Podle kastelána hradu Jana Laura potrápí turisty improvizované podmínky pouze v letošním roce. Na podzim stavba skončí.

„Lidé mohou na hrad vyrazit i teď v březnu, ale otevřeno máme jen o víkendech, a to v době od 9 do 16 hodin. Od dubna zahajujeme běžný provoz,“ upřesnil Jan Lauro.

Kvůli stavebnímu ruchu návštěvníci zaplatí nižší vstupné - dospělí 50 korun, studenti, důchodci a děti 30.

Týdeník Rozkvět, který vyšel 9. března 1989 přinesl na titulní straně tuto fotografii.
Historie regionu: Za pracovními úrazy v Tatře stával také alkohol

Zastřežené nádvoří od roku 2020

Náročná rekonstrukce renesančního paláce, která začala v září roku 2017, v tomto roce finišuje.

Stavební úpravy na Helfštýně skončí na podzim a novou podobu čtvrtého nádvoří, které bude zastřešené, mohou obdivovat návštěvníci od dubna 2020.

Oprava přijde na 71 milionů korun a je významnou investicí kraje do obnovy památek.

„Stavební činnost je teď závislá na počasí a každý den se přizpůsobuje aktuálnímu stavu. Dělníci už začali osazovat nové ocelové konstrukce a probíhají demoliční práce na odstraňování starých betonových podlah. Odváží se suť a stavební materiál a od poloviny března firma zahájí klasickou stavební činnost - zdění a spárování,“ popsal kastelán.

Vlajka na budově krajského úřadu v Ostravě.
Vlajka pro Tibet: Podívejte se, kde v kraji (ne)bude?

Ke hradu po objížďce

Své si během letošní sezony užijí i řidiči, kteří zamíří na hrad.

„Aby toho nebylo málo, měla by se začít od května spravovat příjezdová komunikace mezi Lipníkem a Týnem nad Bečvou. Oprava potrvá asi čtyři měsíce a pokryje značnou část sezony. Na ni pak v roce 2020 navazuje další oprava silnice přímo v Týně nad Bečvou. Auta se k nám tedy dostanou po objízdné trase,“ zmínil.

Návštěvníci ani přes omezení z důvodu stavby nepřijdou o tradiční akce. V sobotu 13. dubna zahájí sezonu na hradě výstava Héfaistovy vavříny, která představí nejlepší práce uměleckých kovářů během uplynulých ročníků celosvětového setkání mistrů černého cechu s názvem Hefaiston.

„Je jakousi rekapitulací vítězů a oceněných prací v kategorii živá tvorba. Díla jsme vybrali z hradních depozitářů a součástí každého exponátu bude i fotografie, jak vznikal. Lidé tedy uvidí nejen samotnou práci, ale pohlédnou i do tváře autorům,“ vysvětlil.

Anna Bárová, Nový Jičín - Hukovice, nar. 4.3., 47 cm, 3,08 kg, Nemocnice ve Frýdku-Místku
Vaše miminka - noví občánci našeho okresu

První větší akce o Velikonocích

První větší akcí na Helfštýně je čtyřdenní program Velikonoce na hradě, na kterém návštěvníci zhlédnou od pátku 19. do pondělí 22. dubna ukázky lidových řemesel - od paličkování přes vyšívání až po pletení pomlázek a výrobu košíků.

„Součástí je i vystoupení různých souborů - lidové tance předvede Maleníček, v sobotu zahraje cimbálovka Okybača. Studio Bez kliky bude vařit čaj a pražit kávu,“ doplnil.

Na příjezd automobilových a motocyklových veteránů, kteří budou mít na hradě zastávku Jarní jízdy zručnosti, se mohou těšit návštěvníci 28. dubna. Dvacátý ročník Author šela marathonu připadne na víkend 4. a 5. května.

„Lidé nepřijdou ani o Festival vojenské historie, který se koná 25. a 26. května, a vrcholem sezony je již tradičně koncem srpna Hefaiston,“ uzavřel.