„O víkendu horské cesty doslova praskají ve švech a cyklistů se v Beskydech pohybuje opravdu velké množství. Jen během soboty jsme museli ošetřit zranění třem cyklistům, všem v oblasti Soláně,“ uvedl Radan Jaškovský, pověřený náčelník Horské služby Beskydy s tím, že jen na Pustevnách se o víkendu pohybovaly tisíce turistů i cyklistů.

Členové Horské služby Beskydy zachraňují v sobotu 1. června 2019 paraglidistu z výšky asi dvaceti metrů pod Malou Stolovou.
Horská služba Beskydy má za sebou náročný víkend

Cyklisty na horských kolech jde potkat i na nejvytíženější trase na Lysou horu z Ostravice po červené značce, která přitom pro ně není uzpůsobena. Rozvoji cykloturistiky napomáhá i fakt, že v Beskydech funguje síť půjčoven elektrokol spolu s místy, kde lze kola s pohonem dobíjet. Jedna z dobíjecích stanic se nachází i u Bezručovy chaty na Lysé hoře.

Někde už raději sáhli k regulaci, aby situaci ještě navíc nekomplikovaly auta či motorky. Kvůli hustému provozu je od předloňska zákaz vjezdu motorových vozidel k chatě Prašivá ve Vyšních Lhotách. Na silný víkendový provoz, kdy se tam potkávali cyklisté, chodci a auta, totiž není tamní úzká cesta stavěná.

Hlavní administrativní budova Elektrárny Dětmarovice.
TIP Deníku: Elektrárna v Dětmarovicích se otevře veřejnosti

Vyrazit autem běžně nejde ani na Lysou horu po cyklisty vyhledávané silnici z Papežova, povolenky jsou vydávány pouze majitelům či provozovatelům nemovitostí na vrcholu kopce a jejich smluvním partnerům či dodavatelům. I tak bývá na Lysé hoře vysoká návštěvnost, podle odhadů Správy CHKO Beskydy vyrazí na nejvyšší horu Moravskoslezských Beskyd ročně až půl milionu lidí. S tím souvisí i vysoký počet zásahů u zraněných.

Záchranáři museli během víkendu také řešit například alergickou reakci cyklisty po bodnutí sršněm. „Náročnou akcí se ukázala i fraktura dolní končetiny u jedné z mladých turistek. Dívku jsme museli ze svahu Lysé hory snášet v těžko přístupném terénu na nosítkách,“ doplnil náčelník Jaškovský. Dodal, že návštěvníci pohoří by si měli uvědomit, že existují pravidla pro bezpečný pohyb na horách.

Stadion Stovky ve Frýdku-Místku. Ilustrační snímek.
Ve frýdeckém fotbale se vedou spory o dorostence

Od soboty do neděle zaznamenali členové beskydské Horské služby celkem osm zásahů, což je podle statistik nejvíc ze všech tuzemských horských oblastí. Kromě zásahů u zraněných cyklistů měli záchranáři práci s evakuací paraglidisty z výšky asi dvaceti metrů pod Malou Stolovou, zaměstnalo je i ošetření zhmožděného hrudníku a transport k sanitnímu vozu při závodu na Lysé hoře.

Nové parkoviště na Hukvaldech.
Biskupství postavilo na Hukvaldech nové parkoviště. Dostalo i požehnání