Cílem pochodu, který se v moravskoslezské metropoli uskuteční poprvé, je připomenout 50. výročí historicky první akce tohoto druhu, která se do dějin zapsala jako Stonewall Riot. „Zároveň chceme upozornit, že o rovný přístup k LGBT lidem je i nadále potřeba aktivně usilovat,“ uvedla Magdaléna Michlová, jedna z organizátorek ostravského Pridu.

Po pochodu bude účastníky v Komenského sadech čekat například otevřený řečnický koutek nebo program dalších organizací a iniciativ, které pochod podpořily.

San Francisco, nad nímž se Martin a Tom společně zvěčnili, je považováno za hlavní město gay a lesbické komunity, byť se první Pride pochod konal právě na opačném pobřeží USA, v New Yorku.
Ostravský Pride? Jsme pyšní na dnešní dobu, kam dospěla!

Na sociálních sítích lidé přidávají své názory. Od těch kritických až vulgárních, jež se vůči LGBT komunitě ostře ohrazují, až po ty, které je podporují.

Sledujete první osttravský Pride už v sobotu na našem webu. Redakce Deníku bude mít na místě svého redaktora a fotografa.

Především na facebooku se během posledních dnů formují odpůrci ostravského Pridu. Vznikla stránka Hetero Pride Ostrava, kde byly oznámeny čas a místo srazu – (14 hodin, obchodní dům Laso na Masarykově náměstí). Protestní skupina vyzvala své sympatizanty, aby byli oblečeni v černém a donesli si se sebou i čajové svíčky. Následně se mají přesunout přímo na Masarykovo náměstí. „Vybereme si viditelné místo bez lidí, kde můžeme vyjádřit nesouhlas a položíme na chodník zapálené svíčky,“ napsal jeden z organizátorů Jaroslav Tkáč s tím, že protestující mají v plánu okolo 14.12 hodin zazpívat i státní hymnu.

Už je to vlastně tradice, že k létu patří v Hradci nad Moravicí také festival, který na jeho půdu přivábí ty nejlepší zpěváky a kapely z celé České republiky.
Prostranství pod zámkem rozezní špičky české i slovenské hudební scény

Zda k protestnímu průvodu dojde je ale nejasné. Jana Ožanová, mluvčí městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, totiž Deníku sdělila, že do čtvrtečního odpoledne nebyla na úřadu, kromě pochodu Pride, na sobotu 17. srpna ohlášena žádná jiná akce. „A pokud by se mělo jednat o akci protestní či jinak související s pochodem Pride, už ani být ohlášena nemůže. Existuje totiž pětidenní lhůta, kdy musí organizátoři s předstihem takovou akci nehlásit," vysvětlila mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu Jana Ožanová.

Most přes Bystrý potok v Bašce před demolicí, 15. srpna 2019.
Nejhorší most v kraji čeká demolice

I z toho důvodu je v pohotovosti také Policie ČR, která je podle všeho na první ostravský Pride dobře připravena. „Policisté v součinnosti se strážníky Městské policie Ostrava budou v době konání akce prioritně dohlížet na zajištění veřejného pořádku a případně adekvátně reagovat na jeho narušení. V době samotného pochodu pak i po jeho trase bude zajišťovat bezpečnost silničního provozu u všech účastníků. Zde může dojít na nezbytně nutnou dobu i k uzavření komunikace pro silniční motorová vozidla či veřejnou dopravu,“ dodal policejní mluvčí Richard Palát.

FC Baník Ostrava.
Baník posiluje i na marketingovém poli