají lahůdky na festival. Co nabídnou?

Ostrava /PŘEHLED MENU/ - Grilované selecí kotletky, lobster bisque z kanadského humra či pomalu dušená hovězí veverka. Taková a další zajímavá jídla budou moci Ostravané ochutnat v rámci dalšího ročníku Grand restaurant festivalu.

17.12.2012 9
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vít Šimánek

Zúčastní se ho od 15. ledna do 28. února příštího roku rekordních šest ostravských restaurací, které chtějí lidem ukázat, že i v moravskoslezské metropoli existuje vynikající gastronomie.

Ukázat lidem kousek „gastronomického nebe". To bude hlavní snahou více než stovky restaurací v celé České republice, které se zapojily už do čtvrtého ročníku Grand restaurant festivalu. Akce, v rámci které připraví každý podnik tři zajímavé pokrmy za festivalové ceny, startuje už v polovině ledna příštího roku. Rezervace míst ale byly spuštěny už nyní.

Co připravily ostravské restaurace pro festival?

Comedor Mexicano, Zámecká 20, Moravská Ostrava

Šestici podniků, které se rozhodly ukázat na počátku příštího roku, co jejich kuchařské týmy dokážou vykouzlit, je restaurace Comedor Mexicano, která se přesunula z budovy paláce Elektra do objektu paláce Savoy v Zámecké ulici v centru Ostravy. Podnik je ve městě vyhlášený zejména díky výborným steakům. „Máme spoustu příznivců, ale rádi bychom naši restauraci ukázali i dalším lidem, proto jsme se do festivalu poprvé zapojili. Patříme do kategorie středně drahých podniků, v rámci této akce ale budou moci zájemci ochutnat za nižší festivalové ceny, což pro ně bude jistě výhodné," podotýká k tématu Dan Šíra z „Mexikany", které ve festivalovém menu nechybí Steak & Cheddar potatoes.

Mistrovský kousek šéfkuchaře
Steak & Cheddar potatoes
Nejlepší jídlo od maminky
Hřebenatky a krevety s cizrnou a chorizem
Farmář & tradice / Tradiční specialita
Kozí sýr s medem a malinami

Koras, Soukenická 9, Moravská Ostrava

Premiéru zažijí od 15. ledna s tříchodovým festivalovým menu také ve vyhlášené restauraci Koras v centru Ostravy. Ta se jako jediná z Ostravy letos probojovala do žebříčku Top 100 podniků vybraných nezávislými hodnotiteli pro ročenku Maurerův výběr. Co na festivalu nabídnou? Například pomalu dušenou hovězí veverku s lesními hříbky a domácími těstovinami.

„Grand restaurant festival je velmi populární akce zejména v Praze, ale postupně už proniká i do Ostravy. Vnímáme to jako zajímavou příležitost pro místní gurmány dát si kvalitní menu v rozumných cenových relacích. Ohlasy lidí budu očekávat až potom," poznamenává Robert Držkovič, manažer restaurace Koras.

Mistrovský kousek šéfkuchaře
Rizoto s parmskou šunkou a černými lanýži
Nejlepší jídlo od maminky
Pomalu dušená hovězí veverka s lesními hříbky, domácí těstoviny
Farmář & tradice / Tradiční specialita
Filet z rychvaldského candáta pečený na másle, glazovaná podzimní zelenina a jemné bramborové pyré

Park Inn – restaurace Bamboo, Hornopolní 42, Moravská Ostrava

Nováčkem na festivalu nebude ani restaurace Bamboo, která se nachází v hotelu Park Inn. Také ona se akce zúčastní už potřetí. V letošním tématu, sázejícím na suroviny od lokálních dodavatelů, může být lákavým jídlem například její zaječí stehno s perníkovou omáčkou, pastiňákovým pyré a růžičkovou kapustou na slanině.

„Festival je prestižní akce, takže jsme rádi, že se ho můžeme zúčastnit. Rádi podpoříme věc, které zvedá úroveň gastronomie. Doufám, že lidé budou u nás spokojeni," konstatuje šéfkuchař restaurace Bamboo Pavel Čadil, který dříve působil v pražském hotelu Alcron.

Mistrovský kousek šéfkuchaře
Lobster Bisque z kanadského humra s grilovaným artyčokem a čerstvým estragonem
Nejlepší jídlo od maminky
Zaječí stehno s perníkovou omáčkou, pastyňákovým puré a růžičkovou kapustou na slanině
Farmář & tradice / Tradiční specialita
Pečený čerstvý candát na bylinkovém másle s mušlí sv. Jakuba a sépiovým rizotem z fregoly

Pata Negra, Věšínova 29, Ostrava-Zábřeh

Zatím méně známá, přesto velmi zajímavá restaurace nacházející se kousek od hotelu Clarion (bývalý Atom) se jmenuje Pata Negra. Patří do trojlístku ostravských podniků, které jdou do Grand restaurant festivalu poprvé. Také její provozovatel a šéfkuchař v jedné osobě Jiří Nenička očekává v prvé řadě zviditelnění.

