Obyvatelům rodinných domů v okolí svinovského nádraží, kteří už tak mají výhodu vyžití na svých zahradách, se v nelehké době covidu ulevilo částečně i jinak. Už více než rok jim nikdo neodstavuje auta za plotem, pokleslou přepravní poptávku zvládnou uspokojit nádražní parkoviště.

Rezavka, lesy i louky

Vlakové nádraží a dopravní terminál na i pod svinovskými mosty. To se řadě lidí vybaví jako první, když se řekne Svinov. Přestože starosta Radim Smetana (na snímku níže) má jiný výčet.

Starosta Ostravy-Svinova Radim Smetana.Starosta Svinova Radim Smetana.Zdroj: Deník/Petr Jiříček„Hospoda, kostel a hasiči, to je základ každé malé obce,“ tvrdí, podotýká však, že Svinov má v podstatě všechno, vyjma uvedených dopravních uzlů také rodinnou zástavbu, panelovou zástavbu, chráněné krajinné území, např. Rezavku, lesy i louky. A další výhody města coby kamenem dohodil.

Ve Svinově se ale nakonec vždy a vše stočí k dopravě.

Květoslava Blahutová.
Střílelo se. Plazili jsme se až do Svinova, vzpomíná pamětnice Ostravské operace

„Svinovské nádraží je nepřehlédnutelná dominanta, obrovský dopravní uzel, v podstatě suplující roli hlavního nádraží, jehož funkci převzalo,“ komentuje nejfrekventovanější nejen železniční uzel v kraji Radim Smetana. Nikdo se nediví tomu, proč by zrovna zde měla být v budoucnu hlavní stanice krajské vysokorychlostní trati.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Na konci článku najdete mapu všech míst, která jsme letos v rámci seriálu Deník na návštěvě navštívili.

Odlehčení od dopravy

Ne všichni ale ve svinovské dopravě vidí jen devízy. Stačí se zeptat místních domkařů, kterým v běžném cestovatelském světě stojí v ulicích před domy jedno auto za druhým. Obavy, že stejně nebudou chtít platit za parkování na placených stáních u nádraží, i kdyby na nich bylo místo, stávající covidová doba vyvrací.

Pole mezi Svinovem a Porubou připravené k zástavbě.
V Ostravě se chystá nová čtvrť pro tisíce lidí! Bude stát na poli

„Byť se kolem rekonstruují silnice a objízdné trasy povedou přes Svinov, jsme nyní od automobilové dopravy částečně ušetřeni. Zejména té statické, kde je to znatelně lepší, než to bývalo. Alespoň v něčem lze tedy spatřit pozitivum této nelehké doby. Auta kolem rodinných domů nyní nepostávají,“ těší Radima Smetanu, jemuž proto ani tolik nevadí, že se nyní pozdržela výstavba dalších parkovacích stání u nádraží z dílny Správy železniční dopravní cesty.

Bílovecká ulice.Bílovecká ulice.Zdroj: Deník/Petr Jiříček

Ale abychom nekončili dopravou, jako tomu je většinou, když je řeč o Svinově, připomeňme ještě nedávné dva on-line domácí plesy z obývacích pokojů, které vzbudily velký pozitivní ohlas. A to jak ten první klasický, tak i druhý maškarní.

Šeděnkovi se do toho pořádně obuli.
PODÍVEJTE SE: První domácí ples v Ostravě. Takhle se tančilo v sobotu z obýváků

„Naše komise pro kulturu, mládež a sport je živý organismus, určitě zase něco nachystají. Pokud nedojde k brzkému rozvolnění, jsou určitě schopni vymyslet i distanční vinobraní!“ nepochybuje starosta.

Svinov loni v březnu

Loni v březnu se i vlakové nádraží v Ostravě-Svinově proměnila v místo duchů. Vlaková doprava fungovala dál, ale kdo nemusel, necestoval. A tak to také v obvodu vypadalo. Podívejte se:

Odkanalizování jižní části Svinova

Svinov je jednou z městských obvodů Ostravy, kde nyní ve velkém probíhají zemní práce na inženýrských sítích. V jižní části Svinova se rekonstruuje kanalizace a vodovodní přípojky.

