V multifunkční aule Gong, která vznikla přestavbou bývalého plynojemu, se totiž bude konat celorepublikový sjezd ČSSD, který má zvolit nového předsedu či určit další směřování strany, jež se v Moravskoslezském kraji dlouhodobě těší velké přízni voličů.

„Chtěli jsme, aby byl sjezd tady u nás. Je to jednak vhodná příležitost pochlubit se s tím, jak se mění stará továrna v místo otevřené lidem, jednak ale musíme kolegy z jiných regionů upozornit na to, že tento kraj potřebuje na řešení jiných problémů daleko větší finanční pomoc státu. A protože věřím, že se ČSSD bude podílet na sestavování příští vlády, tak si snad tady naši členové uvědomí, že by měli tomuto regionu pomoci," konstatoval ostravský primátor Petr Kajnar.

Favorit je Sobotka

Na sjezd do Gongu by mělo dorazit kolem šesti set představitelů sociální demokracie ze všech krajů. Favoritem na post předsedy je současný šéf strany Bohuslav Sobotka. Z krajských členů strany bude usilovat Lubomír Zaorálek o post prvního místopředsedy, Petr Kajnar patří mezi kandidáty na místopředsednickou funkci, i když Deníku přiznal, že s ní příliš nepočítá.

Proč je sjezd ČSSD v našem kraji?
Odpovědi přináší páteční tištěné vydání Deníku.

Událostí v pořadí 37. sjezdu ČSSD bude i vystoupení nového prezidenta Miloše Zemana. Ten svou účast přislíbil už na konci ledna – krátce poté, co zvítězil v druhém kole volby hlavy státu. Do Ostravy přijede v pátek speciálně kvůli sjezdu, na kterém bude mít i proslov. Samostatnou návštěvu Moravskoslezského kraje, při které by se setkal i s lidmi, Zeman údajně plánuje na nejbližší týdny.

Ochranka prověří celou halu

Prezidentova účast znamená i vetší bezpečnostní opatření. Ochranka bude muset prověřit celou aulu, která vznikla podle návrhu známého architekta Josefa Pleskota. O hladký průběh se postarají i lidé ze sdružení Dolní oblast Vítkovic, kteří areál Národní kulturní památky obhospodařují.

„Pro sjezd ČSSD a příjezd pana prezidenta zajišťujeme prostor Multifunkční auly Gong a všechny požadované služby. Upravujeme také provoz Gongu, takže se činnost recepce přesune ve na dva dny do prostorů vedlejšího objektu muzea U6. Prostě děláme maximum pro zajištění hladkého průběhu akce, bezpečnosti a spokojenosti účastníků," uvedl David Karčmář, z Dolní oblasti Vítkovic.

Sjezd sociální demokracie začne v pátek dopoledne proslovy současných hlavních představitelů strany. Po obědě přijdou na řadu volby nového vedení, které by měly trvat až do večerních hodin.

V sobotu se budou řešit stanovy strany a také další směřování ČSSD.

Deník bude u toho a bude přinášet čtenářům aktuální informace z průběhu sjezdu sociální demokracie.

K TÉMATU

Hejtman Novák řešil se Zemanem ovzduší i bezpečnost v kraji
Nejprve probírali, co jednotlivé regiony republiky trápí, pak si společně pochutnali na dobrém obědě, který se skládal z polévky kulajdy a z pečené kachny se špenátem a bramborovým knedlíkem jako hlavního chodu. Tak vypadala středeční schůzka prezidenta Miloše Zemana s hejtmany všech našich krajů. Mezi pozvanými na Pražský hrad byl i moravskoslezský hejtman Miroslav Novák, který nově zvolenému prezidentovi přivezl jako dárek koš plný regionálních potravin.

„Na setkání s prezidentem se probírala především témata společná pro všechny kraje, která nemá současná vláda ochotu řešit. Bavili jsme se o regionálním školství, sociálních službách, dopravní infrastruktuře a zdravotnictví," nastínil hlavní body schůzky se Zemanem hejtman Novák. Na řadu podle jeho dalších slov ale přišly i věci specifické pro jednotlivé regiony.

„Upozornil jsem Miloše Zemana na náš problém s ovzduším a také zajištěním bezpečnosti, protože policii chybí lidé. Podstatné je, že prezident přivítal, že kraje mají snahu o zákonodárnou iniciativu. S tím nám chce pomoci," dodal Miroslav Novák.

Související články na téma ČSSD najdete zde.