„Účast na festivalu beru jako další posun v tom, co jsme schopni našim zákazníkům poskytnout. V menu předvedememe, co umíme," míní Nenička a doplňuje, že Pata Negra se zaměřuje především na španělskou kuchyni a ryby. Lákavá tak může být třeba její andaluská polévka s plody moře, rybami, brambory a šafránem.

Mistrovský kousek šéfkuchaře
Domácí kachní šunka s čerstvým mangem a salátem mezclum s medovým kuskusem a zálivkou s octem pedro ximenéz
Nejlepší jídlo od maminky
Jelení ragú na bio víně Syrah se šunkou serrano,liškami a bramborovo-dýňovým pyré
Farmář & tradice / Tradiční specialita
Plody moře, ryby a brambory zalité krémovým rybím vývarem s šafránem

Hotel Vista – restaurace Buena Vista, Kpt. Vajdy 2, Ostrava-Zábřeh

Minule zažili premiéru, nyní jdou do Grand restaurant festivalu znovu. Restaurace Buena Vista rovněž vnímá to, že účast v měsíc a půl trvající akci může přivábit lidi, kteří by si k nim jinak cestu nenašli. Zájemcům naservírují candáta, králíka či sorbet z jablek.

„V naší sestavě jídel nejsou tuctové pokrmy, ale kvalitně sestavené menu, které lidé hned tak v nějaké restauraci nenajdou. Musíme dát Ostravanům vědět, že mají důvod k nám přijít, že nejsme jen hotelovou restaurací, ale zajímavým podnikem otevřeným široké veřejnosti," vysvětluje Marie Vycudilíková, provozní restaurace Buena Vista.

Mistrovský kousek šéfkuchaře
Pošírovaná filátka z candáta na salátu z mořských řas s koprovým creme fraiche
Nejlepší jídlo od maminky
Konfitovaná králičí kýta s domácími špenátovými noky
Farmář & tradice / Tradiční specialita
Sorbet ze zelených jablek se zázvorovým krémem, jablečným kompotem a medovou želatinou

Zámek Zábřeh, U Zámku 1, Ostrava-Zábřeh

Zatímco předchozího ročníku festivalu se zúčastnily tři restaurace z Ostravy, nyní jich tříchodové menu připraví dvojnásobný počet. Stálicí této akce je restaurace Zámek Zábřeh. „Chceme dát lidem příležitost ochutnat jiné věci, než si většinou běžně dávají. Rozšířit jim gastronomické obzory za symbolické ceny," říká manažer Zámku Zábřeh Radovan Koudelka.

Největší lahůdkou v menu by podle něj měly být grilované selecí kotletky s bramborovým pyré ze smržů a salátkem z řepných klíčků. Zámek Zábřeh navíc nabízí jako bonus k menu kávu a sladkou tečku zdarma. „Je dobře, že se tato akce rozšiřuje mezi ostravskými restauracemi. Bylo by fajn, kdyby se v Ostravě udělala skupinka aspoň deseti restaurací, mezi kterými by a jezdil Mňam bus jako v Praze. To by bylo super, ale zatím to je ještě daleko," dodává Koudelka.

Mistrovský kousek šéfkuchaře
Grilované selečí kotletky s bramborovým pyré ze smržů a salátkem z řepných klíčků
Nejlepší jídlo od maminky
Pečená, špikovaná jelení kýta se šípkovou omáčkou a karlovarským knedlíčkem
Farmář & tradice / Tradiční specialita
Jehněčí kolínko pečené na česneku s valašským zelím a domácími haluškami
Něco navíc
Malá pozornost ke všem menu: Šálek kávy espresso „Brāo Caffé" s malou sladkostí

Kolik stojí festivalové menu?

Základní ochutnávka – 1 jídlo dle výběru + 0,25 l minerálky – 200 korun

Dvouchodová degustace – 2 jídla dle výběru + 0,125 l vína nebo 0,3 l piva + 0,25 l minerálky – 450 korun

Tříchodová degustace – 3 festivalová jídla + 0,125 l vína nebo 0,3 l piva + 0,25 l minerálky – 600 korun

* Rezervace se provádějí přes internetové stránky www.grandrestaurantfestival.cz, částku za zvolené menu je třeba zaplatit předem.

