Pokud budete mít cestu z Města Albrechtic do Holčovic, uvidíte rozkvetlou řeku Opavici přímo z auta. Hladinu pokryly tisíce bílých květů lakušníku vzplývavého, který je příbuzným pryskyřníků.

Ilustrační foto.
U krnovské školy vznikne víceúčelové hřiště

Tyto ostrůvky kvetoucího lakušníku jsou poměrně vzácné, protože vyžadují optimální rychlost proudění vody. Rostliny potřebují dostatečně rychlou vodu, která je provzdušňuje, ale proud nesmí být zase příliš silný, aby lakušníky neodnesl.

Hladinu řeky Opavice v těchto dnech pokryly tisíce bílých květů lakušníku vzplývavého, který je příbuzným pryskyřníků.Zdroj: Deník / František Kuba

Povodeň 1997 lakušníky v Opavici zdecimovala. Rozmnožují se pouze vegetativně odtrženými částmi, které unáší voda. Proto jejich návrat proti proudu Opavice trval velmi dlouho.

Ilustrační fotografie.
Strážníky poslala do háje a pak si zazpívala

Kvetoucí krása lakušníku vzplývavého v Opavici potěšila nejen estéty a botaniky, ale také rybáře. Pod hladinou se totiž táhnou několikametrové lodyhy lakušníku, které vytváří prostředí pro bohatý vodní život. Jsou útočištěm rybího plůdku i vodního hmyzu, kterým se ryby živí.

Ilustrační foto
Dopadli zloděje, kteří se zaměřili na odemčená auta
Jaroslav Sakala, mistr světa v letech na lyžích, olympijský medailista a krnovský rodák.
Čerstvý padesátník a rodák z Krnova Sakala se těší na renovaci Areálu J. Rašky