Na podmínky, za kterých krávy na Sovinci žijí, upozornili lidé, kteří kolem denně projíždějí. Těm vadí, že se krávy pohybují po rozbředlé pastvině i v nepříznivém počasí a často v hlubokém bahně. Chovatelé vysvětlují, že se jedná o plemeno chované pro maso, kterému tyto podmínky neubližují a je odolné i vůči mrazu do -20 stupňů Celsia.

Z pohledu Krajské veterinární správy v Ostravě je stádo skutečně v pořádku a pobytem venku v zimě netrpí a nestrádá ani nedostatkem potravy.

Přesto však v tomto chovu museli ve čtvrtek zakročit a s majitelem chovu zahájit řízení. Chovatelé totiž nechali jednu krávu ve venkovní izolaci, kde zůstala bezmocně ležet na zemi. Ležela tam zřejmě už od 3. února. 

„Má poškozený pazneht, který jí léčíme. Je to běžný stav. Byl tady veterinář i paznehtář,“ tvrdila partnerka majitele chovu.

Veterináři však způsob léčby vyhodnotili jako nepřípustný a u chovatele zjistili, že nevedl řádně záznamy o léčbě. Nařídili provedení opatření k nápravě. Tím prvním muselo být okamžité podložení nemocné krávy, aby neležela na zmrzlé zemi.

Chovatel se mohl rozhodnout, zda bude pokračovat v léčbě nebo nemocné zvíře utratí. V pátek bylo rozhodnuto o utracení. 

Vizualizace možné podoby interiéru nádražní haly železniční stanice v Havířově.
Lidé se přou o budoucím využití nádražní haly
Zdroj: Deník/Libor Běčák