Láska prochází žaludkem aneb několik zásad Grand restaurant festivalu

* Mysleme na to, co si dáváme do pusy
* Objevujme nové chutě, buďme gastronauty
* Vychutnávejme a nepřejídejme se
* Najděme si čas na jídlo a užijme si jej
* Respektujme kvalitní lokální a sezónní suroviny
* Pokrmy a nápoje musí být v harmonii
* Rozmazlujme sebe a chuťové buňky
* Každá surovina má své curriculum vitae
* Kultura stravování je odrazem naší osobnosti
* Vracejme se k rodinnému stolu
* Přemýšlejme nad tím, co učíme jíst své děti
* Nepodceňujme pravidelnost a střídmost
* Každému jídlu náleží odpovídající příprava
* Ctěme tradiční recepty a zvyklosti
* Podporujme farmy a bioprodukty
* Doporučujme a hodnoťme kvalitní gastronomické podniky
* Pěstujme pravidelná setkání s přáteli, talířem a sklenkou
* Láska prochází žaludkem
* Zachování rovnováhy přírody a člověka je cesta

K TÉMATU:

Ilustrační foto

Ostrava ke špičce nepatří?

Nezávislí hodnotitelé už mnoho let známkují restaurace v České republice známkami jako ve škole a z těch nejlepších je pak sestaven žebříček nejlepších podniků. Žebříček Top 100 restaurací vychází pravidelně v ročence nazvané Maurerův výběr Grand Restaurant.

Jeho nejnovější vydání opět ovládají především pražské restaurace, i když na první místo se podle hodnocení dostal brněnský podnik Koishi Fish & Sushi. Ostravské restaurace se do nejlepší stovky naopak dostávají jen velmi zřídka. Jediné, které se daří opakovaně prorazit, je restaurace Koras v centru Ostravy. Tentokrát se umístila na 36. příčce.

„Sázíme na kvalitu a čerstvost surovin, snažíme se o symbiózu chuti, prezentace jídla a příjemné obsluhy. Náš šéfkuchař Robert Kubis sbírá zkušenosti jak v Praze, tak ve světě. Myslím, že náš podnik ocení hosté, kteří v jídle hledají nevšední zážitky," přiblížil specifika Korasu manažer restaurace Robert Držkovič.

Podle jeho mínění je přitom v Ostravě více restaurací, které by se mohly do žebříčku Top 100 probojovat, jen asi nemají dostatek hodnotitelů. On sám má rád například ještě restauraci Na Hradbách v centru města, Zámek Zábřeh, ale i některé další.

Manažer Zámku Zábřeh Radovan Koudelka si rovněž myslí, že úroveň gastronomie v ostravských podnicích rok od roku roste, jen je tady méně hodnotitelů, kteří by je prosadili do žebříčku. „Je ale pravda, že Praha kvůli kupní síle a turistickému ruchu je někde jinde. V Ostravě se restaurace s jídly od pěti set korun nahoru zatím neuživí," poznamenal Koudelka. Pavel Čadil, nynější šéfkuchař restaurace Bamboo z hotelu Park Inn, dlouhá léta působil v pražském hotelu Alcron, který bývá mezi nejlepšími restauracemi pravidelně. Letos se umístil na druhé příčce. Prorazí do Top 100 někdy i restaurace Bamboo? Čadil si také myslí, že ostravské restaurace mají horší možnosti se do Maurerova výběru prosadit, a to hned z několika důvodů.

„V Ostravě je těžší sehnat a udržet si kvalitního kuchaře, hůř se tady také shánějí kvalitní exotičtější suroviny. Provozovatelé navíc narážejí na to, že je tady menší kupní síla," konstatoval Pavel Čadil.

Ke shánění surovin připojuje i vlastní historku. Když přišel do Ostravy, nebyl spokojený s kvalitou pečiva, které našel v kuchyni. „Chtěl jsem proto najít dobrého pekaře. V Praze chodí nabídky samy za restauratéry, tady jsem pekaře poprosil o vzorky a oni mi řekli, ať si pro ně přijedu," porovnal šéfkuchař a dodal: „Bojujeme s tím a lepší se to."

Autor: Martin Pleva

17.12.2012 VSTUP DO DISKUSE 9
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

KOPŘIVNIČTÍ HÁZENKÁŘI potvrdili roli favorita a mohou se těšit na osmifinálový los. 

Extraligová Kopřivnice splnila povinnost

Senior taxi. Ilustrační foto.

Nový Jičín zřídí senior a baby taxi

Komentář šéfredaktora Deníku: Kdo zastaví ANO?

S jídlem roste chuť! Loni ovládli hejtmanství, letos dolní komoru Parlamentu ČR a v příštím roce může bez větších problémů hnutí ANO zaútočit i na třetí triumf v komunálních volbách. A to i v Moravskoslezském kraji, který býval dlouhou dobu baštou ČSSD.

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

Vaše miminka - noví občánci našeho okresu

Také tento týden díky vstřícnosti nemocnic v Novém Jičíně a ve Frýdku-Místku se souhlasem jejich rodičů vám přinášíme fotografie nově narozených občánků v našem okrese.

Skokan Janda doskočil až do sněmovny, s Plocem se v lavici nepotká

/FOTOGALERIE/ Devětatřicetiletý Jakub Janda z Frenštátu pod Radhoštěm byl doposud známý hlavně jako vynikající skokan na lyžích, mimo jiné vítěz světového poháru.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT