Zimní olympijské hry v Pchjongčchangu vstupují do závěrečné fáze, vrcholí také program v Olympijském festivalu v Ostravě. Během uplynulých dvou týdnů jej navštívily tisíce lidí, pro které organizátoři připravili bohatý program.

Největší nápor se očekává dnes a zejména během víkendu.

V centru dění Olympijského festivalu v Ostravar Aréně je také tým Deníku a jeho stánek, kde si příchozí mohou mimo jiné nechat vyrobit vlastní titulní stránku s fotografií.

Zóna Deníku jede o víkendu opět naplnoPořídit si zde můžete speciální titulní stranu Deníku s vlastní fotografií – na focení vám půjčíme i oblíbenou čepici Raškovku.
Kvůli velkému zájmu o náš běžkařský trenažer časopisu Kondice. Je umístěný v koutku Deníku a simuluje ujetí vzdálenosti 200 metrů. Každý si tak může vyzkoušet svou fyzickou kondici.

Zdroj: Deník/Libor Běčák

V olympijském parku si přijdou na své milovníci řady zimních sportů. Mnozí si poprvé vyzkoušeli stále populárnější curling.

„Zatím jsem se na něj díval jen v televizi. Zpočátku mi to připadalo jako hodně nudný sport, ale něco mě na něm fascinovalo. Pak jsem začal studovat pravidla. Takže už přesně vím, co se má hrát. Jenže jen teoreticky. Dneska si ho určitě vyzkouším, ale nejprve se chci podívat, co všechno tady je,“ řekl Pavel Adámek.

Multimediální třída na ZŠ Englišova při hokeji praskala ve švech.
Výuka šla stranou. Školy v pátek ovládl hokej
Olympijského festival v Ostravě. Ilustrační foto
Olympijský festival v Ostravě: Dobrovolníci? Praví srdcaři!

Na návštěvu olympijského parku by si lidé měli vyčlenit dostatek času, zejména pokud mají aktivní děti. Zkrátka ale nepřijdou ani dospělí. Čeká na ně bruslení, běžecká dráha a mnoho dalšího.

V obležení se ocitla nejen curlingová dráha, ale i další místa včetně trenažérů. Jeden z nich pomocí brýlí simuluje jízdu bobů v rychlosti padesát kilometrů v hodině. Křeslo, na kterém závodník sedí, dokonce vibruje a vytváří reálnou atmosféru. Velký zájem je také o bruslařskou a běžkařskou trať. Jednotlivá sportoviště Deník postupně představil ve Festivalovém deníku.

Všechny články o Olympijském festivalu v Ostravě zde

Olympijský festival v Ostravě objektivem studenta fotografie Radovana Šikla:

Kromě klasických zimních disciplín si příchozí mohou vyzkoušet i něco netradičního, například ping-pong na malých stolech různých tvarů.

„Doma hrajeme ‚pinec' na stole v pokoji, takže jsem na malé rozměry zvyklý, ale tohle jsou fakt pidi stoly. Dostat míček na druhou stranu není vůbec jednoduché. Hodně zvláštní je kulatý stůl. I ten jsem vyzkoušel,“ řekl Deníku Pavel Přikryl.

Olympijský festival u Ostravar arény, čepice Raškovka
Raškovka, hitovka olympiády, je v Ostravě vyprodaná

Rušno bývá také u fotografického stanoviště, kde si lze pořídit speciální snímek s Jaromírem Jágrem.

„Fotomontáž“ vypadá více než opravdově. „Kamarád si přinesl fotografii do školy. Někteří chvilku věřili tomu, že se opravdu setkal s Jágrem. Taky chci mít takovou fotku,“ řekl Petr Kučera.

Bývalý mistr světa v běhu na lyžích Martin Koukal.
Olympijský festival: Martin Koukal učil děti běhat na lyžích

Okolí ledové plochy žije i hokejem 

Vyhlazený domácí led extraligových Vítkovic přicházejí každý den vyzkoušet stovky návštěvníků Olympijského festivalu. V každodenních blocích veřejného bruslení se na ŠKODA hokejové ploše prohánějí zkušení bruslaři i malé děti, kterým pomáhají k udržení rovnováhy figurky zvířat.

V blízkosti ledové plochy pod stany ŠKODA přichystali organizátoři další aktivity spojené s hokejem. Zájemci mohou potrénovat manipulaci s pukem a hokejkou. Další se pak na chvíli stávají sportovními komentátory. V záři reflektoru novopečení komentátoři přidávají vlastní hlas k záznamu posledních okamžiků zlatého zápasu českých hokejistů v Naganu.

Karel Novotný na běžkách v areálu Olympijského festivalu v Ostravě.
Nejvěrnější návštěvník Olympijského festivalu v Ostravě? Zřejmě Karel Novotný
Olympijský festival u Ostravar arény, čepice Raškovka
Raškovka, hitovka olympiády, je v Ostravě vyprodaná

Na zájemce čeká i trocha moderní technologie pomocí speciálních brýlí objevují virtuální realitu. Mohou si posedět ve virtuálním autě a prohlédnout jeho interiér, zvenku měnit třeba barvu karoserie a nakouknout i do kufru. „Byl to dobrý zážitek a líbí se mi, jak jsou brýle vymyšlené. Koukala jsem se na auto zevnitř i zvenku,“ říká jedenáctiletá návštěvnice Elizabeta Walderová.

Dresy a hokejky jsou k zapůjčení v dalším stánku ŠKODA u ledové plochy. Pokud nemají návštěvníci vlastní brusle, mohou si je za poplatek půjčit v blízkosti venkovního ledového koridoru.

Karel Ligocki na Olympijském festivalu v Ostravě
Osobitý bruslař Olympijského festivalu v Ostravě se jmenuje Karel Ligocki