Klasická filmová komedie podle námětu internetového a knižního bestselleru Denik Ostravaka od stále anonymního, ale skutečně pravého Ostravaka Ostravskeho se začne letos v létě natáčet v moravskoslezské metropoli.

„Námětem filmu se stanou varianty příběhů a některé konkrétní situace, které popisuje autor Ostravak Ostravski ve svých šesti knihách," říká scenárista a jeden z režisérů snímku Vladislav Kučík.

Zprvu rozpaky

„Nápad natočit tento film se zrodil na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Když jsem se poprvé spojil s Ostravakem Ostravskim, vůbec nebyl touto myšlenkou nadšen. Ale když jsem mu postupně trpělivě začal vysvětlovat, že zákonitosti filmového scénáře jsou poněkud odlišné od psané podoby knihy, postupně jsme nacházeli společnou řeč, až se z nás stali dobří přátelé," dodává Vladislav Kučík.

Spolu s producentem Viktorem Krištofem a režisérem Davidem Kočárem se spojili s vedením ostravského Divadla Petra Bezruče, ředitelem Jiřím Krejčím, a právě v tomto divadle bude mít filmový štáb i produkce Three Brothers, s. r. o., při natáčení své zázemí, a také s vydavatelstvím Repronis, které vydalo úspěšné knihy Denik Ostrava.

Snímek z tiskové konference k natáčení komedie Ostravak Ostravski ve filmu!!!
NA TISKOVÉ KONFERENCI zleva Jiří Krejčí, ředitel Divadla Petra Bezruče, Viktor Krištof, producent, Vladislav Kučík, scenárista a režisér, a David Kočár, režisér. Více snímků v přiložené fotogalerii. Autor: Deník/Pavel Sonnek

Lákavý casting

Už v únoru a březnu by se právě v Divadle Petra Bezruče měly uskutečnit herecké castingy. „Myslím si, že je to velmi lákavá věc pro obyvatele Ostravy a širokého okolí, aby si ve filmu zahráli. Už nyní stále přemýšlíme, zda postavu Ostravaka Ostravskeho by měl ztvárnit profesionál, nebo najdeme nějakého velmi schopného neherce, který se nám přihlásí," informuje Viktor Krištof.

Přihlásit se však na casting mohou i herečtí profesionálové, myslím, že tím se jim otvírá šance právě v Ostravě," dodává Viktor Krištof. Tvůrci filmu zatím nechtěli na včerejší tiskové konferenci moc prozrazovat případné detaily, ale zmínili se o tom, že v něm diváci najdou například postavu velkého podnikatele a prý už vědí, kdo by jej mohl ztvárnit, ale jméno neřekli.

Stejně tak nikdo zatím neprozradil totožnost autora Deniku Ostravaka, neboť ten to má právně velmi dobře ošetřeno a případné prozrazení by bylo sankcionováno velkou finanční pokutou.

„Za sto tisíc jeho totožnost prozradím," žertoval včera s novináři Vladislav Kučík. Ale není vyloučeno, že by se autor filmové předlohy přímo na plátně objevil, třeba jen na několik sekund. Také o tom ještě uvažují tvůrci snímku.

Nelehká ostravština

Na otázku Deníku, na kolik bude ve filmu převládat ostravština před češtinou, Vladislav Kučík odpověděl: „Vím, když jsem téměř půl roku připravoval scénář a měl při ruce slovník „ostravákovštiny", tak jsem se rozhodl, že tam budou samozřejmě pasáže s ostravštinou, ale bude se zde hovořit také česky, navíc na plátně půjdou titulky v češtině, takže filmu budou rozumět také diváci v Čechách," poznamenal Vladislav Kučík.

Spolu s ním bude režirovat David Kočár. „Vzhledem k tomu, že Vladislav Kučík velmi intenzivně komunikoval s autorem při psaní scénáře, takže má s ním uzší kontakt, vytvořili jsme režijní tandem," objasňuje Vladimír Kočár.

Tvůrci doufají, že se jim komedii Ostravak Ostravski ve filmu!!! podaři natočit do konce letošního roku. Premiéru plánují v ostravské ČEZ Aréně, aby se na ni dostalo co nejvíce přiznivců Ostravaka Ostravskeho.

TVŮRCI SNÍMKU OSTRAVAK OSTRAVSKI VE FILMU!!!

VLADISLAV KUČÍK scenárista a režisér, absolvent pražské FAMU, autor řady projektů, z nichž například televizní film Jan byl úspěšný také v zahraničí. Je autorem knih Kluk, co prodal medaile, Budeme se milovat, Budeme bohatí, Mám tě rád doopravdy, Barvy slečny Toyen, napsal divadelní hry Krásný, krásný život, Jen takový tlukot srdce.

VIKTOR KRIŠTOF producent, Three Brothers Production, producent Cyril a Metoděj Apoštolové Slovanů.

DAVID KOČÁR režisér, střihač dokudramatická série a film Cyril a Metoděj Apoštolové Slovanů, snímek Loučka.