Stres a nervozita nepostihují ani zdaleka pouze lidi. Trpí jimi i zvířata. A v okamžiku, kdy se ocitnou třeba jen ve zdánlivém ohrožení, mohou zareagovat útokem. I proto by měli mít psi cestující vlakem, autobusem či tramvají náhubek. Pokud se tak nestane, je zaděláno na problém. Zvíře by totiž mohlo i nechtěně na někoho zaútočit a pokousat ho.

Výstava betlémů na Slezskoostravském hradě, 27. prosince 2019 v Ostravě.
Poslední příležitost: V Ostravě jsou k vidění unikátní betlémy. Podívejte se

Před časem se o tom přesvědčila například mladá žena cestující vlakem z Benešova do Prahy. Ta se dala do hovoru s dvojicí mužů doprovázených psem slyšícím na jméno Skip. Žena si zvíře chtěla pohladit, ale se zlou se potázala. „Ošklivě ji pokousal v obličeji a dle lékařů jí způsobil zranění s trvalými následky,“ konstatovala policejní mluvčí Eva Stulíková.

Po celou dobu

Právě proto chce ministerstvo dopravy zpřísnit vyhlášku o přepravním řádu pro veřejnou silniční a drážní dopravu. V té současné sice stojí, že pes musí mít při nástupu do vozidla náhubek. Jenže se neosvědčila.

„Současná právní úprava umožňovala překrucovat původně zamýšlený záměr ochrany cestujících proti pokousání,“ stěžuje si ministerstvo v důvodové zprávě k novele vyhlášky. Jinými slovy lidé po nástupu do vozu psům náhubek často sundávají.

Hotel Imperial Ostrava. Ilustrační foto.
Hotel Imperial má již více než 115 let. Restaurace prošla razantní proměnou

„Cestujícím bude nově exaktně nařízeno, že pes musí mít košík po celou dobu přepravy nasazen,“ dodává se v materiálu, který je v připomínkovém řízení. Kromě toho chce ministerstvo rozšířit pravomoci dopravců, aby mohli z některých spojů přepravu zvířat zcela vyloučit.

Už dnes může řidič z dopravního prostředku vykázat ty, kteří svému psu náhubek během cesty sundají. Městští strážníci pak mohou za tento prohřešek udělit až několikatisícovou pokutu. Ve správním řízení pak hrozí sankce až 30 tisíc korun.

Výhody pro postižené

Na druhou stranu ale stát ve vyhlášce postaví asistenční psy doprovázející handicapované na úroveň psů vodících. Dopravci tato zvířata, která pomáhají například lidem se sníženou hybností rukou, nebudou moci vyloučit za žádných okolností z přepravy.

Ilustrační foto.
Čeká nás teplý Silvestr. Výraznější ochlazení nepřinese ani nový rok

Na případy, kdy řidiči asistenční psy nechtějí do vozu pouštět, Deník nedávno upozornila ombudsmanka Anna Šabatová. „Stabilně jde o pět až deset stížností za rok,“ uvedla její mluvčí Iva Hrazdílková s tím, že problémy jsou i v prodejnách či zdravotnických zařízeních.

Bohužel zatím není k dispozici přesná definice asistenčních psů. Ministerstvo práce a sociálních věcí ji teprve připravuje. Takže není jasné, zda krok resortu dopravy něčemu pomůže.