Jan Kubiš a Josef GabčíkJan Kubiš a Josef GabčíkZdroj: Se svolením nakladatelství TvářeDva z nich – Jan Kubiš a Josef Gabčík – 27. května 1942 splnili svůj úkol, když odstranili jednoho z nejdůležitějších nacistů, zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Domácí odbojáři zajišťovali parašutistům zázemí, pravoslavní duchovní jim poskytli poslední úkryt.

Jan Kubiš a Josef Gabčík
První noci po atentátu byly plné hrůzy. Parašutistům pomohly odvážné české ženy

Dosud jsme si tyto události připomínali hlavně v pražské Resslově ulici u chrámu svatých Cyrila a Metoděje, kde sedm československých vojáků vzdorovalo stonásobné nepřátelské přesile a přes opakované výzvy se odmítli vzdát. Nyní si tuto část naší historie a státnosti začínají lidé připomínat také v regionech.

Zachraňte Československo!

V Bruntálu se 17. 6. od 9 do 12 hodin koná akce "Zachraňte Československo!". Československá obec legionářská a Jednota Bruntál ve spolupráci s muzeem Olomouc připravili připomínku Dne hrdinů druhého Československého odboje a 80. výročí smrti československých parašutistů.

Touto zbraní zranil Josef Gabčík Heydrichova řidiče Kleina. Podle zprávy gestapa navíc oba agenti, jak byli označováni parašutisté, vypálili na obegruppenführera
Novinka o atentátu na Heydricha: Kubiš i Gabčík pálili ze stříbřitých Coltů

V 9 hodin začíná bojová ukázka z výcviku parašutistů. Pokud bude příznivé počasí, je na programu seskok výsadkářů v dobových uniformách na hřiště 1. ZŠ Bruntál. Na 10.30 hodin je připravena rekonstrukce jak proběhla likvidace zastupujícího říšského protektora. Českoslovenští parašutisté si počíhají na Hendrycha na náměstí Míru v Bruntálu. Akci budou provázet výstavy výsadkářského vybavení, zbraní a historické vojenské techniky.

Operace Anthropoid se odehraje na náměstí v Bruntálu.Operace Anthropoid se odehraje na náměstí v Bruntálu.Zdroj: Deník/František Kuba