Obývat bude upravenou a rekonstruovanou voliéru, ve které byli dříve k vidění výři velcí. Nová expozice se nachází u Voliér ptáků Tibetu a Číny nedaleko vstupu do zoo.

"Alexandr čínský patří k nejpestřeji zbarveným alexandrům. Dospělý samec a samička jsou snadno rozlišitelní díky odlišnému zbarvení zobáku (samci mají červenou horní část zobáku, samice černou) i odlišnému opeření. Vyskytuje se pouze v horách s vlhkými stálezelenými lesy v Tibetu a v Číně (provincie Sečuán a Jün-nan) a v indických státech Arunáčalpradéš a Ásám," uvedla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

"Jeho biotopem jsou jehličnaté a smíšené lesy, porosty rododendronů i kulturní krajina v nadmořských výškách 1250 až 4000 metry nad mořem. Živí se hlavně semeny stromů, různými bobulemi, ale zalétá i na pole s obilím a kukuřicí a do ovocných sadů. Hnízdí ve stromových dutinách. Samice snáší obvykle dvě až čtyři vejce. V Červeném seznamu ohrožených druhů je tento otužilý pestrý papoušek zařazen v kategorii blízko ohrožení (Near Threatened), a to především kvůli kácení starých stromů, které jsou důležité pro jejich hnízdění, a kvůli pytláctví a nelegálnímu obchodu s volně žijícími zvířaty," popsala dále mluvčí.

V evropských chovech se jedná o méně obvyklého papouška. Chovná skupina v Zoo Ostrava čítá momentálně dvanáct jedinců, ale měla by se ještě navyšovat až na dvacet ptáků.