„Měníme plány, koronavirem onemocněla vnučka Jana, která mě měla doprovodit na očkování,“ uvádí jednaosmdesátiletá paní Terezia. První únorový pátek tak míří do Státního zdravotního ústavu v Ostravě s dcerou Dášou. Mezi lidmi se ocitá po čtvrt roce – ven nechodí právě po prodělané čínské nákaze a slabosti po ní.

Manželé z Ostravy-Hrabůvky, Terezie má zajištěnou vakcínu, její muž Milan nikoliv.
Endryášovi z Hrabůvky: Terezia (81) má očkování jisté. Ale co manžel na lůžku?

Vakcinaci samotnou provází jeden drobný problém. Při registraci v kanceláři si sice zdravotnice poctivě hláskuje jméno (včetně „a“ na konci) i příjmení seniorky, nicméně počítačovému systému se cosi nezdá. „Narodila jsem se na Slovensku,“ upřesňuje paní Terezia a po opakovaném zadání všech údajů se cesta k očkování otevírá.

Obvod nabízí pomoc
Radnice nejlidnatějšího městského obvodu Ostrava-Jih, kde žije i paní Terezie s panem Milanem, si je možných problémů seniorů s registracemi na očkování proti koronaviru vědoma. „Nabízíme jim pomoc,“ oznamuje její mluvčí Gabriela Gödelová. Lidé z Bělského Lesa, Dubiny, Hrabůvky, Výškovic či Zábřehu starší osmdesáti let kvůli tomu mohou v pracovní dny od 8 do 15 hodin volat na čísla 731 472 996 (Linka pro osamělé seniory) či 734 306 408 (Senior Point).

„Nekojím…“ neudrží se smíchy při vyplňování povinného dotazníku určeného v momentální fázi vakcinace výhradně občanům starším osmdesáti let. V kolonce ANO zaškrtává jen jednu položku značící již prodělaný covid-19. A šup do vedlejší kanceláře, vyhrnout rukáv na slabé (levé) ruce, injekce od jiné zdravotnice a je zatím hotovo.

Nastává ovšem další menší zádrhel: Nutná třicetiminutová doba v čekárně jako prevence před nevolností. „Veze nás kolega od dcery z práce, nemá moc času,“ vysvětluje paní Terezia. Už chápe, proč okolo na chodbě vysedává tolik seniorů, když samo očkování jede jako na běžícím pásu. Nečekají na injekci, ale na možnou reakci…

A nežádoucích účinků vakcíny se seniorka z Hrabůvky nyní obává zřejmě nejvíce. „Vědět, že se někomu dělá zle nebo bulka v místě vpichu, asi bych na to nešla,“ mudruje. Připomíná, že k očkování ji původně přemlouvá rodina včetně vnučky Jany. Která v posledním týdnu s koronavirem docela bojuje (stejně jako její manžel a syn).

Petr Jiříček
Komentář Petra Jiříčka: Hejtman a očkování. Co je cílem kritiky?

Komplikaci pro paní Terezii znamená i situace jejího stejně starého muže Milana, jehož zdravotní stav vyžaduje upoutání na lůžko.

„Je doma sám a dostal k ruce mobil s tlačítkem, které zmáčkne, kdyby se něco dělo,“ dodává při odchodu z očkování. Kdy někdo píchne vakcínu manželu – ležákovi, to by se každopádně ráda dozvěděla!

Britská vakcína dorazila do Česka

V sobotu do České republiky poprvé dorazila vakcína AstraZeneca. Po těch od společností Pfizer a BioNTech a Moderna tak bude mít naše země k dispozici i očkovací dávku od třetího výrobce.

Koronavirus. Ilustrační foto.
Milion nakažených v ČR. Přesto existují obce, které dosud neměly jediného

Problém ovšem může být, že řada evropských zemí v případě této vakcíny, na niž se Česko výrazně spoléhá, doporučuje věkové omezení. Její užití pro lidi nad 65 let neplánují například Rakousko či Švédsko. V jiných zemích, třeba Polsku či Belgii, stanovili horní věkovou hranici ještě níže. Důvodem je, že prý je z dosavadních testů málo informací o účinnosti této vakcíny u starších lidí.

Evropské doporučení

Poněkud jiný názor zastává Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Ve svém stanovisku, které vydala při schválení vakcíny, uvedla, že většina testovaných byla mezi 18 a 55 roky věku, a tudíž není jasné. jak bude fungovat u lidí starších.

Nakonec však její experti usoudili, že může být užita i u této věkové kategorie: „Její ochrana se dá předpokládat vzhledem k tomu, že u této věkové skupiny je patrná imunitní odpověď na základě zkušeností s jinými vakcínami.“

Petr Jiříček
Komentář Petra Jiříčka: Hejtman a očkování. Co je cílem kritiky?

Své doporučení připravuje i Česká vakcinologická společnost. „Budeme ctít stanovisko evropské agentury,“ řekla Deníku její místopředsedkyně Hana Cabrnochová. To znamená, že je možné danou vakcínou očkovati starší lidi. I když by společnost upřednostnila spíše mladší. Podle českých odborníků je tedy bezpečná a účinná i pro starší lidi - více zde.