Předchozí
1 z 8
Další

MARVIN‘S

Jazzový bar na úrovni. Tak provozovatelé hodnotí nový podnik, který se zkraje roku usídlil Na Stodolní ulici, avšak kvůli koronavirové epidemii se rozjíždí v podstatě až nyní.

Připomeňte si také loňské díly seriálu Deník představuje

„Vše, na čem jsme pracovali a co jsme budovali, přišlo vniveč. Byli jsme ještě příliš mladý podnik,“ přiznal provozní Vladimír Németh, podle něhož se v Marvin‘s specializují na dýmky a koktejly, a na úrovni nabízí také kávu.

„Chceme pozvednout úroveň Stodolní ulice a vrátit ji její prestiž. Kdysi něco znamenala, teď už funguje jen k tomu, aby se na ní opíjeli šestnáctiletí,“ řekl provozní s tím, že to v jejich podniku nehrozí.

„Máme trochu jiné ceny, běžní studenti se tady v pátek opít nepřijdou. Naší hosté si potrpí na kvalitu. Oproti jiným podnikům fungujeme klidně, hrajeme jazz a blues, případně electro swing. U nás se ale netančí, lidé v klidu sedí a popíjejí,“ popsal Németh, podle něhož jsou typickými zákazníky Marvin‘s lidé střední sociální i věkové třídy. 

TO MÍSTO

Ve dvoře podchodu v Poštovní ulici u Kuřího rynku vznikla v prosinci nová kavárna s příznačným názvem TO Místo. „Jsme nezisková kavárna, kde zaměstnáváme lidi s postižením, je to přidružený projekt Mental Café, který funguje už sedm let a jezdíme s pojízdnou kavárnou,“ uvedl Vašek Králík s tím, že myšlenka na vlastní kamenné zázemí se rodila asi půl roku.

V době koronavirové krize měla kavárna otevřeno přes okýnko nepravidelně na základě avizovaného zájmu zákazníků, nyní už opět běží na plné obrátky. „Nabízíme kávu, zákusky, alkoholické a nealkoholické nápoje, zkrátka to, co člověk čeká v klasické kavárně,“ dodal Králík, podle něhož se v TO Místo je možné domlouvat i na konání oslav. 

BOTATEX

Přesuny či otevření se netýkaly jen gastropodniků, nové útočiště našel také obchod Botatex, jež se zaměřuje na takzvanou barefoot obuv. Z rohu ulic Mlýnské a Nádražní se přesunul na náměstí Msgre Šrámka.

„Původní prostor byl městský a už minulý rok nám pomalu začínala docházet trpělivost. Nebyla s nimi domluva, nedalo se tam dýchat, výlohy nebyly výklopné. Takže jsme přemýšleli o přestěhování,“ vypráví majitelka Tereza Komenderová.

Nové prostory objevila úplnou náhodou na místech, kde byla dříve pobočka jedné z bank.

„Je tu klidnější lokalita, i prostorově je to lepší. Můžeme mít prodejnu rozdělenou na pánskou, dámskou a dětskou obuv,“ vyjmenovává klady majitelka obchodu, kam se sjíždí lidé z celé republiky. „Máme velký výběr, asi patnáct značek. Byli tu už lidé z Prahy či Pardubic,“ dodává. 

CENTRUMKA

Zbrusu novým podnikem v ostravském centru je restaurace Centrumka, jež se nachází na Kuřím rynku v prostorách, které dříve obývaly Café 10 a restaurace Džbán.

„Otevřeli jsme teď v pondělí, vlastně po měsíci, co jsme prostory převzali,“ říká majitelka Veronika Rašíková. Útulné místečko se rozkládá ve dvou patrech a vévodí mu barevná malba s ostravskými dominantami, kterou vytvořila dcera majitelů. V nabídce je prozatím pizza, zákusky či domácí bagety, samozřejmostí je dobrá káva.

„Uvidíme, o co budou mít zákazníci zájem a podle toho budeme postupně rozšiřovat sortiment. Ceny jsme nastavili tak, aby si sem mohl zajít každý,“ podotýká Rašíková. Majitelé už jsou zkušenými podnikateli, o pár desítek metrů dál již devět let provozují Cukrárnu U Babičky.

