Ke kolizním situacím dochází často po požití alkoholu, který nepatří ani za volant, ani za řídítka jízdních kol. „Chápu, že je horko a je žízeň, ale nechápu, že si lidé nedokáží odpustit alkohol, když vědí, že ještě na bicyklu někam pojedou,“ uvedl rozhořčený Opavan Ivan Smutný a dodal, že před ním nejednou kličkoval opilý jezdec.

Jízdu pod vlivem si vyzkoušela například jednatřicetiletá žena z Ostravy, které nevyšel manévr při odbočování na jednu z opavských ulic, vjela do protisměru a čelně se srazila s osobním autem. „Odborné měření dechovými zkouškami u ní prokázalo hodnoty okolo 1,3 promile. K předchozímu požití alkoholu před jízdou se přiznala,“ sdělil opavský policejní mluvčí René Černohorský.

Střízlivý nejel na kole ani osmapadesátiletý muž z Opavska v obci Hať, když opouštěl tamní restauraci v Lipové ulici. Také tento cyklista se k pití alkoholu přiznal, přičemž nadýchal 2,8 promile.

Zatím posledními Gentlemany silnic se v pondělí 24. června 2019 v Ostravě stali Tomáš Trupl (na snímku) a Igor Janíček, který se však slavnostního setkání z pracovních důvodů nemohl zúčastnit.
Ocenění Gentleman silnic získali další dva zachránci lidského života

Letní měsíce nabádají k požívání piva a jiných druhů alkoholu. „Upozorňuji, že se i u cyklistů provádí orientační dechové zkoušky a je na ně pohlíženo jako na řidiče motorových vozidel s rozdílem, že jim není zabaven řidičský průkaz, hrozí jim ale nemalá finanční sankce,“ informoval Černohorský a doplnil, že by si všichni řidiči měli uvědomit následky a být zodpovědní za sebe i ostatní lidi ve svém okolí.

Nejtragičtější nehoda u Neplachovic z 20. června vyvolala vlnu solidarity i pozdvižení. Na místě totiž zemřeli dva nevinní lidé. Podle mluvčího krajských záchranářů Lukáše Humpla byli jednapadesátiletý muž a osmačtyřicetiletá žena mrtví na místě ještě před příjezdem záchranářů. Pětiletou dívku, která seděla na zadním sedadle, převezl vrtulník ve vážném stavu do ostravské Fakultní nemocnice. Pravděpodobného viníka nehody, jenž se rozhodl předjíždět v levotočivé zatáčce a dostal smyk, se ještě zdravotníci pokoušeli oživovat. „Přes intenzivně poskytovanou péči u něj ale došlo k selhání krevního oběhu a několik desítek minut trvající resuscitace vedla k neúspěchu,“ konstatoval Humpl.

Nehoda osobního vlaku s automobilem ve Velkých Hošticích na Opavsku.
Záchranáři zasahovali u srážky vlaku s osobním autem

„Stres, spěch, nepozornost, namistrovanost, denně mě někdo předjíždí, když projíždím vesnicí, každý den vidím nebezpečné manévry nervózních řidičů, člověk může jezdit podle pravidel, ale stačí jeden takový a je konec. Dlouho tvrdím, že by měly být psychotesty součástí autoškoly,“ reagoval na nešťastnou událost dlouholetý řidič Pavel Vyhlídal.

O den později vzlétl vrtulník znovu, a sice k dvaašedesátiletému cyklistovi v obci Hrabyně, jenž ležel na cestě se svým jízdním kolem. „Prvotní lékařské vyšetření ukázalo na poranění hlavy a hrudníku, rovněž také mnohé oděrky,“ sdělil Lukáš Humpl, tiskový mluvčí záchranářů. Záchranáři postiženého transportovali do Fakultní nemocnice Ostrava.

Ilustrační snímek.
Tragická nehoda u Neplachovic: Řidič dostal při předjíždění před zatáčkou smyk

A naposledy zasahovali hasiči, zdravotníci a policisté u srážky vlaku s osobním automobilem ve Velkých Hošticích. Osobní auto vjelo na přejezd ve směru jízdy od Chlebičova. Dvouvozová souprava přijíždějící do zastávky od Hlučína narazila do řidičovy strany a několik metrů ho tlačila.

„Čtyřiašedesátiletý muž zůstal ve vozidle zaklíněn a musel být vyprošťován. Utrpěl poranění hrudníku, hlavy a horní končetiny, se záchranáři však komunikoval. Letečtí záchranáři převzali pacienta na palubu vrtulníku a transportovali jej do traumatologického centra FN Ostrava. Šedesátiletá žena, která v automobilu rovněž cestovala, byla ošetřena s lehčím poraněním hrudníku, sanitní vozidlo ji následně přepravilo na chirurgickou ambulanci Slezské nemocnice v Opavě,“ uvedl Humpl. Ve vlaku cestovalo celkem 22 osob, nikdo z nich nebyl zraněn.