Po módní vlně zumby (fitness taneční program pozn.red.), která zachvátila všechny Ostravanky napříč všemi věkovými kategoriemi se v současnosti rozmáhá v Ostravě novinka z Hollywoodu piloxing. „Hudba na cvičení zumby a pořád stejné choreografie se mi po čase omrzely. V té době jsem se shodou okolností dozvěděla z internetu o seminářích piloxingu," uvedla instruktorka zumby a aerobiku Soňa Grošaftová. Po absolvování kurzu v Českých Budějovicích se tento rok na jaře stala první certifikovanou lektorkou piloxingu v Ostravě.

Piloxingové rukavice obsahují závaží a jsou vhodné až pro ty, kteří už mají zvládnutou techniku piloxingu.Jak taková lekce vypadá? „Během hodiny cvičení se střídají bloky boxu, tance a pilates. Postupně se zahřejeme, protáhneme, pak následuje hlavní část, na závěr posilování a zase strečink. Lidé se mylně domnívají, že cvičení probíhá jako u pilates vleže na podložce. Ve skutečnosti se střídají prvky aerobní a posilovací vestoje," přiblížila lektorka.

Za hodinu cvičení člověk zaplatí od sedmdesáti do pětašedesáti korun. Cvičíci potřebuje akorát sportovní oblečení nejlépe s krátkými nohavicemi, vodu a ručník. „Cvičíme bez bot, proto nejsou vhodné dlouhé kalhoty, na které by si člověk při lekci šlapal," vysvětlila Grošaftová. Tento sport je podle instruktorky vhodný pro všechny, až na lidi, kteří mají problémy s koleny. „Dříve, než se na mou hodinu někdo takový vydá, měl by to prokonzultovat se svým doktorem. Také někomu může být nepříjemné, že se cvičí naboso kvůli lepší stabilitě, zejména když má špatnou klenbu. To se ale dá vyřešit vhodnou sportovní obuví," upřesnila Grošaftová.

Lekce piloxingu se pořádají v tanečním studiu Fatima v ulici Dr. Martínka v Ostravě-Hrabůvce každé pondělí a středu. „Chtěla bych vyzvat všechny ženy, ať nečekají na to, až s nimi půjde nějaká kamarádka. Nebojte se přijít samy! Většinou totiž obě kamarádky přestanou chodit, jakmile jedna z nich přestane mít na cvičení čas," uzavřela lektorka.

Tereza Pintérová