Během svého působení ve funkci předsedy vojenského výboru NATO se zasadil o udržení vojenské komunikace mezi spojenci a Ruskem poté, co Aliance přerušila s Moskvou spolupráci v reakci na ruskou anexi Krymu a akce na Ukrajině.

Dny NATO v Ostravě, na fotogarfii generál Petr Pavel.Zdroj: Deník / Pavel Sonnek„Když jsem začal svou vojenskou kariéru, nikdy by mě nenapadlo, že by se jednoho dne Česká republika připojila k NATO, tím méně pak, že bych mohl vést vojenskou část. Bylo mi velkou ctí,“ uvedl generál Petr Pavel po skončení svého tříletého mandátu.

Podle jeho slov Aliance nikoho nenutí, aby se stal jejím členem, naopak státy mají velký zájem do ní vstoupit, což byl i případ České republiky.

Generál Pavel soudí, že pokud dnes naše členství a zakotvení zpochybňujeme, svědčí to o tom, že jsme se nedostatečně poučili z historie a že nesledujeme, co se kolem nás děje. A zvedá prst před ruskou hrozbou.

Podle jeho slov je Severoatlantická aliance přesvědčena, že Rusko ji svými akcemi ohrožuje, podrývá euroatlantickou bezpečnost a mezinárodní pořádek.

„Rusko neskrývá, že bude chránit ruské menšiny, a když se podíváme, jak početné jsou v pobaltských zemích, bylo namístě ho považovat když ne za přímou, tak potenciální hrozbu. Pokud by vůči Rusku nebyly uplatněny sankce, pak by mělo mnohem více prostředků k tomu, aby se chovalo agresivněji než dosud,“ řekl Pavel v souvislosti s dalším rozšiřováním Aliance ke svým hranicím a s možností budoucího přijetí Gruzie. 

Dny NATO 2018 na letišti v Mošnově.
Dny NATO 2018 jsou za námi. Ujít si je nenechalo 220 tisíc lidí