Na první pohled je to dobrá zpráva: Počet případů, kdy rozvedení rodiče neposílají soudem přiznané alimenty na své děti, v posledních letech klesá. Alespoň to vyplývá z policejních statistik.

Zatímco například v roce 2011 policisté vyšetřovali kvůli „zanedbání povinné výživy“ přes patnáct tisíc rodičů, loni to bylo už jen necelých devět tisíc lidí.

Do razie se zapojili i ostravští celníci, kteří zajistili devětadvacet kvízomatů.
Ostravští celníci během razie zabavili téměř třicet kvízomatů

„To ale ještě neznamená, že klesá i celkový rozsah problému,“ komentuje strohá čísla Petr Sýkora, předseda Asociace neúplných rodin.

Je práce, je na výživné

Díky šlapající ekonomice sice ubylo „nedobrovolných neplatičů“, tedy těch, kteří v minulosti neposílali soudem určené alimenty, protože kupříkladu neměli práci.

„Zároveň ale i méně lidí řeší dlužné alimenty návštěvou Policie ČR a do oficiálních statistik se tak nedostanou,“ dodává Sýkora.

Skutečný problém se dle odhadů asociace týká až dvojnásobného počtu dětí, tedy až 18 tisíc. Když se toto číslo srovná s počtem neúplných rodin, vyplyne z toho, že peníze na potomky neposílá šedesát rozvedených rodičů z tisícovky.

Pošle alimenty stát?

Průměrný dluh na alimentech loni činil stále poměrně vysokých 87 tisíc korun.

I proto politici již řadu let navrhují návrh zákona o zálohovém výživném. V takovém případě by ho za neplatiče rodině poslal stát a pak by je vymáhal od dlužníka.

Smog. Ilustrační foto.
Kde se dýchá nejhůř? Měření ukáže, jak moc nám škodí polský vzduch

I když taková pravidla vláda v minulém období posvětila, zákon se nestihl do voleb projednat v parlamentu, a spadl proto pod stůl.

Ve středu kabinet návrh ČSSD opět projednával. Legislativci vládě doporučili, aby se k němu postavila neutrálně: tedy aby ho ani nepodpořila, ani neodmítla. Zákon podle nich totiž neřeší příčiny neplacení alimentů.

A to se také stalo. Kabinet v demisi podle tiskového odboru Strakovy akademie přijal k návrhu neutrální stanovisko. 

Kde je nejhůř

Kdyby návrh nakonec prošel, pomohl by především neúplným rodinám v Jihomoravském a Ústeckém kraji. Právě tam je podíl těch, kdo nedostávají soudem přiznané alimenty, dle výpočtů asociace nejvyšší.

Naopak nejlepší situace panuje v Praze, kde výživné neposílá 17 rozvedených rodičů z každé tisícovky.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

Srážka tramvají ve Vřesině, při níž zahynuli tři lidé
10 let od tragédie ve Vřesině. Pamětník: Ticho po nehodě si pamatuji dodnes!