Za normálních okolností by dennodenně otvírala dveře svého krámku U Perníkářky, který zařídila ve svém více než 100 let starém domě v ulici Úvoz v Českém Těšíně, návštěvám nebo malým školákům. Ovšem kvůli karanténě a nouzovému stavu její načančanou velikonoční výstavu uvidí jen minimum lidí.

Starostka Českého Těšína Gabriela Hřebačková.
Starostka Českého Těšína: Pro většinu se vrátila doba před sametovou revolucí

Výzdobu připravovala několik týdnů společně s dcerou. „Co nadělám. Perníčky jsme pekla od února, ale ony vydrží. Něco málo snad ještě prodám, zbytek rozdám, třeba v domově seniorů, ať si pochutnají,“ říká Pavla Recmanová.

Ve svém krámku, kde máte pocit, že jste se ocitli ve starém domě ve francouzské Provence, ještě do půlky března pořádala workshopy, chodily sem školy, ale nebo ženy, které práce s keramikou a zdobení baví. „Ještě před vyhlášením karantény jsme stihli levandulové tvoření a proto tady mám některé kraslice v lila barvě a hodně levandulových motivů. Včetně voňavé levandule.

Českotěšínská kapela Izabel nazpívala a natočila klip k písni, kterým vyjadřuje smutek z uzavření česko-polské hranice.
Jsme patrioti, říká o česko-polském hitu Dva břehy českotěšínská kapela Izabel

K vidění je toho v domě U Perníkářky ale daleko více: ubrusy, zápichy, keramické kytičky, dekorační květináče, věnce, panenky a samozřejmě kraslice. Jedna je dokonce z pštrosího vejce. Zdobení dominuje optimistická žlutá barva, která rozveselí a rozzáří. To v těchto dnech koneckonců všichni potřebujeme.

Optimismus ale českotěšínská „perníkářka“ neztrácí. Věří, že všechno to špatné brzy pomine a ona bude moci připravit třeba nějako podzimní výstavu. A pak vánoční. „A ty velikonoční propriety, které se nezkazí, schovám na příští rok,“ dodává Pavla Recmanová.