Práce na rekonstrukci inženýrských sítí v jižní části Svinova.Práce na rekonstrukci inženýrských sítí v jižní části Svinova.Zdroj: Deník/Petr Jiříček

„Nejde jen o samotné přípojky, ale i samotné nové komunikace, chodníky a parkovací místa, které město financuje částkou asi 24 milionů korun,“ popisuje starosta práce v ulici Bratří Sedláčků a okolních ulicích. V plánu je také dobudování kanalizace i v ulicích Jelínkova, Dr. Kudely, V Závětří, Podzimní a Zátiší. 

Novinky ve Svinově

Ve Svinově plánuje radnice, jiné orgány či soukromníci spoustu dalších akcí. Radnice by ráda opravila provozní budovu se sociálním zařízením na hřbitově, kde bude v těchto dnech vydáno stavební povolení.

Kostel Krista Krále ve Svinově.Kostel Krista Krále ve Svinově.Zdroj: Deník/Petr Jiříček

Magistrát v ulici E. Trioletové v blízkosti panelové zástavby na přilehlých polích plánuje se soukromým investorem stavbu domova důchodců se 190 lůžky. Kousek vedle nedaleko Kauflandu bude soukromý devoloper realizovat bytovou zástavbu s komerčním zázemím, byť obojí je už těsně na porubském katastru.

„Těší mě, že chce spolupracovat a je nakloněn jednáním. Až bude hotová studie, bude dána možnost přilehlým bytovým družstvům nahlédnout do projektu a podat připomínky,“ kvituje nevídaný přístup Radim Smetana.

Soukromá protihluková bariéra poblíž silnice I/11 Rudná ve Svinově, 22. ledna 2020 v Ostravě.
Koridor pro Svinov a Porubu. Bude Rudná obehnána zdmi?

Svinov také nadále apeluje na Ředitelství silnic a dálnic kvůli odhlučnění ulice Rudné od bytové zástavby unikátními panely, které se montují přímo na svodidla. A už v uplynulých měsících město za podpory náměstkyně primátora Kateřiny Šebestové revitalizovalo lesík pod novou sportovní halou, v minulosti spíše skládku.

„Dnes jsou tam mlatové chodníky, lavičky, pumpa na vodu a kvetoucí rostliny,“ popsal změnu starosta. 

Revitalizovaný parčík pod sportovní halou ve Svinově.Revitalizovaný parčík pod sportovní halou ve Svinově.Zdroj: Deník/Petr Jiříček

Zajímavost: Levitace

Socha Levitace od Davida MojesčíkaSocha Levitace od Davida MojesčíkaZdroj: Deník/Pavel Sonnek

Naproti svinovskému vlakovému nádraží je umístěna socha jménem Levitace. Je to dílo sochaře Davida Moješčíka, který také vytvořil sochy slavných osobností v ulicích centra Ostravy.

Další sochy D. Mojesčíka v Ostravě:

Levitace byla slavnostně odhalena 26. května 2010. Pouhými třemi body se dotýká země, a tak dostává svému názvu. Její povrch je proveden v matné černi. Bývá popisována nejčastěji jako meditující žena.

Tip na výlet: Rezavka – ostravské Poodří

Rezavka - ostravské Poodří.Rezavka - ostravské Poodří.Zdroj: Poodri.ochranaprirody.cz

Oblíbená přírodní rezervace v katastru Ostravy-Svinova, kterou protéká řeka Mlýnka, se stala útočištěm těch, kteří si chtějí na chvíli odpočinout od ruchu města v klidné přírodě. Oficiálně spadá tato oblast pod Poodří a skládá se z lužního lesa v okolí slepého ramene Odry a rákosin Vrbenského rybníka.

Rezavka - ostravské Poodří.Rezavka - ostravské Poodří.Zdroj: Poodri.ochranaprirody.cz

Vyskytuje se zde celá řada chráněných rostlin, žije zde čolek velký, skokan ostronosý a další živočichové. Kromě toho je půda v této oblasti skvělá pro vzácné druhy hub.

Podívejte se s námi také na další místa, která již Deník navštívil:

(*někdy je potřeba několik sekund počkat, než se mapa načte)