Cluster headache, takzvanou chlapskou migrénou, trpí současný zástupce primáře neurologie a odborník na bolesti hlavy od sedmnácti let. „Ataky přicházejí co šest až čtyřiadvacet měsíců. Pak hlava bolí šest až osm týdnů v kuse třikrát až osmkrát denně i tři hodiny,“ uvádí. Asi jako každý migrenik dopředu pozná, když se příznaky blíží.

Lékař Klečka mívá čas od času ještě i migrénu s aurou (dočasnou poruchou zraku, pohybu či řeči). „Je tam také nástup, říkáme tomu marš. Začne mi být zle, špatně vidím,“ popisuje. Nynějšího primáře na fifejdské neurologii Jana Rajnera poznal ještě jako sekundáře řadového mladého doktora medicíny vyšetřujícího ho právě na bolesti hlavy.

Budova vazební věznice v Ostravě. Ilustrační foto
Policisté v Moravskoslezském kraji zhatili vraždu podnikatele na objednávku

Pacienti a migréna (výsledky studie 11 tisíc pacientů z 31 zemí světa)

- 11 % věří, že je udělala silnější

- 57 % uvádí, že jim přinesla i něco pozitivního

- 40 % respondentů se naučilo, jak k ní přistupovat

Specializaci si kupodivu Klečka nevybral s ohledem na své potíže. „Toužil jsem operovat, ale v těchto oborech už neměli místa, takže jsem se dal na neurologií,“ vysvětluje s tím, že určité hledisko jeho onemocnění při této volbě samozřejmě hrálo. Dnes tedy pomáhá i clustrikům, jak se označují lidé s „mužskou migrénou“, patřící mezi vzácné choroby.

„Za sebe se těším, až pojišťovny schválí novou biologickou léčbu! Jde o převratnou věc a jedna z účinných látek je vhodná i pro nás clustriky,“ podotýká sedmačtyřicetiletý neurolog. Biologickou léčbu si čeští pacienti movitější lidé, již nehodlají být v běžném životě omezováni migrénami teď sami platí. Vyjde i na třináct a půl tisíce korun měsíčně…

Ilustrační foto
Zapomněla Moravská Ostrava na ozdravné pobyty svých dětí?

Poradna pro terapii bolesti hlavy, kterou Klečka vede, měří úspěch v léčbě poklesem počtu ataků o padesát procent. „Jsme schopni z deseti nesnesitelných záchvatů udělat pět,“ říká neurolog. Ten pamatuje i pacienta, který během tří měsíců spolykal 180 tablet sumatriptanu (zlatého standardu při léčbě migrény), a to nemluvě o tramalech či hypnogenech.

Ostravské specializované centrum se věnuje právě těm „těžkým“ případům, kdy lidé mívají čtyři a více silných ataků a selhávají při jejich potlačování běžné medikamenty. „Ambulancí jich postupně prošlo sedm až osm stovek. V republice jich může být tak dvacet tisíc,“ dodává Klečka. Celkem má migrénu v Česku asi milion lidí, desetina populace!