SKELET KAFE

Loni na podzim se Ostrava konečně dočkala dokončení budovy, již se říká skelet. A v půlce ledna zde otevřela stejnojmenná kavárna. O pár týdnů později však nabourala veškeré plány pandemie koronaviru.

„Byl to velký zásah, asi jako pro každého. Aspoň jsme ale rozdávali kávu zdravotníkům, do fakultní nemocnice dali kávovar. Chtěli jsme udělat nějaký dobrý skutek a trochu se dostat mezi lidi,“ popisuje těžké první měsíce majitel Rostislav Ondráčka.

V nelehkých časech pomohli i majitelé budovy a Skelet tak těžkou výzvu přežil.

Co si v něm nyní můžete dát dobrého?  „Základem je dobrá káva. Snažíme se péct svoje záviny a zákusky. V nabídce máme pět šest snídaní, z toho dvě sladké, jednu zdravou, nějaká meníčka… Zároveň se snažíme podporovat lokální dodavatele, chceme to tlačit tímto směrem,“ dodává Ondráčka. 

LA PETITE CONVERSATION

Takříkajíc za roh se z ulice Chelčického do ulice Tyršovy přestěhovalo v prosinci minulého roku známé belgické bistro Davida Girtena. A to právě proto, že už nechce být „jen“ bistrem.

Podnik La Petite Conversation, červen 2020.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

„Už devět let jsme byli na stejném místě, potřebovali jsme změnu, nový impuls a větší prostor. Chtěl jsem dělat ještě lepší gastronomii, nebýt už bistrem, ale spíše menší restaurací. Zkrátka to je nový impuls pro všechny,“ vysvětluje provozovatel David Girten, jehož těší, že oproti zázemí v Chelčického ulici má v Tyršově i větší předzahrádku, která je také praktičtější, protože k ní nesbíhá po schodech a vidí na ni velkoformátovými okny.

„Máme výborné snídaně i obědy, také saláty, zkrátka jídlo pro všechny, od dětí po dospělé. Chystáme také tapas, snažíme se pořádat kulturní akce, být takovým ‚veselým podnikem‘,“ představuje ve stručnosti své Lapeco. Obdobně jako Lapeco se ze Stodolní ulice do Puchmajerovy přesunulo asijské bistro Moss. 

WAFFLISTIC

V Ostravě se nachází nová „vaflárna“. Vafle na slaný i sladký způsob bylo od úplného závěru minulého roku možné sehnat na Jurečkově ulici, avšak než se podnik stihl pořádně rozběhnout, zasáhla jej koronavirová krize.

A po karanténě se podnik s ohledem na výši nájmu a jednání s vlastníkem nemovitosti raději přesunul na adresu Hornopolní 36, kde hodlá znovuotevřít 15. června. A sortiment, který lidem nabídne, bude originální.

VIZUALIZACE:

Zdroj: Vizualizace podniku

„Vedeme podnik rodinně. Vafle neděláme ze směsí, ale ručně děláme vlastní těsto. Dáváme do nich ingredience ne zcela běžné, které pocházejí od malých lokálních výrobců a farem. Vafle děláme například s karamelem se skořicí, s trhaným hovězím masem nebo s pastrami od místního uzenáře,“ uvedl majitel Ahmed Laz, který nabízí i nápoje z domácích sirupů. 

PROVOZ U ŘEKY

Nové podniky v centru Ostravy, 9. června 2020. Provoz u řeky.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

Ve výčtu změn, které se v centru udály, je také jedna, jež zatím nedospěla do úplného konce. Kulturní centrum Provoz se však najisto přesunulo z Hlubiny a pomalu se z něj stává Provoz u řeky. Sídlit totiž bude ve vile, jež byla postavena jako součást továrny na čokoládu a cukrovinky Zett, v Kostelní ulici 24 u nábřeží řeky Ostravice a na dohled od Sýkorova mostu. Plánované letní otevření nenarušila ani pandemie koronaviru. Ta jen přesunula některé akce.

„Takto jsme se mohli soustředit na zabydlování a rekonstrukci nových prostor,“ říká vedoucí Marta Pilařová. 17. srpna tak odstartuje nová éra Provozu, a to literárním festivalem Inverze. „Pak nás čeká v září nový audiovizuální festival Luft a na říjen jsme ze srpna posunuli hudební festival Vlny,“ doplňuje Pilařová výčet akcí.

ZRUŠENÉ PODNIKY: