Zákazové značky se v ulicích centra objevily už o víkendu, až včera ale prošly zkouškou ohněm. A oproti uzavírce Výškovických mostů nebo jiným „harakiri akcím“ posledních let uzavírka nejfrekventovanější křižovatky v centru Ostravy kolaps nepřinesla.

„Dopravu mezi Moravskou a Slezskou Ostravou sleduji důkladně už od počátku prací na estakádě Bazaly. A také nyní v mém okolí přibyla spousta řidičů, někteří působí zmateně,“ říká obyvatel Keltičkovy ulice ve Slezské Ostravě. Uzavřena je totiž nejen samotná křižovatka v centru, ale i celá Českobratrská ulice ke kruhovému objezdu na Hladnově, včetně všech nájezdových ramp z Bohumínské ulice a na ni.

Křižovatka Sokolské třídy s Českobratrskou ulicí v Ostravě, duben 2019.
O sobotní půlnoci začne omezení v klíčové ostravské křižovatce

Výsledkem uzavírky je sice hustá doprava v bočních ulicích po obou stranách řeky, u Sýkorova mostu i Sadu Boženy Němcové v Přívoze, nikoliv však kolaps. A to ani v době ranní a odpolední špičky.

ZÁKAZ VJEZDU? KDE?

Na druhé straně ne vše je v prvních dnech uzavírky, kdy bývá dopravní situace nejhorší, bezproblémové. Zbytky střepů z rozbitých světel automobilů u kruhového objezdu před ostravským magistrátem vypovídají o nečekaných reakcích některých řidičů, pokutující policisté zase o tom, že jiným šoférům značka zákaz vjezdu moc neříká.

Oprava silnic, 12. června 2019 v Ostravě. Na snímku ulice Rudná.
Samé uzavírky a kolony: Na ostravských silnicích bloudí i řidiči z povolání

O tom se ostatně během pár desítek minut v okolí křižovatky přesvědčujeme sami. Například u řidiče, který patrně svůj průjezd hodlá obhájit dodatkovou tabulí, umožňující průjezd řidičům parkujícím za radnicí. Místo odbočení si to však Sokolskou třídou „štráduje“ od magistrátu rovně dál k Sýkorovu mostu.

POZOR, POLETÍ KABEL

Na pozoru se musejí mít také chodci, kteří v těchto dnech procházejí středem křižovatky jako po promenádě.

„Pozor, poletí kabel, stříháme,“ huláká zas o kousek dál u přechodu stavební dělník, než jeho kolega přestřihne napájení veřejného osvětlení nad našimi hlavami. Inu, ani značky s omezením vstupu by zde nebyly od věci. Jako vítězové se tak mohou cítit snad jen cestující hromadnou dopravou – díky parciálním trolejbusům, které mohou projet bez trolejí, a náhradních autobusů, se jich téměř žádná omezení netýkají. Vyjma objízdné trasy na Slezskou Ostravu a „vyřazení“ tří zastávek od Mostu Pionýrů po Jakloveckou.

Smrtelná nehoda v závodu Okruh Františka Bartoše, 30. června 2019 v Ostravě.
Motocyklové závody v Radvanicích: 3 mrtví za 5 let. Čím to lze vysvětlit?

Objízdné trasy v době uzavírky (do 31.8.)

Řidiči, kteří přijíždějí po ulici Českobratrská ve směru od ulice Hornopolní, budou pro směr jízdy „Slezská Ostrava“ trasováni po ulici Janáčkova, a dále Porážková, K Trojhalí, Na Karolíně, Frýdecká a Bohumínská.

Pro směr jízdy „Přívoz“ budou řidiči ze směru od ulice Hornopolní před křižovatkou s ulicí Poděbradova trasováni po ulicích Poděbradova, 30. dubna a Sokolská třída.

Na křižovatce ulic Českobratrská a Přívozská budou řidiči trasováni:

1) pro směr jízdy na „Přívoz“ a „Slezská Ostrava“ po ulici Přívozská, 30. dubna a Sokolská třída,

2) pro směr jízdy „Centrum“ a „Nábřeží“ po ulici Přívozská, Dvořákova a Sokolská třída,

3) pro směr jízdy „Fifejdy“ a „Nádražní“ z ul. Přívozské po ulici Přívozská a Českobratrská.

4) Na křižovatce ulic Nádražní a Českobratrská budou řidiči přijíždějící z centra pro směr „Přívoz“ a „Slezská Ostrava“ trasováni po ulici Nádražní, 30. dubna a Sokolská třída.

Z oblasti ulic Matiční, Kratochvílova, Na Hradbách budou řidiči vedeni po trase:

1) pro směr jízdy „Slezská Ostrava“ po ulici Sokolská třída, Biskupská, Havlíčkovo nábřeží, ulici 28. října a Frýdeckou

2) pro směr jízdy „Fifejdy“, „Nádražní“ „Přívoz“ budou řidiči z uvedené oblasti ulic navedeni po ulici Sokolská třída, Dvořákova a Přívozská.

Z oblasti ulic Biskupská, Havlíčkovo nábřeží a Kostelní budou řidiči trasováni:

1) pro směr jízdy „Nádražní“ po ulici Havlíčkovo nábřeží, 28. října, Frýdecká, Na Karolíně, Žofínská a ulice 28. října,

2) pro směr jízdy „Mariánské Hory“ budou řidiči vedeni po ulici Havlíčkovo nábřeží, 28. října, Frýdecká, Na Karolíně, K Trojhalí, Porážková a Švabinského,

3) pro směr jízdy „Přívoz“ budou řidiči trasováni po ulici Havlíčkovo nábřeží, 28. října, Bohumínská a Muglinovská.

Pro směr od Frýdku-Místku do centra povede trasa po ulici Bohumínská přes ulici Na Karolíně, alternativně přes most Miloše Sýkory.

• Pro směr od Frýdku-Místku na Michálkovice:

1) pro dopravu do 3,5t přes ulici Těšínská, Na Baranovci a Keltičkova, alternativa přes ulici Dědičná a Michálkovická,

2) pro dopravu nad 3,5t přes ulici Dědičná a Michálkovická.

• Pro směr od Michálkovic na Bohumín:

1) v době od 1. 7. do 23. 7. přes ulici Hladnovská, Bohumínská a Muglinovská, alternativně přes ulici Dědičná a Michálkovická,

V době od 24. 7. do 31. 8. přes ulici Hladnovská, Betonářská a Orlovská, alternativně přes ulici Dědičná a Michálkovická.

Zdroj: MMO